داروخانه سوپر مارکت نیست

دارو به عنوان یک نیاز اساسی همگانی ، کالای استراتژیک و مشمول یارانه در کشورمان ، از ارزش و اهمیت ویژه ای برخوردار است. به جرات باید گفت ، خانواده ای نیست که روزانه دارو مصرف نکند.
کد خبر: ۱۴۶۴۶۹

دارو در نظام سلامت مردم جایگاهی ویژه دارد. به همین دلیل ، به دارو هم مثل نان و آب باید به عنوان یک مساله ملی نگاه شود.
موضوع دارو از مقوله های جذاب و پرطرفداری است که همیشه می توان درباره آن حرف زد ، بدون آن که تکراری باشد: گرانی و کمیابی دارو، قاچاق دارو ، مصرف بی رویه کیفیت اما سوژه های دارویی فقط به دارو ختم نمی شود. داروخانه ها نیز برای خود داستانی مجزا دارند.


یکی از بزرگترین معضلات فرهنگی بخش دارو ، خوددرمانی است. درخواست داروی بدون نسخه در بیشتر موارد به دلیل نداشتن اطلاعات دارویی فرد مصرف کننده به پدید آمدن عوارض جانبی متعدد در وی منجر می شود. بالا بودن نرخ ویزیت پزشک یا به عبارت بهتر ، نداشتن استطاعت مالی افراد برا ی پرداخت ویزیت ، شلوغ بودن مطب پزشک ، کامل ندادن یا مشابه دادن داروها از سوی داروخانه ها و موجود نبودن داروهای تجویز شده از سوی پزشک باعث می شود بیماران مستقیما به داروخانه مراجعه و تقاضای داروی بدون نسخه بر اساس تشخیص خود کنند. داروسازان جزیی از چرخه معیوب مصرف خودسرانه دارو هستند ، اگرچه آنان تجویز کننده دارو نیستند ولی می توانند در مصرف بی رویه دارو دخالت داشته باشند.براساس قانون ، داروسازان مجاز هستند برخی داروها را (پس از کسب اطلاعات لازم) به اندازه مصرف 2روز بدون نسخه در اختیار بیماران قرار دهند ، به این ترتیب آنان می توانند با دقت نظر بیشتر جلوی مصرف بی مورد را بگیرند. در حال حاضر بیشتر افراد در مراجعه اول یا دوم به داروخانه می توانند داروی مورد نظر خود را بدون نسخه و در تعدادی که مورد نظرشان است ، تهیه کنند. در داروخانه ها هنگام پیچیدن نسخه بیماران ، مبلغی به عنوان حق فنی از بیمار گرفته می شود که در ازای آن داروسازان باید نسخه را از نظر تداخل دارویی و... کنترل کنند و در صورت مشاهده موردی آن را به پزشک معالج بیمار اطلاع دهند. همچنین باید در زمینه عوارض دارو و نحوه مصرف آن توضیحات لازم را به بیمار بدهند اما در حال حاضر، داروسازان فقط به عنوان فروشنده در داروخانه ها کار می کنند و متاسفانه برخی از آنان تنها به فکر فروش بیشتر خود هستند.

داروساز یا داروفروش

از سالها پیش داروسازان از واگذاری مجوز تاسیس داروخانه به افراد غیرعلمی گله داشتند و معتقد بودند غیر از داروسازان ، صلاحیت تاسیس و اداره داروخانه را ندارند.از سوی دیگر ، سالهای سال است که گفته می شود جامعه پزشکی و بیماران از مضرات تجویز و مصرف غیرمنطقی داروها و هزینه های اقتصادی ناشی از آن برای نظام سلامت کشور آگاه باشند. این امر موجب شد وزارت بهداشت اقدام به تعیین ضابطه برای تاسیس داروخانه نماید. بر طبق ماده 20 نظام دارویی کشور ، تشخیص صلاحیت افراد برای تاسیس موسسات پزشکی از جمله داروخانه به عهده کمیته ای تخصصی مستقر در وزارت بهداشت است . براساس این ضابطه ، برای تاسیس داروخانه ، دکتر داروساز باید ابتدا مسوول فنی داروخانه معرفی می کرد و تا صلاحیت متقاضی تاسیس و مسوول فنی مورد بررسی و تایید قرار نمی گرفت ، مجوز تاسیس داروخانه صادر نمی شد.این امر نشاندهنده آن است که قرار نیست داروسازان تنها فروشندگان دارو باشند.دکتر محمد خوئی ، رئیس انجمن علمی داروسازان ایران نیز معتقداست داروسازان کشور باید به معرفی درست جایگاه داروسازان اقدام کنند. دکتر خوئی می گوید در حال حاضر بسیاری از داروسازان فقط جایگاه مالی مناسب یا جایگاه حرفه ای مطلوبی دارند. این در شرایطی است که بسیاری دیگر از داروسازان نه از لحاظ مالی در وضعیت مطلوبی قرار دارند و نه از نظر حرفه ای . رئیس انجمن علمی داروسازان تاکید می کند: باید مردم آگاه باشند که داروخانه ها نه تنها مکانی برای عرضه دارو بلکه محل ارائه خدمات دارویی کشور هستند. خوئی معتقد است تمام امکانات برای رسیدن به این هدف مهیاست بنابراین با چشم پوشی از برخی منافع مادی زودگذر می توان آن را محقق کرد.

قاچاق در داروخانه

اگر ویترین داروخانه ها را نگاه کنیم ، داروهای خارجی زیادی را می بینیم که بسیاری از آنها مجوز ورود ندارند. جدا از آن اقلام زیادی از دارو در وضعیت بسیار نامطلوب ، غیر استاندارد و تاریخ مصرف گذشته از سوی قاچاقچیان و دلالان خرید و فروش می شود. چندی پیش از سوی مسوولان ناظر بر غذا و داروی کشور در وزارت بهداشت و درمان اعلام شد که خرید و فروش داروهای خارجی بدون مجوز وزارت بهداشت در داروخانه های کشور ممنوع است و در صورت مشاهده ضمن برخورد با آنها فعالیت این گونه داروخانه ها متوقف خواهد شد. دکتر رسول دیناروند ، معاون غذا و داروی وزارت بهداشت نیز در این خصوص می گوید: دهها قلم دارو به صورت قاچاق وارد کشور می شود و در مراکز رسمی نظیر داروخانه ها به فروش می رسد و برخی پزشکان سودجو نیز ازطریق زدوبند با صاحبان داروخانه ها، داروهای قاچاق و غیرمجاز را تجویز می کنند. دیناروند می افزاید: این عوامل قطعا تصادفی نیست بلکه حکایت از وجود شبکه منظمی دارد که به صورت مافیایی کار واردات ، توزیع و عرضه داروهای قاچاق را انجام می دهد. دبیر انجمن داروسازان ایران در این خصوص می گوید: برای جلوگیری از وجود مواردی نظیر فروش داروهای خارجی بدون مجوز در داروخانه ها، در مرحله نخست باید راهکارهای جلوگیری و مبارزه با قاچاق دارو در کشور از سوی مسوولان وزارت بهداشت و درمان ارائه شده و اقدامات لازم برای این کار صورت گیرد اما متاسفانه دارو همچنان به صورت قاچاق در کشور خرید و فروش می شود.

مجاز یا غیرمجاز


وقتی از صاحبان داروخانه درخصوص فروش داروهای غیرمجاز می پرسیم ، معمولا با پاسخی مشابه روبه رو می شویم.

