ترکیبی از همه آنچیزی که یک سفر را رؤیایی میکند.وقتی وارد تالش میشوید اولین چیزی که توجهتان را جلب میکند، رنگ است. رنگ سبز شالیزارها، آبی درخشان آسمان، خاکستری مهی که روی کوهها نشسته، همه با هم یک تابلوی خوشرنگ از طبیعت ساختهاند. مردم این منطقه با زبان تالشی صحبت میکنند و فرهنگی پربار دارند که در غذاها، لباسها و سبک زندگیشان میتوانید ببینید. لبخندشان، دعوتشان به چای و غذا، شما را ناخودآگاه جذب میکند.
دیدنیهای تالش
من در بهار به تالش رفتم و هنوز هم وقتی چشمانم را میبندم، تصویر جادهای در ذهنم میآید که از دل جنگل میگذرد و به دریا میرسد.این جاده، معروف به جاده جنگلی گیسوم است؛ مسیری که بهخاطر درختان بلند و متراکم دو طرفش، شبیه تونلی سبز شده و زمان عبور از آن، احساس میکنی در دالان بهشت هستی. انتهای این جاده به ساحل گیسوم میرسد؛ ساحلی آرام و تمیز که میشود ساعتها کنار آن نشست و به صدای موجها گوش داد.
یکی دیگر از جاهایی که به شما پیشنهاد میکنم، دریاچه سراگاه است. دریاچهای طبیعی و کوچک در نزدیکی تالش که اطرافش پر از شالیزار و درخت است.
قایقسواری آرام روی آب یا فقط نشستن کنار دریاچه و دیدن انعکاس آسمان در آب، آرامشی به شما میدهد که در هیچ شهری پیدا نمیکنید. اگر هم اهل کوه و ماجراجویی هستید،آبشار ویسادار، آبشار ورزان و ییلاق سوباتان را از دست ندهید.
آبشار ورزان در دل کوههای بلند و سرسبز، از دل صخرهها به پایین میریزد و صدایش با طبیعت هماهنگ است. مسیر رسیدن به آن هم، پر از گلهای وحشی و زیباییهای دیدنی است.
و اما سوباتان که برای خودش یک جهان است؛ روستایی ییلاقی در ارتفاعات که در بهار با سبزهزارهایی که تا افق کشیده شدهاند، آدم را متحیر میکنند.خانههای چوبی، مردمی که هنوز سبک زندگی سنتیشان را حفظ کردهاند، گلههایی که در دشت میچرخند و هوایی که بوی شبنم و گل میدهد، همه دستبه دست هم میدهند تا احساس کنید در جایی شبیه بهشت ایستادهاید.
چه غذایی بخوریم؟
اما تالش فقط طبیعت نیست، طعم هم هست. غذاهای محلی تالش ترکیبی از سادگی و خلاقیتند. مثلا سوراب،غذای اصیل از دل فرهنگ تالش است یا باسترما پلو، برنجی است که با گوشت گوسفندی و سبزیهای محلی و ادویههای خاص درست میشود و طعمی دارد که تا مدتها زیر زبانتان میماند یا خورشت ترشواش، یکی از غذاهای خاص تالشی است که با نوعی سبزی محلی به نام «واش» درست میشود و مزهای ترش و دلچسب دارد. اگر اهل کباب هستید، کبابترش تالشی را هم حتما امتحان کنید که با ربانار و سبزیجات معطر مزهدار و روی زغال پخته میشود. شیرینیهای محلی هم که دیگر جای خود دارند. نان خلفه، نوعی نان شیرین و مغزدار که مخصوص مردم این منطقه است و کلوچههای محلی با مغز گردو، دارچین یا هل هم در قنادیهای محلی پیدا میشود.
چه سوغاتی بخریم؟
اگردنبال خرید سوغاتی هستید،تالش دستتان راخالی نمیگذارد.ازلباسهای سنتی رنگی گرفته تارومیزیهای سوزندوزیشده و کیفهای دستی که با نخهای رنگی بافته شدهاند، هرکدام میتواند یادگاری زیبایی باشد. در بازارهای محلی هم میتوانید بهعنوان سوغات عسل طبیعی، مربای گلمحمدی، چای کوهی و انواع گیاهان دارویی کوهی بخرید. از لبنیات محلی تالش هم غافل نشوید که خیلی تازه و خوشمزه هستند. پنیرهای دستساز، دوغ محلی و ماست چکیدهای که طعم کوهستان دارد، تجربهای تازه از خوراکیهای سالم و طبیعی است.
قبل از سفر باید بدانید
تالش برای انواع گردشگری مناسب است. در صورت تمایل به سفر خانوادگی، جنگل و ساحل گیسوم بهترین انتخاب است. اگر علاقهمند به هیجان و طبیعتگردی هستید، مسیرهای کوهستانی، آبشارها و ییلاقات مانند سوباتان گزینههایی ایدهآل به شمار میآیند. برای کسانی که به آرامش و تأمل علاقه دارند، دریاچه سراگاه یا پیادهروی در روستاهای کوهپایهای تجربهای لذتبخش رقم میزند.
اما نکاتی را در سفر به تالش فراموش نکنید. اول اینکه هوای تالش در بهار ناپایدار است؛ یعنی گاهی گرم و آفتابی و ناگهان خنک و بارانی میشود؛ بنابراین لباس گرم و بارانی سبک همراه داشته باشید. دوم، اگر میخواهید به ییلاقات بروید، ترجیحا با ماشین مجهز سفر کنید یا از تورهای محلی کمک بگیرید و سوم، حتما با مردم محلی همصحبت شوید. چون آنها مهربانترین راهنماها هستند.سفر به تالش تنها یک گردش نیست؛ بلکه تجربهای است پر از زیبایی، آرامش، مهماننوازی و ارتباط با طبیعت.
پس از بازگشت، احساس میکنید چیزی در درونتان تغییر کرده، همانطور که پس از خواندن یک کتاب خوب، ذهنتان روشنتر میشود. اگر در این بهار به دنبال مقصدی هستید که روح و جانتان را تازه کند، تالش گزینهای بینظیر است. این بهشت کوچک، منتظر دیدن شماست.