هفته ای شلوغ برای دوستداران آسمان

هفته گذشته شاهد آن بودیم که نه تنها سیاره زهره با اجرام پرنده ناشناس اشتباه گرفته شده و موجی از نگرانی را در کشور پدید آورد.
کد خبر: ۴۰۲۸۲

بلکه در برخی شهرها و در ساعات پایانی شب ، سیاره مشتری نیز به عنوان یک جرم پرنده معرفی شده و حتی تصاویری از آن در سیمای جمهوری اسلامی پخش شد.
بار دیگر اعلام می کنیم که اجرام پر نوری که شب هنگام در آسمان مشاهده می شوند و نسبت به ستارگان اطراف ، ثابت هستند یا همگام با آسمان تغییر مکان می دهند، چیزی جز سیارات منظومه شمسی نیستند و هیچ ارتباطی به موجودات هوشمند یا ابزارهای پیشرفته زمینی یا موارد از این قبیل ندارند.
در این هفته با آسمان بسیار شلوغ و پرحادثه ای رو به رو هستیم. حضور 3 دنباله دار در آسمان ، ماه گرفتگی شب و مقارنه های ماه ، سیارات ، ستارگان در طول هفته ، وقت سرخاراندن هم برای علاقه مندان ، دوستداران و دوستداران آسمان باقی نگذاشته است.
در حال حاضر 3 دنباله دار در آسمان نیمکره شمالی حضور دارند که اتفاقا پر نور هم هستند و از منطقه تاریکی در خارج شهر بوضوح مشاهده می شوند.
در آسمان شامگاهی و اندکی پس از شب از غروب خورشید، می توانید دنباله دار نیت را (NEAT) در صورت فلکی کلب اکبر و به صورت یک توده مه آلود مشاهده کنید.
شباهنگ ، پرنورترین ستاره آسمان جنوب غربی و ستاره اول صورت فلکی کلب اکبر، راهنمای خوبی برای یافتن دنباله دار نیت است ؛ اما در آسمان صبحگاهی و در افق شرق ، 2 دنباله دار به خودنمایی پرداخته اند؛ نخست دنباله دار بروفیلد که دو سه هفته ای از یافتنش نمی گذرد، دوم ، دنباله دار لینیر (LINEAR).
دنباله دار بروفیلد، در طول هفته گذشته بسیار پرنور شد، ولی در حال حاضر از زمین فاصله گرفته است و روز به روز دورتر و کم نورتر می شود؛ اما لینیر، تازه پرنورتر شده است.
هر چند به موازات آن ارتفاعش نیز کاهش یافته است و مشاهده آن اندکی دشوار. برای یافتن این دو دنباله دار می توانید از مربع بزرگ صورت فلکی فرس اعظم کمک بگیرید که بسادگی در افق شرق و ساعتی پیش از طلوع خورشید قابل مشاهده است.
اما آسمان در این هفته! امشب پس از غروب خورشید می توانید سیاره پرنور زهره را در مجاورت ستاره النث ، دومین ستاره پرنور صورت فلکی ارابه داران و انتهای شاخ صورت فلکی گاو مشاهده کنید که کمتر از یک درجه با یکدیگر فاصله دارند.
اندکی بعد، می توانید شاهد طلوع قرص زیبا ماه بدر از افق شرقی باشید که ستاره پرنور صورت فلکی میزان در مجاورت آن خود نمایی می کند.
اگر حوالی ساعت 11 شب به ماه بنگرید، متوجه خواهید شد که درخشندگی آن نسبت به یک ماه بعد بسیار کمتر است ، زیرا ماه وارد نیمسایه زمین شده است.
در ساعت 23:18:18 نخستین برخورد میان سیاره زمین و قرص ماه روی می دهد و 64 دقیقه بعد، ماه کاملا در سایه زمین فرو می رود، ماه گرفتگی کلی آغاز می شود، این ماه گرفتگی کامل حدود 76 دقیقه به طول خواهد انجامید و در طول این مدت شما می توانید چهره به خون نشسته ماه را مشاهده کنید.
همان طور که می دانید، جو زمین موجب می شود پرتوهای سرخ رنگ خورشید که از تجزیه نور سفید آفتاب در جو تشکیل می شوند، از اطراف زمین به سطح ماه بتابند و رنگ سرخ دلنشینی را روی ماه ایجاد کنند.
ماه گرفتگی کامل ، با خروج اولین نقطه سطح ماه از سایه ساعت 1:38 بامداد پایان می پذیرد و از ساعت 2:42بامداد می توانید چهره آبله گون و آشنای قمر زمین را مشاهده کنید.
