سفر رئیس‌جمهور لبنان به تهران

گروه سیاسی: ایران، امروز و فردا میزبان میشل سلیمان، دوازدهمین رئیس جمهور لبنان است که به دعوت محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور کشورمان ، راهی تهران شده است. سفر میشل سلیمان به ایران، سفری تاریخی، مهم و گامی‌در مسیر تحکیم روابط دوجانبه است که روند کنونی روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ایران و لبنان را شتاب بیشتری می‌بخشد. نگاهی به روابط ایران و لبنان نشان می‌دهد که ایران، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، یاری رسانی به شیعیان لبنان را سرلوحه سیاست‌های راهبردی خود قرار داده و از هیچ کوششی برای حمایت سیاسی، اقتصادی و معنوی به مردم این کشور دریغ نکرده است. در چارچوب مناسبات رسمی‌2 کشور، الیاس هراوی، رئیس جمهور اسبق این کشور سال 1997 میلادی از تهران دیدن کرد و آوریل سال 2000 نیز امیل لحود، رئیس جمهور پیشین لبنان در کسوت رئیس جمهور به تهران سفر کرد و مورد استقبال مقام‌های ایران قرار گرفت.
کد خبر: ۲۱۹۱۶۳

اما از حدود 5 سال قبل، روابط ایران و لبنان در همه ابعاد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی رشد چشمگیری داشته است.لبنانی‌ها، بیش از هر چیز، آزادی خاک جنوب کشورشان را از 22 سال اشغال ارتش رژیم صهیونیستی، ثمره صدور فرهنگ انقلاب اسلامی‌ایران و خون شهیدان مقاومت ملی و اسلامی‌خود می‌دانند.

در عین حال تهران طی سال‌های اخیر با توجه به تحولات سریع منطقه و بویژه پس از ترور رفیق‌حریری، نخست وزیر سابق لبنان که این کشور و مردم آن را دچار مشکلات زیادی کرد و با بحران‌های مختلفی مواجه ساخت،همواره در کنار آنها بوده و چه به لحاظ مادی و چه از نظر سیاسی از مردم و مسوولان این کشور حمایت کرده و در حال حاضر روابط ایران و لبنان با سفر میشل سلیمان در شرف تحول جدیدی قرار گرفته است.

محمدرضا شیبانی، سفیر جمهوری اسلامی‌ایران در این باره می‌گوید: نخستین بار نیست که یک رئیس جمهور لبنان به ایران سفر می‌کند اما در شرایط کنونی و بعد از توافق گروه‌های مختلف در لبنان و تشکیل دولت وحدت ملی و برقراری آشتی ملی، سفر سلیمان به عنوان نماد وحدت ملی، امری مهم به شمار می‌رود.

انتظار می‌رود دیدارها و برنامه‌های  رئیس جمهور لبنان در تهران، سطح روابط و همکاری‌های مشترک و موجود را در بخش‌های مختلف افزایش دهد. شیبانی سفیر ایران در لبنان پیش‌بینی کرده است که با توجه به همراهی وزیران کشور، صنایع، کار، اقتصاد و مهاجرین در سفر سلیمان به تهران، زمینه‌های همکاری بین وزارتی و همچنین کمیسیون اقتصادی مشترک بین 2 کشور بیش از پیش فعال شود.

به گفته وی سفر رئیس جمهور لبنان به تهران همچنین می‌تواند منجر به فعال‌تر شدن همکاری‌های متقابل در زمینه‌های فرهنگی، دانشگاهی، فنی و مخابراتی، کشاورزی و دیگر زمینه‌های مورد علاقه 2 طرف شود.

لبنان، کلید ثبات منطقه

سفر سلیمان به تهران از نظر سیاسی نیز برای هر دو کشور بسیار حائزاهمیت است و این سفر نقش ایران در منطقه و تلاش برای حل بحران‌های آن را بیش از پیش آشکار می‌کند.

با نگاهی به نقش ایران در پیشبرد و طراحی توافق‌نامه دوحه این سفر می‌تواند دستاوردهای خوبی برای لبنان و تقویت موقعیت این کشور در منطقه همراه داشته باشد.

