امسال درکنار این نمایشگاه دوازدهمین دوره نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی و تست و آزمون پیشرفته «ایرانساخت» نیز با حضور۲۷۸شرکت دانشبنیان برپا شد؛نمایشگاهی که درآن بیش از۱۰هزار محصول فناورودانشبنیان در۱۴محور نفت و پتروشیمی، برق، الکترونیک ونرمافزار،عمران و ساختمان،مکانیک، شیمی ومتالورژی،کشاورزی ومحیطزیست، فیزیک پایه، تجهیزات عمومی آزمایشگاهی، مواد آزمایشگاهی، مهندسی پزشکی و زیست مواد، تجهیزات آزمون صنعتی، خدمات کالیبراسیون و تجهیزات آموزشی و آزمایشگاهی مدارس به مخاطبان عرضه شدهاند. تقویت بازارمحصولات دانشبنیان و شکلگرفتن فرصتهای شغلی به همراه ارتقای کیفیت تولیدات داخلی بخشی از نتایج برگزاری این رویداد در دورههای پیشین بود.امسال نیز درراستای اهداف گذشته، این نمایشگاه میزبان۲۲هیات تجاری خارجی ازهشت کشوربودتاضمن تقویت بازارمحصولات داخلی،بحث توسعه صادرات محصولات ساخت ایران را نیز رونق دهد.
توسعه علمی، صنعتی و فرهنگی هر کشوری بدون پرداختن به امر پژوهش امکانپذیر نیست، چراکه پژوهش موتور توسعه پایدار و پیشرفت هر کشوری محسوب میشود. بیشک توسعه علم وفناوری امروز جوامع بشری و تولید محصولات فناورانه باکیفیت مرهون انجام پژوهشهای علمی و کاربردی پژوهشگران است؛ پژوهشهایی که بهدنبال آغاز حرکتی از پژوهشگاهها و دانشگاهها شروع شده و در پایان به سرافرازی و توسعه پایدار دولتها در همه ابعاد منجر شدهاند. تولید و توسعه علم و دستیابی به فناوری برای ارتقای جایگاه علمی ایران در دنیا و کسب ثروت بهمنظور بهبود وضع زندگی ورفاه مردم کشور نیز مرهون مطالعه و پژوهش نخبگان، پژوهشگران ومحققان مراکزتحقیقاتی دولتی وغیردولتی،دانشگاهها وپژوهشکده و پژوهشگاههاست. قطعا شناخت ظرفیتهای علمی و پژوهشی در اشاعه و تقویت فرهنگ پژوهش درجامعه ازاهمیت زیادی برخورداراست وبه بهرهمندی ازموهبتهای پژوهش در توسعه و پیشبرد برنامههای کشور منجر میشود. دراین بین هفته پژوهش وفناوری فرصت مناسبی برای توجه وتمرکز بر ابعاد مختلف پژوهش و توسعه فناوری در کشور فراهم کرده است تادستگاهها و مراکز دولتی و غیردولتی با شناخت ظرفیتهای علمی و پژوهشی بتوانند با اتکا به توانمندیهای متخصصان داخلی، برای آینده، برنامهریزی و اقدامات بهتر و مهمتری را در دستورکارخود قرار دهند.
رفع نیازهای جامعه به کمک پژوهشهای کاربردی
نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فنبازار فرصتی را فراهم کرده تا پژوهشگران دانشگاهها و پژوهشگاهها و موسسات علمی و تحقیقاتی آخرین دستاوردهای علمی و کاربردیشان را در معرض نمایش قرار دهند، اما چه میزان از پایاننامهها و مقالات پژوهشی دیگر قابلیت کاربردیشدن دارند و چگونه وزارت عتف از این پژوهشها حمایت میکند؟ پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری در این خصوص میگوید: تا پایان برنامه هفتم توسعه باید ۲۰درصد پایاننامهها و رسالهها در حوزه فنی و علوم پایه و ۱۰درصد در حوزه علوم انسانی ماموریتمحور و کاربردی شوند. درحالحاضر این پایاننامهها و رسالهها از نظر کاربردی به دو نوع TRLسطح یک تا ۳ وTRL بالاتر که حلقه اتصال علم و صنعت هستند، تقسیمبندی میشوند. وی میافزاید: امسال دانشگاهها و پژوهشگاهها ۱۲هزار طرح مرتبط با جامعه و صنعت و مبلغی بالغ بر ۷۰۰۰میلیارد تومان داشتهاند. سیاست وزارت عتف، گسترش تعداد طرحهای کاربردی ماموریتگرا با کمک سامانه نان (نظام ایدهها و نیازها) است. این سامانه در قانون بودجه و برنامه هفتم دیده شده است. سازمانهای مختلف میتوانند نیازهای واقعی خودشان را در این سامانه ثبت کنند.