جالب است بدانید کشور ما از بهترین شرایط رصدی برای مشاهده این رویداد زیبا برخوردار است ، البته به شرطی که وضعیت آب و هوایی مناسب باشد.
بامداد پنجشنبه 17 اردیبهشت ، حوالی اذان صبح می توانید مقارنه زیبایی را بین ماه و ستاره راس صورت فلکی عقرب به نام دلتا عقرب مشاهده کنید.
شامگاه پنجشنبه نیز می توانید ستاره سرخ رنگ قلب العقرب را در فاصله 5 درجه ای ماه مشاهده کنید. متاسفانه نزدیکترین ملاقات این 2 جرم آسمانی در آسمان ایران قابل مشاهده نیست.
تا روز دوشنبه ، اتفاق خاصی در آسمان روی نمی دهد، جز آن که ماه قلب کهکشان زاویه را درمی نوردد و از نزدیکی بسیاری از اجرام غیرستاره ای زیبای کهکشان عبور می کند.
صد البته نور شدید ماه مانع مشاهده این اجرام نسبتا کم نور خواهد شد. غروب دوشنبه 21 اردیبهشت ، مریخ را بیابید و با یک دوربین دو چشمی به اطرافش خیره شوید.
منظره ای که مشاهده می کنید، نمای ملاقات مریخ با خوشه ستاره ای M 35 است ؛ مجموعه ستاره ای باز که صورت فلکی دو پیکر واقع شده است.
و اما وضعیت سیارات، در میان سیارات قابل مشاهده با چشم ، زهره و مشتری به دلیل درخشندگی خیره کننده خود وضعیت خاصی یافته اند.
پس از غروب خورشید و در میانه آسمان غربی ، گوی بسیار بسیار پرنوری خود نمایی می کند. رنگ آن سفیدشیری رنگ است و به دلیل درخشش فوق العاده اش ، چند پره دیده می شود، اگر با بزرگنمایی نزدیک به ده برابر این سیاره را مشاهده کنید، می توانید هلال زیبای آن را تشخیص دهید.
زهره تقریبا بالای محل غروب خورشید و در ارتفاع 32 درجه ای از افق پدیدار می شود و همگام با دیگر اجرام آسمان حرکت می کند.
غروب زهره تقریبا 2 ساعت و نیم پس از غروب خورشید روی می دهد. اما اگر در همین زمان پس از غروب خورشید به آسمان مشرق بنگرید، در نزدیکی سقف آسمان (اگر بخواهیم بهتر بگوییم ، بخشی از آسمان که برفراز سرشماست)، گوی سفید رنگ دیگری می درخشد که هر چند از زهره کم نورتر است ، ولی در محیط اطراف خود بی رقیب است.
این ، بزرگترین سیاره منظومه شمسی یعنی مشتری که در میان صورت فلکی اسد واقع شده است. اگر با بزرگنمایی 10برابر به این جسم بنگرید، می توانید قرص سیاره را تشخیص دهید و علاوه بر آن ، 4 قمر کوچک را در اطراف آن مشاهده کنید!
این 4 قمر را اقمار گالیله ای می نامند، زیرا نخستین بار گالیله بود که مشاهده کرد این نقاط به دور مشتری می چرخند. وضعیت دیگر سیارات به خوبی زهره و مشتری نیست.
مریخ به صورت نقطه سرخ رنگ نه چندان پر نوری اندکی بالاتر از زهره و سمت چپ آن واقع است. زهره را که به مریخ وصل کنید و امتداد دهید، به نقطه ای زرد رنگ در صورت فلکی دوپیکر می رسید.
این زحل است ، سیاره حلقه به سر منظومه شمسی که حلقه خود را به این سادگی ها نشان نمی دهد، تا دو سه ماه دیگر، فضاپیمای کاسنی بیلین سیاره خواهد رسید و برنامه های مطالعاتی خود را آغاز خواهد کرد.
تنها سیاره قابل مشاهده که در آسمان شبانگاهی حضور ندارد، عطارد است این سیاره صبح هنگام و پیش از طلوع خورشید در آسمان حضور می یابد. البته این سیاره شرایط چندان مناسبی ندارد، زیرا هنگام طلوع خورشید تنها 11درجه ارتفاع خواهد داشت.
عطارد در صورت فلکی حوت قرار دارد و اگر می خواهید آن را بهتر مشاهده کنید، باید مدتی صبر کنید. آسمان صاف و پر ستاره ای را برایتان آرزو می کنیم.

ذوالفقار دانشی
daneshi@jamejamdaily.net

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها