اختصاص 3 هزار میلیارد تومان برای بهبود وضعیت سلامت

دیگر بهانه‌ای در دست وزارت بهداشت نمی‌ماند وقتی که مجلس 3هزار میلیارد تومان اعتبار برای استقرار و ماندگاری پزشکان در مناطق محروم کشور، حذف زیرمیزی و در مجموع بهبود وضعیت سلامت و درمان در کشور اختصاص داده است. ابتدا قرار بود که 10 درصد از سود ناشی از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها به نظام سلامت و کاهش هزینه‌های مردم در درمان، اختصاص یابد که بعد‌ها حساب و کتاب سود اجرای این قانون در مجلس به جایی رسید که موضوع اختصاص 10 درصد از درآمدها کاملا منتفی شد.
کد خبر: ۴۰۹۴۵۸

با منتفی شدن این موضوع کار به جایی رسید که رئیس کمیسیون بهداشت ودرمان مجلس و سایر کارشناسان حوزه سلامت از افزایش هزینه‌ها و مشکلات مردم در حوزه سلامت در سال 90خبر و نسبت به آن، هشدار دادند.

اما دیروز خبری از سوی وبدا،سایت رسمی وزارت بهداشت منتشر و از سوی رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تایید شد که نشان می‌دهد باید نسبت به بهبود وضعیت سلامت در کشور هنوز امیدوار بود.

براساس این خبر، وزیر بهداشت اعلام کرده است که 3 میلیارد دلار از محل اعتبارات افزایش قیمت نفت امسال برای استقرار و ماندگاری پزشکان در مناطق محروم کشور اختصاص یافته که یکی از راه‌های مقابله و مبارزه با پدیده زشت زیرمیزی است.

به گفته مرضیه وحیددستجردی این اعتبار را مجلس همچنین برای استقرار و ماندگاری پزشکان در مناطق محروم کشور اختصاص داده است.

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با تایید این خبر به «جام‌جم» می‌گوید: به‌رغم مخالفت دولت با تلاش مجلس با 2 هزار میلیارد تومان از درآمد‌های نفت به حوزه سلامت اختصاص یافته است.

حسین‌علی شهریاری ادامه می‌دهد: علاوه بر این مبلغ،با پیشنهاد کمیسیون بهداشت و درمان نسبت به افزایش 5/1 دلار از قیمت نفت و اختصاص این درآمد به وزارت بهداشت، پیش‌بینی می‌شود که هزار میلیارد تومان دیگر نیز از درآمد‌های نفتی به وزارت بهداشت اختصاص یابد که بر این اساس حتما شاهد تحولات خوبی در حوزه سلامت خواهیم بود.در واقع رئیس کمیسیون بهداشت ودرمان مجلس امیدوار است که با این اعتبار، تا پایان سال دست‌کم سهم مردم در هزینه‌های سلامت 10 درصد کاهش یابد تا بر این اساس به قانون برنامه پنجم توسعه برای کاهش هزینه‌های مردم در حوزه سلامت تا 30 درصد دست یابیم. در حال حاضر سهم مردم در هزینه‌های درمان بیش از 70 درصد است که قرار است براساس بند ب ماده 34 قانون برنامه 5 ساله پنجم توسعه تا پایان این برنامه، این هزینه‌ها به 30 درصد برسد.

وزارت بهداشت چه می‌گوید؟

وقتی معاون درمان وزیر بهداشت می‌گوید اگر دولت 3 هزار میلیارد تومان پول نفت را بدهد، همه بیمارستان‌ها را اصلاح می‌کنیم، پس همه بهانه‌ها از دست وزارت بهداشت گرفته می‌شود، خصوصا که رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تاکید می‌کند همه 3هزار میلیارد تومان اعتباری که برای وزارت بهداشت در نظر گرفته شده به طور مستقیم به همین وزارتخانه تعلق می‌گیرد و به معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری داده نمی‌شود.

