از سوی بانک مرکزی صورت می‌گیرد

عرضه 5 میلیون سکه برای کنترل بازار

گروه اقتصاد: در حالی که قیمت جهانی طلا در هفته‌های اخیر رکوردشکنی کرده است، بانک مرکزی برای جلوگیری از اثرات این افزایش‌ها در بازار ایران با پیش‌بینی تمهیداتی اقدام به ضرب 5 میلیون سکه بهار آزادی کرده است. به گزارش خبرنگار ما، رشد قیمت جهانی طلا در 3 هفته اخیر باعث رشد قیمت طلای ساخته شده و سکه‌های طلا در بازار ایران شده است. با این که نرم قیمت جهانی اونس در بورس‌های کالای لندن و نیویورک از 980 تا 990 دلار فراتر نمی‌رفت، اما اکنون این نرم بیش از 60 دلار افزایش یافته است، به طوری‌که دیروز در آخرین ساعات کاری بورس‌های جهانی، قیمت هر اونس طلا در بورس کالای نیویورک (نایمکس) با 7 دلار و 50 سنت افزایش به 1066 دلار و 10 سنت رسید. در همین حال آستانه قیمت انواع سکه‌های بهار آزادی در ایران نیز تحت این رشد جهانی افزایش یافت به طوری که متوسط قیمت هر سکه تمام بهار آزادی با 8000 تومان افزایش از حدود 246 هزار تومان به 254 هزار تومان افزایش یافته است. قیمت طلای ساخته شده نیز مشمول همین حکم است.
کد خبر: ۲۸۹۴۳۷

به طوری که بهای هر گرم طلای 18 عیار با حدود 2000 تومان افزایش از متوسط 23 هزار و 200 تومان به 25 هزار و 200 تومان رشد یافته است. از سوی دیگر، شرایط اقتصاد جهانی نیز طوری است که رشد قیمت طلا را محتمل می‌سازد. کاهش ارزش دلار و بی‌ثباتی اقتصاد جهانی پس از بحران، احتمالا سرمایه‌داران را به سوی خرید طلا به عنوان یک دارایی امن متمایل خواهد کرد و این امر تقاضا برای طلا را در برابر عرضه افزایش داده و قیمت را بالا خواهد برد. به احتمال زیاد چنین محاسباتی است که بانک مرکزی را بر آن داشته است که بیش از 40 تن طلا از ذخایر طلای کشور را صرف ضرب کردن 5 میلیون قطعه سکه بهار آزادی کند. می‌دانیم که وزن استاندارد هر قطعه سکه بهار آزادی 133/8 گرم است که اگر این عدد را در 5 میلیون ضرب کنیم، حاصل گرد شده، معادل 40 هزار کیلوگرم یا 40 تن طلا خواهد بود که رقم درشتی محسوب می‌شود.

این گزارش می‌افزاید: البته باید به یاد داشت که طرح تحول اقتصادی نیز در آستانه اجرایی شدن قرار دارد و به خاطر اثرات تورمی آن ممکن است تقاضا برای خرید سکه طلا افزایش یابد و این امر به همراه چشم‌انداز رو به رشد قیمت جهانی طلا یک باره قیمت سکه در کشور را به نحو قابل توجهی بالا ببرد و التهاب روانی ایجاد کند. چنین است که بانک مرکزی تصمیم گرفته 40 تن از ذخایر کمیاب و ارزشمند طلای خود را ضرب و جهت عرضه به بازار آماده کند.با این حال محمود بهمنی، رئیس کل بانک مرکزی چندان راضی به این کار نیست و آن را هدر دادن منابع کشور می‌داند.

وی در این‌باره به خبرنگار ما گفت: بانک مرکزی قیمت ارز را در بازار کنترل نمی‌کند، چراکه قیمت را خود مکانیسم بازار براساس تورم تعیین می‌کند و ما نیز نمی‌خواهیم بگوییم اگر قیمت ارز در بازار بالا رفته، آن را پایین نگه داریم. اما درباره طلا و سکه این کنترل قیمت را اعمال می‌کنیم یعنی وقتی قیمت جهانی طلا بالا می‌رود، ما سکه ضرب شده وارد بازار می‌کنیم، البته به قیمت واقعی نه این که بخواهیم ضرر کنیم و طلایمان را ارزان بدهیم.

وی تصریح کرد: ولی وقتی می‌خواهیم قیمت‌های کاذب بازار را کاهش دهیم، این اقدامات را انجام می‌دهیم. مثلا ما پارسال در عید نوروز 5/3 میلیون قطعه سکه ضرب کردیم و گفتیم به محض این که خواستند بازار را به هم بریزند و نرخ‌ها را از قیمت‌های واقعی جهانی بالاتر ببرند، فورا آنها را در بازار عرضه می‌کنیم تا قیمت‌ها را کنترل کنیم.با این حال الان در نزدیکی عید نوروز نیستیم و جز دلایل ذکر شده، دلایل منطقی برای رشد بهای سکه طلا وجود ندارد. از این‌رو باید به این ظن توجه کرد که سکته قیمتی طلا در جهان و اثرات هدفمند کردن یارانه‌ها آنقدر هست که بانک مرکزی 5/1 میلیون قطعه سکه بیشتر از اوج تقاضای نوروز در میان سال ضرب کند و رکورد را از 5/3 به 5 میلیون قطعه سکه برساند.

رئیس کل بانک مرکزی همچنین از چاپ چک پول‌های 200 هزار تومانی خبر داد و گفت: این چک‌پول‌ها آماده شده، اما هنوز به جریان نیفتاده است. بهمنی در مصاحبه با واحد مرکزی خبر، افزود: چک پول‌های 50 هزار تومانی و 100 هزار تومانی براحتی کار چک پول 200 هزار تومانی را انجام می‌دهد و فعلا به این چک پول نیازی نداریم. رئیس کل بانک مرکزی درباره پیش‌بینی تورم در ماه‌های آینده اظهار کرد: اگر روند کاهش قیمت‌ها حفظ شود هدفگذاری ما حرکت به سمت تورم یک رقمی است.بهمنی در این حال گفت: اگر بخواهیم لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها را اجرا کنیم تغییر تورم خواهیم داشت.

وی با بیان این‌که با هدفمند کردن یارانه‌ها، جهش قیمت خواهیم داشت، افزود: این جهش در ابتدای اجرای این لایحه می‌تواند تورم را بالا ببرد، اما با برنامه‌ریزی خواهیم توانست دوباره قوس تورم را پایین بیاوریم.

رئیس کل بانک مرکزی درباره اختلاف آمارهای درآمد نفتی بانک مرکزی و وزارت نفت گفت: اختلاف نداریم، این موضوع از سوی بانک مرکزی نیست و این را خود دیوان محاسبات نیز گفته است.رئیس کل بانک مرکزی افزود: آنچه در خزانه واریز می‌شود، حساب و کتابش را داریم و آنچه را واریز نشده است نمی‌توانیم پاسخگو باشیم. بهمنی در پاسخ به این‌که چه میزان از درآمدهای نفتی به خزانه واریز نشده است، گفت: اصلا بحث رقم نیست، بانک مرکزی پاسخگوی اقلامی است که در خزانه واریز می‌شود.

وی افزود: هیچ اختلافی درباره مبالغ واریز شده با خزانه نداریم.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها