مجید محمدی سرپرست شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان گلستان، مصرف کود در بخش کشاورزی را برای تغذیه گیاه بسیار مهم ارزیابی کرد و افزود: علیرغم ادعاهای موجود مصرف کود در عرصههای کشاورزی استان نصف میانگین جهانی و یک سوم کشورهای پیشرفته می باشد.
وی همچنین با بیان اینکه ترکیب مصرف انواع کود در بخش کشاورزی می بایست به سمت استانداردها حرکت نماید افزود : در گذشته 80 درصد کودهایی که مصرف می شد ازت، 15 درصد فسفات و 5 درصد پتاس بود که خوشبختانه با اقدامات ترویجی و آموزشی در سال های اخیر این تناسب را به استانداردها نزدیک نمود و به ترتیب به میزان 70، 20 و 10 درصد تبدیل کردیم.
محمدی تصریح کرد: برابر پیش بینی های اداره کل هواشناسی استان، پیامدهای ناشی از تنش های محیطی و غیر زیستی دور از انتظار نمی باشد، بنابراین بدون استفاده از کودهای کشاورزی یارانه ای گروه کود های فسفاته«سوپر فسفات تریپل، سوپر فسفات ساده و دی آمونیوم فسفات» وگروه کود های پتاسه« سولفات پتاسیم و کلرور پتاسیم» که دارای عناصر مورد نیاز خاک و گیاه باشند، امکانپذیر نیست.
محمدی به ذخیره استراتژیک۱۳ هزار و۵۲۱ تن انواع کود کشاورزی ازته، فسفاته وپتاسه در انبار های این استان اعلام نمود: با توجه به وضعیت مناسب تامین کود از منابع داخلی و خارجی حفظ این ذخیره استراتژیک خط قرمز این شرکت است.
محمدی با تاکید بر توجه به خود اتکایی در تامین ومصرف کود های کشاورزی اظهار داشت:۸۵ درصد تامین کود های کشاورزی فسفاته و پتاسه از منابع داخلی است که در این میان کود اوره با۱۰۰ درصد تامین از منابع داخلی بیشترین رقم است.
وی افزود: در سال جاری علیرغم تحریم ها تاکنون بخشی زیادی از کودهای وارداتی شامل کود کلرور پتاسیم جامبو بک از کشور حوزه اوراسیا کشور بلاروس در بندر فریدونکنار مازندران، سوپرفسفات تریپل و فسفات دی آمونیوم از بندر امام خمینی(ره) تامین و همه قرارداد ها توسط شرکت خدمات حمایتی کشاورزی با طرف های خارجی منعقد و محموله های مورد نیاز کاملا در بنادر کشور تخلیه شده و اینکه ما محموله ها را بدون تاخیر و به موقع وارد استان کردیم ودر خصوص تخصیص۳۰۰۰ تن کود دی آمونیوم فسفات به این استان گفت:به یمن بارندگی های مناسب با شروع کشت پائیزه، تاکنون با استقبال خوب کشاورزان در مصرف این نهاده استراتژیک مواجه بودیم که پیشنهادافزایش ۱۰۰۰ تن ،مازاد بر سهمیه داده شد و انتظار ما این است بر مصرف و فروش این کود نظارت بیشتری اعمال گردد تا رکورد نسبت به دهه اخیردر این استان شکسته شود. همچنین کود دی آمونیوم فسفات با فرمول کودی (DAP 18-46-0) علیرغم نشان دهنده درجه بالایی از مواد غذایی، گرایش کم به جذب رطوبت و هزینه های حمل و نقل کم به عنوان یک کود با کیفیت محسوب می شود .اما به دلیل نیاز گیاهان به سایر عناصر، استفاده از این کود به تنهایی توصیه نمی شود. نیاز است محتوی مواد مغذی را مطابق دستور العمل کشت پائیزه و برنامه کودی مزارع با افزایش نیتروژن وپتاسیم تامین کرد.وی تصریح کرد: در حوزه کشاورزی دونوع کود وجود داردشامل کود های تکلیفی ( یارانه ای) وغیرتکلیفی ( بدون یارانه ای ) است مورد کشاورزان استفاده قرار می گیرد که در حال حاضر سبد محصولات کودی این شرکت حدود ۱۰ مورد از کود های تکلیفی مشمول یارانه دولتی و ۵۴ نوع کود شیمیایی هم غیر تکلیفی بوده که یارانه ای به آنها تعلق نمی گیرد.