اما ظاهرا معاون درمان وزیر بهداشت چندان به اختصاص این اعتبار امیدوار نیست. حسن امامی‌رضوی در این باره به‌فارس می‌گوید: براساس قانون برنامه توسعه چهارم و پنجم، وزارت بهداشت باید برای اصلاح وضعیت بیمارستان‌های دولتی این مراکز را به هیات امنا واگذار و اختیارات و اعتبارات لازم را برای این کار تامین کند، اما متاسفانه طی سال‌های 88 و 89 اعتبار لازم برای این کار به خصوص به علت همکاری نکردن بیمه‌ها تامین نشد.

او ادامه می‌دهد: سال گذشته در بودجه سالانـــه 50 میلیارد تومان برای هیات امنایی شدن بیمارستان‌ها تصویب شد، اما در عمل فقط 20 میلیارد تومان آن یعنی حدود 40درصد تخصیص اعتبار داشتیم که همه این اعتبار را در اختیار بیمارستان‌های منتخب هیات امنایی قرار دادیم.

به گفته امامی، امسال این اعتبار در قانون بودجه به 70میلیارد تومان افزایش یافته است و اگر همه آن تخصیص پیدا کند، می‌توان10 بیمارستان دولتی را در کشور به طور کامل هیات امنایی و اصلاح کرد. معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به مصوبه 3هزار میلیارد تومانی ادامه می‌دهد: شاید نتوانیم روی همه این اعتبارات به طور جدی حساب بازکنیم اما آنچه بیشتر قابل وصول است، همین 70 میلیارد تومان اعتبار هیات امناهای بیمارستان‌های دانشگاهی است که سعی می‌کنیم با استفاده از آن حداقل 10 بیمارستان از مجموع 50 بیمارستانی که هیات امناهای آنها تشکیل شده است به صورت واقعی به اصلاح تعرفه‌های خدمات و افزایش تعرفه به 6/3 K دولتی اصلاح کنیم.

مبارزه با زیرمیزی

زیرمیزی اصطلاحا به پولی گفته می‌شود که پزشک از بیمار به عنوان ما به التفاوت هزینه جراحی او در بیمارستان دولتی به نسبت همان هزینه در بیمارستان خصوصی می‌گیرد. رواج زیرمیزی در کنار اختلال در عملکرد حمایتی بیمه‌ها و واقعی نبودن تعرفه‌ها سبب شده رابطه بیمار و پزشک در کشور بیشتر مالی شود.

بر همین اساس وزارت بهداشت مدت‌هاست که اعلام می‌کند این مشکلات را تحت کنترل در می‌آورد و حالا با اختصاص مصوبه 3 هزار میلیارد تومانی ، وزارت بهداشت معتقد است می‌تواند برای مبارزه با زیرمیزی اولا پزشکان دولتی را مجبور به کار در بخش دولتی کند و ثانیا برنامه هیات امنایی شدن بیمارستان‌ها را به شکلی پیش ببرد که پزشکان به بخش خصوصی نرفته و دیگر زیرمیزی در کار نباشد.

بر همین اساس، معاون درمان وزیر بهداشت می‌گوید: برای سال 90 اگر دولت 70 میلیارد تومان را به وزارت بهداشت بدهد 10 بیمارستان دولتی هیات امنایی می‌شود و تعرفه‌ها و خدمات آن اصلاح می‌شود، اگر 400 میلیارد تومان مصوب برای کاهش پرداخت از جیب مردم به وزارت بهداشت داده شود، 50 بیمارستان که به صورت اسمی هیات امنایی شده‌اند به صورت واقعی هیات امنایی می‌شود و اگر 3هزار میلیارد تومان اعتبار مازاد فروش نفت در اختیار وزارت بهداشت قرار گیرد، همه بیمارستان‌های دولتی را با اصلاح تعرفه‌ها هیات امنایی می‌کنیم.

براساس گفته‌های امامی‌رضوی، اگر این «اگر»ها تحقق یابد، رضایت مردم از نظام سلامت بیشتر خواهد شد.

مستوره برادران‌نصیری / گروه جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها