پس از سفر نتانیاهو به قاهره، پادشاه اردن به دمشق رفت

خاورمیانه، آبستن دگرگونی

گروه بین‌الملل: سفر روز گذشته عبدالله دوم،‌ پادشاه اردن به دمشق،‌ پایتخت سوریه و تلاش او برای ترغیب زمامداران سوری به مذاکره رودررو با رژیم صهیونیستی و دیدار روزدوشنبه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل از مصر به خوبی گویای این واقعیت است که منطقه در آستانه تحولی عمده قرار دارد. خاورمیانه این روزها شاهد تکاپوی نوظهور کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای برای احیای روند صلح است. محمود عباس، رئیس‌ تشکیلات خودگردان فلسطینی که به واسطه پایان دوران زمامداری‌اش با مشکل مشروعیت روبه‌روست سلام فیاض را مجددا مسوول تشکیل کابینه کرده است. او در حالی به دنبال تشکیل دولتی جدید است که به نظر می‌رسد سران عرب برای پذیرش طرح جدید باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا برای اعاده صلح به خاورمیانه آماده می‌َشوند.
کد خبر: ۲۵۲۷۲۹

هنوز محتوای این طرح منتشر نشده اما به نظر می‌رسد آمریکا و چند کشور عربی به نیابت از جهان عرب در حال کار روی طرحی هستند که اعطای امتیازاتی به اسرائیل در قبال تن دادن دولت جدید این رژیم به مفاد طرح صلح عربستان‌سعودی  در آن پیش‌بینی شده است.

سفر روز دوشنبه نتانیاهو به شرم‌الشیخ و دیدارش با حسنی مبارک، رئیس‌جمهور مصر برای بررسی این طرح و هماهنگ کردن مواضع تل‌آویو و قاهره قبل از سفر هفته آتی نتانیاهو به آمریکا انجام شد و ملک عبدالله دوم پادشاه اردن نیز یک روز پس از این سفر راهی دمشق شد تا سوری‌ها را متقاعد کند برای آن که از قافله عقب نمانند بهتر است به مذاکره مستقیم با صهیونیست‌ها رضایت دهند.

در بعد داخلی سرزمین‌های فلسطینی هم ابومازن مترصد تشکیل دولت جدیدی است تا آب پاکی را روی دست حماس بریزد. این اقدام در واقع ارسال پیامی ضمنی برای حماس است که نباید به حل و فصل اختلافات با فتح و تقسیم قدرت بر اساس آرای عمومی دل ببندند.

واکنش حماس

حماس روز گذشته اعلام کرد تصمیم ابومازن برای تشکیل دولت جدید را به منزله خط بطلان بر مذاکرات آشتی‌ ملی تلقی می‌کند.

فوزی برهوم، سخنگوی حماس روز گذشته با انتشار بیانیه‌ای تصریح کرد: «تصمیم ابومازن پیشاپیش مذاکرات آشتی‌ ملی را ناکام خواهد کرد. این‌گونه اقدامات به اختلافات بیشتر دامن زده و موجب ادامه بی‌قانونی و هرج و مرج می‌شود».

سخنگوی عباس دیروز بی‌توجه به درخواست حماس اعلام کرد کابینه جدید فلسطینی به ریاست فیاض تشکیل شده است و مراسم تحلیف دولت جدید روز چهارشنبه (امروز)  طی مراسمی برگزار خواهد شد.

نقطه تلاقی

به نظر می‌رسد طرح اوباما برای احیای مذاکرات صلح خاورمیانه نقطه تلاقی تحرکات اخیر در خاورمیانه است. به ظاهر صهیونیست‌ها در چارچوب این طرح در ازای توقف شهرک‌سازی و ازسرگیری مذاکرات برای عبور از اختلافات اصلی با فلسطینی‌ها امتیازاتی چون لغو منع سفر اتباع این رژیم به کشورهای عربی و دریافت مجوز عبور هواپیماهای تجاری اسرائیل از حریم هوایی کشورهای عرب را کسب می‌کنند.

تحرکات سیاسی هم با هدف آماده سازی فضا برای رونمایی این طرح انجام می‌شود. تشکیل دولت جدید در کرانه باختری و تخصیص بودجه به افزایش تمهیدات امنیتی در مرزهای غزه با مصر که به معنای ادامه حصر این باریکه هست را هم باید طلایه تشدید فشارها بر گروه‌های مقاومت در آینده دانست.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها