جام جم آنلاین : آنفولانزا0 مرغ0 به عبارت رایج در اخبار انگلیسی و گریپ پرندگان یا طاعون مرغ0 در زبان های فرانسوی و آلمان0 گونه های متفاوتی دارد.
کد خبر: ۳۶۳۲۶
فعلا اگر از دیده شدن این بیماری در میان خوک های ویتنامی صرفنظر کنیم ، پرندگان0 همچون مرغ ، مرغاب0 ، غاز ، بوقلمون و کبوتران بیشتر به این بیمار0 مبتلا شده اند.
عامل آنفولانزا0 مرغ0 ، ویروس هائ0 اند که شبیه ویروس ها0 آنفولانزا در انسان می باشند به همین دلیل در برخ0 از موارد از ماکیان به انسان ها سرایت می کنند. اتحادیه اروپا در حال حاضر به دلیل همین نگرانی ، دستور داده است تا واردات مرغ از تایلند دست کم به مدت پنج ماه به اروپا ممنوع شود.
به گزارش خبرگزاری ها ویروس این بیمار0 که به خانواده
Orthomyxoviridae تعلق دارد ، ابتدا از پرندگان آب0 منشا گرفته و به سایرپرندگان منتقل شده است. این ویروسها بر اثر جهش ژنتیک0 ، تغییر و تکامل پیدا کرده و برخ0 از آنها ، اشکال بیمار0 زا را بوجود آورده اند.
ویروس جدید آنفولانزا0 مرغ0 که هم اکنون در آسیا در حال شیوع است ، از نوع H5N1 می باشد ، که یک0 از انواع خطرناک این ویروس هاست.
این نوع ویروسها0 بیماریزا ، بر اساس نوع پروتئین هائ0 که در سطح خود دارند ، دسته بند0 می شوند. که در این مورد ، باید از پروتئین هماگلوتینین «H» و آنزیم ویرآمیداز (N) نام برد. در کل نوع مختلف ، پروتئین هماگلوتینین و نوع متفاوت نویرآمیداز وجود دارند. ویروس ها0 دارا0 هماگلوتینین و بویژه از انواع خطرناک این ویروس ها هستند.
تعداد کثیر0 از ویروسها0 بیمار0 آنفولانزا0 مرغ0 در مدفوع پرندگان بیمار وهمچنین در مایع ترشح شده از بین0 و چشم آنها وجود دارد. این ویروس از طریق تماس مستقیم ، به سرعت در مرغدانی ها گسترش یافته وبیمار0 شیوع می یابد.
دوره نهفته این بیمار0 بین تا روز است و ماکیان مبتلا به گریپ پرندگان پس از این مدت ، نخستین علائم ضعف را از خود نشان داده و به حالت نیمه کوما دچار می شوند. تاج و پره ها0 غبغب ، آماس کرده ، دچار اسهال شده و تا حد زیاد0 از تشنگ0 رنج می برند. مرغها در ابتدا تخم هائ0 می گذارند که پوسته آنها بسیار نرم است و به تدریج توانائ0 تخم گذاری را از دست می دهند. میزان مرگ و میر پرندگان مبتلا به این بیمار0 ، بین تا درصد است.
ویروس آنفولانزا0 مرغ0 می تواند مدتها0 مدید در بافتها0 بدن ، مدفوع و در آب ، به ویژه در دما0 پائین زنده بماند. این ویروس علاوه بر این می تواند به مدت روز در دما0 درجه سلسیوس و بیش از روز در دما0 صفر درجه سلسیوس دوام بیاورد.
خطر ابتلا به گریپ پرندگان برا0 انسان ها در صورت وجود تماس مستقیم با حیوانات بیمار بروز می کند. اگر چه به نظر می رسد امکان انتقال این ویروس از ماکیان به انسان کمتر وجود دارد اما این امر اغلب به مرگ فرد مبتلا می انجامد. شیوع این بیمار0 خطرناک ویروس0 ، تا کنون به قیمت گرفتن جان 18 نفر انجامیده است(با وقوع دو مرگ تازه در ویتنام که تا کنون 13 مورد تلفات داشته است). گفته می شود برای دستیابی به یک واکسن برای انسان ها در این زمینه دست کم به شش ماه وفت احتیاج است در حالی که اکنون نمونه هایی از واکسن ها برای پرندگان موجود است.
درهمین حال برا0 نخستین بار سازمان بهداشت جهان0 هم گزارش داده است که این بیمار0 می تواند از انسان0 به انسان دیگر نیز ، انتقال یابد ، امر0 که از شیوع گریپ پرندگان در سال به اثبات رسیده بود. طبق این گزارش ، خواهر مبتلا به این بیمار0 که توسط برادر بیمار خود در ویتنام به این ویروس آلوده شده بودند ، پس از فوت او درگذشتند.
در این میان علاوه بر کشورها0 ویتنام ، تایلند ، کامبوج ، کره جنوب0 ، ژاپن و تایوان همچنین اندونز0 و پاکستان نیز موارد0 از شیوع بیمار0 آنفولانزا0 مرغ0 را گزارش کرده اند.
ضمنا چینی ها هم با انتشار بروشوری تحت عنوان Tips on Avian Influenza به مقابله با این بیماری پرداخته اند.
گفته می شود بروشور اطلاع رسان چینی ها حاوی پنجاه عکس رنگی درباره نحوه مقابله با آنفولانزا0 مرغ0 است.