مرکز پژوهشهای مجلس تصریح کرد: در وهله نخست باید مسکن را از ماهیت سرمایهای آن خارج ساخت، زیرا در شکلگیری حباب قیمت زمین و مسکن 3 عامل نقش دارند؛ اما مهمترین عاملی که موجب شکلگیری حباب در بخش مسکن در ایران شده این است که مسکن یک کالای دووجهی است.این مرکز توضیح داد: از یکسو یک کالای مصرفی بادوام و از سوی دیگر یک کالای سرمایهای است. در این میان ماهیت سرمایهای بودن مسکن موجب میشود که همواره عدهای آن را به نیت فروش به قیمت بالاتر در مدت زمانی کوتاه خریداری کنند. در واقع مادامی که یک کالا ماهیت سرمایهای نداشته باشد، هر چند دیگر عوامل نیز مهیا باشند، حباب قیمت در ارتباط با آن کالا شکل نمیگیرد. به این ترتیب چنانچه سیاستگذاران اقتصادی بتوانند از طریق اتخاذ سیاستهای پولی مالی مناسب، مسکن را از جنبه سرمایهای بودن آن خارج کنند، تاثیرات فوقالعاده این سیاست بر بازار مسکن مشهود خواهد شد.
مرکز پژوهشهای مجلس افزود: در همین حال هدف دوم سیاستهای پولی مالی باید به تعادل رساندن شاخصهای «قیمت به اجاره» و «قیمت به درآمد» باشد؛ زیرا در حال حاضر نسبت قیمت به درآمد در اغلب مناطق دنیا بین 5 4 است، در حالی که متوسط این نسبت در ایران به 10 میرسد.
این مرکز در پایان نتیجهگیری کرد: در حال حاضر مهمترین اولویت دولت و مجلس، هموارسازی شرایط ساخت و ساز است و چنانچه با اتخاذ سیاستهای پولی و مالی مناسب از یکسو مسکن را از ماهیت سرمایهای آن خارج کنند و از سوی دیگر شاخصهای فوقالذکر را از طریق اعمال سیاستهای سنجیده متعادل کنند، خود به خود مشکلات مردم در این خصوص مرتفع خواهد شد.
در تپش این هفته، ماجرای فریب و تعرض در پوشش عرفانهای دروغین و رمالی را بررسی کردیم