متکی وزیر امور خارجه با تاکید بر این که ایران بر این باور است که امروز ثبات لبنان، کلید ثبات منطقه است، در این باره می‌گوید :‌ لبنان قدرتمندانه از بحران داخلی اخیر که گریبانگیر آن شده بود، خارج شد و بعد از آن توافق‌نامه دوحه به ثمر نشست. ثبات در لبنان موجب آرامش منطقه‌ می‌شود و کسی غیر از ساکنان آن از این آرامش بهره‌مند نمی‌شود.متکی با اشاره به همکاری ایران در توافق‌نامه دوحه، می‌افزاید: ما لبنانی‌ها را به تعهد به توافق‌نامه دوحه دعوت کرده، بر ضرورت پایبندی به روند سیاسی کشور برای حل مشکلات تاکید می‌کنیم.

در این سفر همچنین موضوعات منطقه‌ای و جهانی مطرح می‌شود و سلیمان با دید خاصی که نسبت به ایران دارد در جریان این سفر تلاش می‌کند محور دمشق، بیروت،‌ تهران را مورد توجه قرار دهد.

کارشناسان مسائل خاورمیانه بر این باورند که با توجه به فشارهایی‌ که از سوی برخی کشورهای عرب منطقه و آمریکا برای فاصله گرفتن لبنان از ایران وارد می‌شود، سفر سلیمان به تهران می‌تواند کاهش این فشارها و تقویت این محورسه گانه را به دنبال داشته باشد.

همچنین برگزاری انتخابات پارلمانی لبنان در اردیبهشت‌ ماه آینده که عرصه سیاسی لبنان را تحت تاثیر قرار داده و از یک سو موجب تشدید فعالیت‌های سیاسی، نظامی و دفاعی این کشور می‌شود و از سوی دیگر وضعیت آینده مقاومت اسلامی‌ را تحت تاثیر قرار می‌دهد، از جمله محورهایی است که در سفر سلیمان به تهران مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

در عین حال باید توجه داشت که ترکیب آینده رژیم صهیونیستی ترکیبی نظامی‌است و در این ظرف زمانی خاص منطقه‌ای و جهانی، ایجاد فضایی بحرانی در منطقه چیزی نیست که از دید مقامات لبنانی پنهان بماند. کشورهای منطقه باید خود را برای تشنج آفرینی‌های احتمالی و جدید این رژیم آماده کنند و گفتگوهای دو کشور ایران و لبنان می‌تواند بهترین راه مقابله با این تهدیدات را پیش روی کشورهای محور تهران، دمشق و بیروت بگذارد.

استراتژیک بودن روابط ایران و لبنان

جواد جهانگیرزاده، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان این‌که آمریکا و اسرائیل به دنبال دور کردن لبنان از فضای دوستانه با ایران هستند، سفر میشل سلیمان به تهران را تاکیدی بر استراتژیک بودن روابط دو کشور بر‌شمرد و با بیان این‌که ریاست جمهوری میشل سلیمان فضای آرامشی را برای لبنان به ارمغان آورده است، گفت: آمدن سلیمان تنها به خاطر تدبیر داخلی نبود، بلکه اجلاس‌های مختلف برگزار شده که از جمله اجلاس دوحه در این زمینه موثر بود.

این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با ذکر این نکته که آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها به دنبال دور کردن لبنان از فضای دوستانه با جمهوری اسلامی‌ ایران هستند، اظهار کرد: سفر میشل سلیمان به تهران تاکیدی بر این نکته است که ارتباط جمهوری اسلامی‌و لبنان کاملا استراتژیک است و دو کشور می‌توانند این ارتباطات را در عرصه‌های مختلف گسترش دهند.

وی با یادآوری این موضوع که کانون توجه جمهوری اسلامی‌فقط به ارتقای شرایط سیاسی و اجتماعی شیعیان لبنان معطوف نیست، گفت: جمهوری اسلامی، لبنان را به عنوان کشوری مستقل و دارای بافت جمعیتی متفاوت و گوناگون و برخی از گروه‌های سیاسی آن را به عنوان پیشروان مقابله با اسرائیل ‌می‌دانند.