شتابی بیشتر در توسعه واحدهای فناور
پژوهشگران شرکتهای دانشبنیان و واحدهای فناور مستقر در پارکهای علم و فناوری نیز با حضور در هر دو نمایشگاه توانستهاند گوشهای از دستاوردهای علمی خود را در معرض نمایش قرار دهند؛ فارغالتحصیلان دانشگاهیای که برای تولید محصولات فناورانهشان نیاز به حمایتهای بیشتر دولت دارند.
محمدنبی شهیکی، معاون فناوری و نوآوری وزارت عتف میگوید:در مجموع ۱۴هزار واحد فناور در پارکهای علم و فناوری وجود دارد که حجم گردش مالیشان نزدیک به ۹۵همت است. مدلی که اکنون درحوزه پارکهای علم و فناوری دنبال میکنیم این است که ورودی پارکها را توسعه دهیم که جریان هسته نوآور تا تبدیلشدن آنها به واحدهای فناور شتاب بیشتری پیدا کند. از اینرو طرحی تحت عنوان توانافزایی هستههای فناور در زنجیره منطقهای راآغازکردهایم.هدفگذاریمان نیز ارتقای۵۰هزار نفر از فارغالتحصیلان دانشگاههای کشور است تا بتوانند با استانداردهای حوزه فناور و دانشبنیان رشد پیدا کنند.وی میافزاید: توسعه حوزه ورودیها بسیار مهم است، زیرا باعث میشود در خروجی شرکتهای دانشبنیان وحوزه فناوروخلاق جهش و شتاب معناداری شکل گیرد. قطعا شکلدادن چنین زیستبومی نیاز به ایجاد شبکهای از خدمات منتورینگ، طراحی و تامین منابع مالی و حوزه تجاریسازی دارد. این پروژه طی دو هفته آتی در۱۵استان اجرایی میشود.
ایران ساخت؛ الگویی موفق برای سایر بخشهای اقتصادی
نمایشگاه ایرانساخت بهمنظور ارتقای سطح تقاضا برای خرید محصولات داخلی و جایگزینی محصولات خارجی که هزینههای ارزی بالایی دارند، میتواند بهعنوان الگویی برای سایر بخشهای اقتصادی کشور مورد استفاده قرار گیرد.
رضا بخشیآنی، معاون توسعه اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی و رئیس دوازدهمین نمایشگاه ایرانساخت، در این خصوص اظهار میکند: در این دوره از نمایشگاه، سازوکار حمایت از فروش لیزینگ محصولات شرکتهای دانشبنیان و فناور برای بخش صنعت فعال شده است. این اقدام به بخشهای صنعتی، هلدینگهای اقتصادی کشور و شرکتهای فعال در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی این امکان را میدهد تا با استفاده از سازوکار لیزینگ، فروش محصولات خود را افزایش دهند و درعینحال، شرکتهای دانشبنیان نیز بتوانند بازار بزرگتری را پیدا کنند.وی میافزاید: مشابه سالهای گذشته، دراین دوره ازنمایشگاه نیزسیاست یارانه خرید محصولات اجرا شده است. به این معنا که دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی میتوانند هر تجهیزات و لوازمی را از نمایشگاه خریداری کنند و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری بین ۱۰ تا ۴۰ درصد ازهزینه آن را،بسته به عمق بومیسازی، پرداخت خواهد کرد. همچنین، تضامین لازم برای خدمات پس از فروش از شرکتها دریافت شده است؛بنابراین اگر شرکتی به تعهدات خود عمل نکند، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
آنالیز گازهای معادن و پالایشگاهها
یکی ازشرکتهای دانشبنیان حاضر در نمایشگاه ایرانساخت، ازمحصولی در حوزه آنالیز گازسنجی با عنوان تیوبهای گازسنجی فوری رونمایی کرده است؛ محصولی که کاربرد ویژهای در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، آب، فاضلاب و محیطزیست دارد.
محمدجواد کارگر، مدیرعامل این شرکت دانشبنیان میگوید: عمده فعالیت این شرکت در رابطه با ساخت تجهیزات برای آنالیز مواد حوزه نفت، گاز و پتروشیمی است. جدیدترین محصول این شرکت، تیوبهای گازسنجی فوری است؛ محصولی بسیار کاربردی و هایتک که قادر است بهسرعت میزان گاز در پالایشگاهها و معادن را اندازهگیری و از وقوع حوادث ناشی از انفجار در معادن، مانند حادثه طبس، جلوگیری کند.
وی میافزاید: این محصول مانند آمپول است که باید سر آن شکسته شود و درداخل دستگاهی مانند پمپ قرارگیرد. دستگاه پمپ پس از مکش هوا، بعد از گذشت دوثانیه میزان گازهای صنعتی مانند H۲Sیامرکاپتان راباکمک این محصول شناسایی میکند؛ درحالحاضر برای سنجش هر گاز یک نوع پک تولید کردهایم. کارگر عنوان میکند: سنجش گاز دانش فنی بسیار بالایی دارد واکنون فقط دو کشور ژاپن و آلمان دارای این دانش هستند. محصول تولیدی این شرکت اکنون تجاریسازی شده و با قیمت کمتروکیفیتی مشابه نمونههای مشابه خارجی و با درصد خطای کمتر به بازار عرضه شده است.
آنالیز عناصر با طیفسنج مادون قرمز
پژوهشگران یکی از شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری کاشان در نمایشگاه ایرانساخت امسال محصولی با نام طیفسنج مادونقرمز عرضه کردند؛ محصولی که کاربردزیادی درصنایع مختلف نظامی،هوافضا، دارویی،آزمایشگاهی، پتروشیمی، علوم دریایی، غذایی و محیطزیست دارد.
امیرحسین فخار،مدیرعامل این شرکت میگوید: سیستمهای طیفسنج ازجمله سیستمهایی است که برای آنالیز و تشخیص مواد تشکیلدهنده عناصر و مولکولها مورد استفاده قرار میگیرد. طیف مواد بهعنوان شناسنامه مواد محسوب میشود. این طیفها در کیهان یکتاست و هر عنصری طیف منحصربهفرد خودش را دارد؛ از اینرو دستگاه طیفسنج کمک میکند طیف هرمواد و عناصری را بهدست آوریم.وی میافزاید: اکنون پژوهشگران این مجموعه توانستهاند درسه محدوده طیفی فرابنفش، مرئی ومادونقرمز دستگاه تولید کنند. این دستگاه محدوده۲۰۰تا۱۱۰۰نانومترراپوشش میدهد ومیتواند درصنایع مختلف نظامی، هوافضا، دارویی، آزمایشگاهی، پتروشیمی، علوم دریایی، غذایی و محیطزیست کاربرد داشته باشد. فخار عنوان میکند: تنها کشورهایی مانند آمریکا، ژاپن و آلمان به این فناوری دسترسی دارند. اکنون این محصول پیشرفته در ایران تجاریسازی شده است و در برخی صنایع مانند صاایران اصفهان، صنایع اپتیک اصفهان، دانشگاه تهران و صنایع فضایی ایران مورد استفاده قرار میگیرد.
اسکن سهبعدی از خاک
پژوهشگران یکی از شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارک علموفناوری گلستان حاضر در نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فنبازار نیز موفق به تولید و ساخت اسکن زمینی سهبعدی شدهاند.
مجید نوروزی، مدیرعامل این شرکت میگوید: پیش از اینکه در مکانی حفاری انجام شود باید اطلاعاتی از زیرزمین کسب کنیم و پس از آن عملیات حفاری را انجام دهیم. این دستگاه میتواند بهصورت سهبعدی زیر زمین را اسکن کند و جنس فلزات، فضای خاک، فاصله اجسام از سطح زمین، آب، قنات وچاه را شناسایی کند. پس ازآن مصرفکنندگان میتوانند با استفاده ازیک تبلت ونصب برنامه مخصوص، شکل سهبعدی اجسام را مشاهده کنند.وی میافزاید: عموم مردم میتوانند بهعنوان فلزیاب از این دستگاه استفاده کنند. صنایع و ادارههای آب، برق و گاز نیز میتوانند برای پیداکردن کابلهای زیرزمینی، شناسایی چاههای غیرمجاز و فلزات از این دستگاه بهره بگیرند. اکنون دانشساخت این فناوری در انحصار کشور آلمان است. قیمت نمونه مشابه خارجی این دستگاه نیز بسیار گرانقیمت است. همچنین محصولات عرضهشده در بازار همگی قاچاقی یا تقلبی هستند، درصورتیکه این محصول دانشبنیان با همان کیفیت و یکدهم قیمت نمونه مشابه خارجی بهصورت رسمی در بازار عرضه شده است.
انجام جراحیهای مغزی و قلبی
قلم بایپولار که برای جراحیهای مغز و قلب وجراحیهای ظریف طراحی و تولید شده است از دیگر محصولات دانشبنیان عرضهشده در نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فنبازار بود.
حیدر جلویز، رئیس هیاتمدیره این شرکت دانشبنیان میگوید: از محصولات تولیدی مجموعه ما سه قلم بایپولار است. این محصول در سایزهای ۸ الی ۲۶ سانتیمتر برحسب نیاز پزشکان و جراحان برای انجام جراحیهای مغز، قلب و همچنین جراحیهای ظریف ساخته شده است. نوک این قلم نیز از متالوژیهای طلا و نقره ساخته شده است. متالوژی طلا موجب میشود که هنگام جراحی، ولتاژ مناسبتری به نسوج بدن منتقل شود. همچنین، متالوژی نقره مانع ازایجادبافت اسکارمیشود وامکان انجام جراحی درمحیطی استریل را فراهم میآورد.وی میافزاید: همچنین نوک قلمها چسبناک نیست ودرزمان جراحی نسوج به نوک قلم نمیچسبد، این امر باعث میشود جراح با سرعت بالاتری جراحی را انجام دهد. اکنون این محصول با یکپنجم قیمت نمونه آلمانی و یکسوم قیمت نمونه چینی در بازار عرضه شده است.