محمدی تاکیدکرد: توزیع کود غیر یارانه ای در کنار کود های یارانه ای می تواند به تولید اقتصادی کشاورزان کمک نماید. محمدی در ادامه افزود: کشاورز باید بر اساس کود یارانه ای و غیر یارانه ای ابتدا آزمون خاک داده انجام داده و از مشاوران کشاورزی برای نیاز های کودی خود استفاده کند بدین ترتیب مقدار مصرف کود از کیسه ای به سمت کیلوگرم می رود و این امر دقیقا در امتداد تولید اقتصادی حرکت خواهد کرد. بنابراین نسبت به مقدار دقیق مورد نیاز خرید می کند و بیش از آن هزینه صرف نمی کند.
سرپرست شرکت خدمات حمایتی کشاورزی گلستان افزود: امسال باید مطابق برنامه ابلاغی بیش از۱۵۷ هزارتن انواع کودهای تک عنصری ازته، فسفاته وپتاسه تامین گردد که هم اکنون حدود۱۰ هزار تن ذخایر استراتژیک این کود ها در انبار های این استان است امید است این میزان تا پایان کشت افزایش یابد
وی خاط نشان کرد: به یمن بارندگی های پائیزه در هفته های اخیر با استقبال خوب کشاورزان به مصرف کود های فسفاته پتاسه مواجه بودیم که در حال حاضر علاوه گروه کود های فسفاته«سوپر فسفات تریپل و سوپر فسفات» تدابیر لازم اندیشیده شد تا برای حفظ امنیت غذایی و تولید پایدار کشاورزی استان با تخصیص دومرحله کود دی آمونیوم فسفاتDAP به مقدار۴۰۰۰ تن از بندر امام خمینی (ره)به این استان،۱۰۰ درصد از سهمیه این نهاده استراتژیک جذب گردید پیشنهاد افزایش۵۰۰ تن دیگر داده شد انتظار ما این است که این تمامی سهمیه کود در هفته آتی به انبار کارگزاری های استان حمل گردد تا نگرانی کشاورزان عزیز بر طرف گردد.
محمدی به نکته قابل توجه ای اشاره کرد و گفت: کشاورزان می توانند علاوه بر مصرف کود های تک عنصری ازته ، فسفاته وپتاسه از سبد کود غیر تکلیفی ماکروکامل که ترکیبی از کودNPK است استفاده نمایند این کود در قالب عقد تفاهم نامه شرکت خدمات حمایتی کشاورزی با شرکت های تولید کننده کود در همه کارگزاری های این شرکت موجود می باشد و از لحاظ کیفیت و سلامت از استاندارد های لازم برخوردارندو بطور مستمر توسط کمیته پایش کودی شهرستان های استان کنترل نظارت می گردد.
محمدی با اشاره به این کود های فسفاته«سوپر فسفات تریپل و سوپر فسفات ساده» به چهارنوع محصول اساسی« گندم، جو، چغندر قند و کلزا» که در الگوی کشت استان قرار دارندو کودهای پتاسه و فسفات دی آمونیوم DAPبه طیف وسیعی از محصولات زراعی ,باغی،سبزی صیفی و گلخانه ها تعلق می گیرد.
وی به مصرف کود ها اشاره کرد و گفت: در دهه ۹۰ متوسط مصرف کود کشور ۱۱۹ کیلو گرم ودر حال حاضر متوسط مصرف کود کشور ۱۷۰ کیلوگرم است که این میزان مصرف کوددر گلستان در زراعت گندم، جو، کلزا و چغندر قند به عدد ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلوگرم رسیده است. که با توجه به این گلستان ،گندم بنیان کشور شناخته می شود که ۱۱ درصد گندم و۳۶ روز نان کشور در این استان تولید می شود باید در برنامه کوتاه مدت با ترویج و فرهنگ سازی مصرف کود های غیریارانه ای« ماکروکاملNPK، آلی و بیولوژیک» در کنار کود های شیمیایی ، رقم مصرف کود ها را در استان افزایش دهیم که این رقم در کشور های پیشرفته بین۵۰۰ الی۷۰۰ کیلوگرم است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
ابراهیم الموسوی، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم»:
در گفتوگو با بهرام کلهرنیا، دبیر هفدهمین جشنواره تجسمی فجر عنوان شد
رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران درگفتوگو با «جامجم»:
«جامجم» در گفتوگو با مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، دلایل بروز و راههای مهار فرونشست زمین را بررسی میکند