در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، مسئولان پزشکی و حقوق بشر افغانستان می گویند با توجه به آثار شدید سوختگی بر بدن بسیاری از قربانیان حمله هفته گذشته آمریکا ،به دو منطقه روستایی در غرب ایالت فراه ،احتمال آن می رود که در این حمله از فسفر سفید استفاده شده باشد.
در حمله روز سه شنبه جنگنده های آمریکا به دو روستا در غرب استان فراه بیش از 140 غیرنظامی کشته شدند.
پزشکان افغان در گفتگو با این خبرگزاری اعلام کرده اند که آنها حد اقل 14 مریض را با سوختگیهای شدید مورد معالجه قرار داده اند، و به اذعان این پزشکان آنها هرگز سوختگی های شبیه این را قبلاً ندیده بودند.
هفته نامه آبزرور چاپ انگلیس روز یکشنبه به نقل از دکتر محمد عارف جلالی، رئیس بیمارستان سوانح و سوختگی هرات، نوشت بر دست ها و پاهای بعضی از قربانیان این حملات که در این بیمارستان بستری شده اند، آثار شدید سوختگی دیده می شود که غیر معمول است.
وی درعین حال متذکر شد که به علت فقدان وسایل و لوازم مورد نیاز نمی توان از نوع ماده شیمیایی احتمالی صد در صد مطمئن شد.
جلالی به نقل از یکی از زنان مراجعه کننده به این بیمارستان گفت از بمب ها بصورت پودر سفیدی پخش شده و آتش گرفته است که این نوع ماده که بلافاصله پس از تماس با هوا مشتعل می شود نشان دهنده احتمال استفاده از این ماده است.
استفاده از فسفر برای مشخص کردن هدف یا ایجاد یک دود بر اساس قوانین بین المللی مشروع و قانونی تلقی می شود، اما گروههای حقوق بشر بر این باورند که استفاده این نوع مواد در مناطقی که می تواند بدون ملاحظه ای غیر نظامیان و نهادها را هدف قرار دهد، یک جنایت جنگی است.
محمد سرور جوادی از نمایندگان مجلس افغاستان نیز استفاده از فسفر سفید توسط ارتش آمریکا را تائید کرد است.
"نادر نادری" یک کمیسیونر در یکی از سازمان های عمده حقوق بشر خواستار رسیدگی بیشتر به این مسئله شد.
دیده بان حقوق بشراعلام کرده است که فسفر سفید علاوه بر سوختگی ایجاد مسمومیت شدید می کند که غالبا منجر به مرگ افراد می شود.
طبق توافقنامه ژنو در سال 1980 استفاده از فسفر سفید علیه غیر نظامیان یا حتی علیه نیروهای دشمن در مناطق مسکونی ممنوع است. بمب فسفری حاوی فسفر سفید است که ماده شمعی شفاف و سفید مایل به زرد می باشد. بوی آن شبیه بوی سیر است و از فسفات ساخته می شود.
بمب های فسفری پس از انفجار، در خاک، اعماق رودخانه ها، دریاها و موجودات دریایی همچون ماهی ها نفوذ کرده و سلامت محیط زیست و انسان را تهدید می کند.هنگام انفجار بمب های فسفری، فسفر متصاعد شده با اکسیژن ترکیب شده و ابرهایی از دود غلیظ سفید و گازهای شعله ور منتشر می شود. تماس این گازها و فسفر با بدن انسان موجب سوختگی های شدید و مهلک می شود و آسیب های شدیدی به دستگاه تنفس، کبد، کلیه و قلب وارد می کند.
سوختگی با فسفر معمولا از نوع درجه 2 یا 3 است و تا هنگامی که فسفر از روی محل تماس برداشته نشود به سوختن ادامه می دهد و رسیدن این ماده به استخوان مسئله ای عجیب نیست.
نخستین بمب های فسفری در سال 1916 توسط انگلیس تولید شد. این بمب در جریان جنگ جهانی دوم توسط نظامیان آمریکایی و نیروهای کشورهای مشترک المنافع انگلیسی و نیز ژاپن به کار گرفته شد.
این سلاح ازجنگ جهانی دوم به صورت عامیانه "Willy Pete" نامیده می شد. آمریکا متحد دیرینه اسرائیل نیز در جنگ با ویتنام به طور گسترده از این سلاح استفاده کرد. ارتش آمریکا در نوامبر 2004 در فلوجه عراق نیز از فسفر سفید برای وادار کردن افراد مسلح به خروج از مخفیگاهشان استفاده کرد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانههای داخلی و معاند را بررسی کردهایم
ابراهیم تهامی، مهاجم سابق تیمملی در گفتوگو با جامجم:
گفتوگو با محمود پاکنیت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون
در گفتوگو با تهیهکننده مستند معروف شبکه سه اولویتهای موضوعی فصل جدید بررسی شد