وزیر کار و امور اجتماعی گفت: به وزارت صنایع گفته ایم که هرگونه موافقت اصولی صادر شده لزوما به معنای صلاحیت برای پرداخت تسهیلات نیست به گونه ای که موافقت اصولی برای احداث 160 میلیون تن سیمان به اندازه مصرف کل سیمان خاورمیانه صادر شده است.
جهرمی گفت: به غیر از 30 میلیون تن ظرفیت موجود تولید سیمان در کشور 70 میلیون تن ظرفیت کارخانه در حال احداث است که تا دو سال اینده تولید سیمان به 100 میلیون تن می رسد که بیش از نیاز کشور است.
جهرمی گفت: سیمان باتوجه به سنگین وزن و کم ارزش بودن نسبت به وزن خود قابل حمل به اروپا نیست حداکثر می توان به کشورهای حاشیه خلیج فارس و همسایه صادر کرد.
وی گفت: سال های 88 و 89 هر سال ده میلیون تن تولید جدید سیمان در کشور اتفاق می افتد که باید به فکر صادرات باشیم.
وزیر کار گفت: مسئله بیکاری یک معضل ایستا نیست که صبر کنیم مطالعات به جمع بندی برسد بلکه این قطار از گذشته به راه افتاده هر ساله واگن به آن اضافه می شود و ریل حرکت هم اشتباه بوده است. مجبوریم هم از تعداد واگنها کم کنیم هم در حین حرکت آن را تعمیر کنیم و هم ریل عوض کنیم.
جهرمی گفت: هنگامی که وزیر شدم به دوستان گفتم که بهمن بیکاری را به وزارتخانه آورده ام اگر این بهمن را تکه تکه نکنیم و توسط گروه ها راه حلهای مختلف ارائه نشود این بهمن هم وزیر و هم وزارتخانه را می بلعد.
وی بازارهای پول و سرمایه را در اشتغال مؤثر دانست و گفت: واردات و صادرات کالا و خدمات هم بر اشتغال اثر دارد و باید قوانین واردات و مالیاتها در جهت گیری اشتغال تغییر پیدا کند.
وزیر کار و امور اجتماعی با تأیید اینکه بخشی از یارانه انرژی ضد اشتغال است گفت: این یارانه ها باید ساماندهی شده و در جهت سرمایه گذاری مولد استفاده شود.
جهرمی ادامه داد: عرضه نیروی کار در دو جهت اضافه شده است که یکی جمعیت جوان وارد بازار کار شده دوم جمعیت خانم و تحصیلکرده نسبت به ده سال گذشته بیشتر شده است. به گونهای که حدود 63 درصد از ورودی دانشگاه ها دختر می باشد.
وی گفت: اگر طبق قانون برنامه چهارم سالانه باید 900هزار فرصت شغلی ایجاد شود هم اکنون با تقاضای خانمها برای اشتغال باید سالانه یک میلیون و 200هزار شغل جدید ایجاد شود.
وزیر کار و امور اجتماعی بیمه بیکاری را در جهت حمایت از کارفرمایان دانست و گفت: کارفرمایی که ماهانه سه درصد از حقوق کارگر را در صندوق تأمین اجتماعی واریز می کند انتظار دارد وقتی که بنگاه او دچار مشکل و بحران شد بیمه بیکاری آن را جبران کند.
وی گفت: بیمه بیکاری در جامعه به شکل نادرست جا افتاده که فقط برای کارگر است بلکه کارفرما در جهت پایداری بنگاه از آن استفاده می کند.
83درصد تسهیلات بنگاه ها در مسیر تولید
وزیر کار و امور اجتماعی با اشاره به اینکه 83درصد بنگاه ها پول را در مسیر اصلی تولید هزینه کرده اند گفت: 10 تا 12 درصد بنگاه ها در حال فعال شدن و 3 تا 4 درصد از کل منابع داده شده مشاهده نشده است و 62درصد از بنگاه ها توانستند تعهدات خود به بانک را اجرا کنند.
وزیر کار و امور اجتماعی تحقق 62درصدی اشتغال تعهد شده را رقم بالایی ذکر کرد و گفت: در بحث اشتغال موضوعات منطقه ای هم باید بررسی شود.
جهرمی گفت: اجرای 900هزار طرح زودبازده بدون خطا قابل تصور نیست و ما دنبال این هستیم که خطا کمتر صورت گیرد. در حالی که برخی از اقتصاددانان معتقد بودند اگر 30درصد طرح های زودبازده هم تحقق نیابد این طبیعی است در عمل بیش از 62درصد طرحها تحقق یافت.
کاهش 21 درصد دادخواست کارگری
جهرمی با اشاره به اینکه تا سال 85 دادخواست کارگران در حال افزایش بود گفت: در سال 85 نسبت به سال قبل تعداد دادخواستها 11درصد و در سال جاری نسبت به سال قبل 21درصد کاهش یافته است که نشان می دهد فضای کسب و کار و تنظیم روابط کار و کارگری بهبود یافته است.
وی با اشاره به رشد فناوری در سطح جهان گفت: مطالعه در مورد آینده پژوهی اشتغال مورد نیاز وزارت کار می باشد و در نظر گرفتن رشد تقاضای بازار کار تا سال 1391 از اولویتهای وزارت کار است.
وزیر کار گفت: اگر روند بهرهوری در کشور ثابت فرض شود انتظار است که در پایان برنامه چهارم نرخ رشد بیکاری به 6 تا 7درصد برسد.
وی گفت: برای 15سال آینده کشور عرضه نیروی کار معادل 50درصد نیروی کار کنونی خواهد بود ولی باید به سمتی حرکت شود که اشتغال با فناوری و سرمایه بیشتر ایجاد شود.
وزیر کار گفت: به همکاران خود در وزارت کار گفته ام هر آنچه که خلعت سیاسی پوشیدهاند را کنار گذاشته و در محیط وزارت کار فقط به فکر ایجاد کار برای مردم و جوانان کشور باشند.
وی همچنین از تعدیل نیروی انسانی توسط کارفرمایان استقبال کرد و گفت: به شرطی وزارت کار با این مسئله موافق است که هزینه کارگر توسط کارفرما پرداخت شود و تولید به سمت بهره وری بیشتر با فناوری نوین حرکت کند.
جهرمی رسیدن به نرخ 9.9 درصد در تابستان را در مقایسه با تابستان سال قبل که این رقم 10.2 درصدبوده را رقم خارق العاده ای ندانست و گفت: مقایسه این دو رقم نشان می دهد که نرخ بیکاری فقط 0.3 درصد کاهش پیدا کرده و این نرخ در طول سال مهم است.
وی همچنین گفت: نخستین کلینیک اشتغال و کارآفرینی در دانشگاه تربیت مدرس راه اندازی شده و حاضریم در سایر دانشگاه ها هم راه اندازی شود.