جهانگیرزاده، ارتقای سطح همکاری‌های ایران و لبنان را ضرورتی اساسی برای هر دو کشور برشمرد و افزود: سفر میشل سلیمان به تهران می‌تواند نقطه عطفی برای افزایش سطح همکاری‌ها باشد.

وی با اشاره به رفت و آمدهای مقامات ملی و سابق لبنان در ماه‌های اخیر به تهران، آن را نشانگر علایق طرفین برای استفاده از ظرفیت‌های یکدیگر به منظور توسعه روابط عنوان کرد. علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز سفر میشل سلیمان به تهران را مهم برشمرد و گفت: این سفر می‌تواند در همه ابعاد و همکاری‌های دو‌کشور سودمند باشد.

 وی افزود: ما از تحولات مثبت در لبنان بعد از بحران این کشور خرسندیم و سفر میشل سلیمان را مهم ارزیابی می‌کنیم و این سفر می‌تواند در همه ابعاد سیاسی، اقتصادی و بقیه همکاری‌های دو کشور سودمند باشد.
سفر سلیمان به تهران از نگاه نمایندگان لبنانی

 نادر سکر (Sokkar) یک نماینده مجلس لبنان از مسیحیان مارونی این کشور نیز سفر رئیس جمهور لبنان به تهران را حائر اهمیت راهبردی می‌داند و در ابن باره می‌گوید : سیاست جمهوری اسلامی‌ایران در روابطش با کشورهای عربی و ملت‌های آنها دور از تبعیض بوده و این سیاست و حمایت ایران از مسائل عربی در مقابله با تجاوزهای استکباری و صهیونیستی قابل تجلیل است.

وی تاکید کرد: لبنانی‌ها شاهد صداقت ایران و توجه آن به همه طوایف، مذاهب و گروه‌های لبنان هستند و در عین حال، یکجانبه‌نگری آمریکا و اروپا و حتی برخی نظام‌های عربی و حمایت آنها از گروه سیاسی 14 مارس و طرح متناقض با لبنان مقاوم و عربی را نیز می‌بینند. سکر ابراز امیدواری کرد، سلیمان از فرصت سفر به ایران برای تقویت روابط دو طرف بویژه در زمینه‌های اقتصادی، نفتی، نظامی‌و سیاحتی استفاده کند.

همچنین فراکسیون «وفای به مقاومت» پارلمان لبنان با صدور بیانیه‌ای، سفر میشل سلیمان، رئیس‌ جمهور این کشور به تهران را موجب تقویت روابط 2 کشور دانست و در این بیانیه برنقش مثبت ایران در حمایت از حق ملت، مقاومت و ارتش لبنان در مبارزه با اشغالگران صهیونیستی تاکید کرد. این بیانیه همچنین با توجه به نقش ایران در دستاوردهای توافق‌نامه دوحه آورده است: ایران یک قدرت منطقه‌ای فعال است و معتقدیم این سفر می‌تواند در پشت‌سر‌گذاشتن موانع موجود بر سر منافع مشترک موثر باشد.

همکاری‌های دفاعی

همچنین به نظر می‌رسد بین سلیمان و محمود احمدی نژاد همتای ایرانی وی درباره تجهیز ارتش لبنان و تامین سلاح از ایران توافق حاصل شود. شیبانی، سفیر ایران درباره آمادگی ایران برای تجهیز و مسلح کردن ارتش لبنان خاطرنشان کرد: یک پروتکل همکاری وجود دارد که در گذشته میان دو کشور برای مدت 5 سال امضا شد که این پروتکل همچنان پابرجاست و یک سال و نیم دیگر از مدت آن باقی مانده و می‌توانیم در این چارچوب برای تقویت همکاری میان دو کشور فعالیت کنیم.

وی افزود: همه این مسائل در چارچوب همکاری نظامی‌و دفاعی میان 2 کشور صورت می‌گیرد، یعنی هرگونه همکاری باید در این چارچوب انجام شود.

روزنامه الحیات نیز به نقل از مقامات آگاه لبنانی نوشت: تهران به ارتش لبنان کمک نظامی خواهد کرد که این علاوه بر سرمایه‌گذاری‌ها و پروژه‌های مشترک ایران در زمینه‌های متعدد است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها