این روند ادامه داشت و نرخ دلار غیررسمی ظهر روزگذشته به حدود ۷۷هزار و۵۰ تومان هم رسید،اما با فروکشکردن هیجانات وارد روند نزولی شد و در زمان تنظیم این گزارش به کانال ۷۶ هزار تومان عقبنشینی کرد. کارشناسان با توجه به سیاستهای ارزی دولت و بانک مرکزی، پیشبینی میکنند روند نزولی نرخ دلار در بازار آزاد غیررسمی تداوم داشته باشد.قیمت دلار در بازار آزاد غیررسمی ابتدای ماه گذشته حدود ۶۵ هزار تومان بود که ابتدای آذرماه به حدود ۶۹ هزار تومان رسید. با این حال، در چندروز اخیر روند افزایشی آن تشدید شده، بهطوری که کارشناسان میگویند عوامل سیاسی و تنشهای منطقهای با تاثیرگذاری بر انتظارات تورمی عامل نخست افزایش نرخ دلار طی این مدت بوده است. همچنین تاکید دارند با توجه با این اتفاقات، دلالان و سفته بازان برای ایجاد تقاضای کاذب و افزایش قیمت نقش داشتند و برای آن بهانههای مختلف عنوان میکردند. با این حال عوامل اقتصادی هم میتواند درافزایش نرخ اثرگذارباشد،اماطی مدت اخیررشد قیمت دلاربهدلیل مسائل سیاسی بوده است نه اقتصادی.ترامپ در انتخابات آبانماه آمریکا بهعنوان رئیسجمهور منتخب انتخاب شد و رویکرد وسابقه او در مورد ایران بر افزایش انتظارات تورمی افزود؛ همچنین اتفاقات سوریه و سقوط دولت بشار اسد نیز اثرگذار بوده و این عوامل سبب شد تا دلالان بر تقاضای بازار ارز و افزایش نرخ دلار (نرخسازی) اقدام کنند.درهمینحال، اقدامات و بیانیه خصمانه تروئیکای اروپایی درخصوص بررسی پرونده هستهای ایران در آژانس انرژی اتمی در افزایش انتظارات تورمی اثر داشت.دلالان بازار ارز با توجه به سیاست ارزی بانک مرکزی تلاش کردند با جوسازی بر طبل افزایش نرخ بکوبند، اما بهعقیده تحلیلگران، اقدام بانک مرکزی باعث حذف رانتهای ارزی و شفافیت خواهد شد. این افراد میگویند با این اقدام صادرکنندگان ترغیب میشوند تا ارزهای خود را در یک بازار واقعی و با قیمت واقعی عرضه کنند که سبب افزایش عرضه ارز خواهد شد. کارشناسان اعتقاد دارند با ایجاد بازار توافقی، بانک مرکزی ابزارهایی برای مدیریت نوسانات ارز و کاهش دخالتهای قیمتی خواهد داشت و با استفاده از ابزارهای جدید، میتواند نوسانات را کنترل کرده و از جهشهای شدید جلوگیری کند.
جهشی در نرخ ارز نخواهیم داشت
علی سعیدی، رئیس مرکز مبادله ارز و طلای ایران با بیان اینکه مجموعهای از عوامل بر بازار ارز از جمله عوامل روانی تأثیرگذار است، گفت: پس از شکلگیری این بازار به پایداری قیمتی خواهیم رسید و پایداری قیمت نیز نیازمند سرمایهگذاری است. هرچند ممکن است در کوتاهمدت تاثیر قیمتی داشته باشد، اما حرکت روبهبهبود است.
مجید فلاحینیا، معاون اداره پایش بازار ارز بانک مرکزی نیز با بیان اینکه راهاندازی بازار ارز تجاری باعث ایجاد شفافیت در عرضه و تقاضای ارز میشود، گفت: با راهاندازی این بازار هیچگونه جهش قابلتوجهی در قیمت نرخ ارز روی نمیدهد. این بازار بر اساس توافق میان صادرکنندگان و واردکنندگان شکل گرفته و نرخها به مراتب کمتر از نرخهای بازار غیررسمی خواهد بود؛ همچنین بر اساس معاملاتی که کاملا توافقی است، شاهد افزایش عرضه ارز خواهیم بود.
مهدی دارابی، کارشناس اقتصادی گفت: از بهمن ۱۴۰۱، محدودیتی در سامانه نیما اعمال شد که به بانکها و صرافیها اجازه نمیداد بیشتر از نرخ ۴۰ هزار تومان به صادرکنندگان پیشنهاد دهند. پتروشیمیها نیز سقف پایینتری داشتند و نرخ فروش آنها حدود ۳۷ تا ۳۸ هزار تومان بود. این تغییرات باعث صفهای طولانی برای خرید ارز و اختلاف شدید نرخها با بازار غیررسمی شد که در برخی موارد به ۵۰ درصد میرسید.
مدیریت نوسانات نرخ ارز
قیمت ارز درحالی در بازار غیررسمی بهدلیل مسائل سیاسی افزایش داشته که کارشناسان تاکید دارند اینگونه افزایش نرخ دوام ندارد و دوباره قیمتها به حالت سابق برمیگردد و به مردم توصیه میکنند خرید ارز اقدامی برای سرمایهگذاری نیست و ممکن است حتی متضرر شوند؛ بهطوری که از ابتدای امسال با حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در سوریه و پاسخ موشکی ایران به تجاوزگری رژیم صهیونیستی (عملیات وعده صادق یک)، حادثه سقوط هلیکوپتر حامل رئیسجمهور، ترور شهید اسماعیل هینه در تهران توسط رژیم صهیونیستی و پاسخ موشکی ایران به این اقدام(عملیات وعده صادق۲) نرخ ارز جهشهایی پیدا میکرد، اما دوباره با فروکشکردن تنشها، نرخ ارزافت شدیدی پیدامیکردواینبارهم این اتفاق درحال رخدادن است.نظام ارزی کشور بهصورت شناور مدیریت شده است و بانک مرکزی درراستای کمک به حفظ و ارتقای ارزش پول ملی باید بازار ارز را بهگونهای مدیریت کند که نوسانات نرخ در این بازار به حداقل ممکن کاهش پیدا کند. با این حال، بانک مرکزی تلاش دارد با راهاندازی بازار ارز تجاری به این هدف برسد و با آغازبهکار آن، با افزایش عرضه ارز صادرکنندگان و مدیریت بهتر تقاضا روبهرو خواهیم بود که به ثبات بیشتر این بازار کمک میکند؛ وظیفهای که بهخوبی تاکنون اجرایی کرده است.