داروخانه داران معتقدند بسیاری از داروهایی که به عنوان داروی قاچاق معروف هستند در واقع یا داروی تقویتی و مکمل هستند یا داروهایی هستند که مشابه داخلی ندارد یا اگر هست ، کیفیت داروی خارجی را ندارد به همین علت پزشک نوع خاص دارو را که در فهرست رسمی دارویی کشور نیست ،تجویز می کند و بیمار هم به هر طریق دارو را به دست می آورد و حتی اگر در داروخانه پیدا نشود، آن دارو را در سوپر مارکت و فروشگاه های توزیع داروهای گیاهی پیدا می کند.
گویی توزیع این اقلام در دیگر نقاط مجوزی بر توزیع این گروه از داروها در داخل داروخانه است.
رهبر مژدهی آذر ، عضو کمیته انتظامی سازمان نظام پزشکی و عضو سابق شورای عالی این سازمان درخصوص داروهای قاچاق نظر دیگری دارد ، وی معتقد است : داروهای قاچاق به شکل انبوه وارد کشور می شوند و به صورت کاملا سازماندهی شده میان داروخانه ها توزیع می شود ضعیفترین حلقه این ماجرا داروخانه داران هستند که به علت ضرورت و نیاز بازار و به این دلیل که بسیاری از این داروها از سوی پزشکان معتبر تجویز می شود ، این داروها را توزیع می کنند.

دکتر سعید واقفی می افزاید: علاوه بر وجود داروهای قاچاق در کشور، برخی پزشکان کشور نیز تعدادی از اقلام دارویی را که به کشور وارد نمی شود، برای بیماران خود نسخه می کنند. واقفی می گوید: حتی اگر فعالیت تعدادی از داروخانه ها هم متوقف شود، جز این که مردمی که در محدوده این داروخانه ها زندگی می کنند به علت بسته شدن این داروخانه ها و به وجود آمدن مشکلات باید داروهای خود را از داروخانه های دیگری تهیه کنند، هیچ نتیجه دیگری ندارد.

اقتصاد ناسالم

دکتر رهبر مژدهی آذر ، عضو هیات مدیره انجمن داروسازان می گوید: شرکتهای دولتی و بیمارستان ها و صنایع داروسازی چون قدرت جذب تمام داروسازان را ندارند و با توجه به این که تمام فارغ التحصیلان داروسازی به اشتغال در داروخانه ها تمایل دارند بنابراین تعداد داروخانه ها روز به روز افزایش می یابد و در نتیجه چون داروخانه ها توانایی بازدهی اقتصادی ندارند و بودجه دارویی کشور ثابت است به منافع دیگر لطمه می زنند.اما دکتر دیناروند معاون دارویی وزارت بهداشت در مقابل می گوید: در زمان حاضر 10درصد داروخانه های کشور 50درصد فروش 1450میلیارد تومانی داروی کشور را در دست دارند و از میان حدود 8هزار داروخانه کشور 7هزار داروخانه فقط 10درصد این گردش مالی را در اختیار دارند و واقعا در همین تهران داروخانه هایی داریم که درآمدشان کفاف زندگی خود داروساز را هم نمی دهد.

حق فنی برای هیچ

داروسازان در قبال دریافت حق فنی باید نحوه مصرف ، نگهداری و چگونگی مصرف هر دارو را به مردم یاد دهند و در واقع آنها موظف به مشاوره دارویی دادن به مردم هستند. داروسازان همواره از نرخ پایین حق فنی دارو شکایت دارند و معتقدند با میزان تعرفه های تعیین شده ، حتی هزینه های داروخانه ها تامین نمی شود. این در شرایطی است که لزوم ارائه خدمات جانبی مانند مشاوره دارویی در داروخانه ها احساس می شود. دکتر مژدهی آذر عضو هیات مدیره انجمن داروسازان کشور ضمن انتقاد از اختصاص نیافتن تعرفه به نسخ زیر 400 تومان ، می گوید: امسال تعرفه خدمات داروخانه ها در مقایسه با سال گذشته افزایش نداشته است . مسوول شورای عالی داروخانه ها با بیان این که انجمن داروسازان روند بررسی اعتراض داروسازان کشور را به اختصاص نیافتن تعرفه به نسخ زیر 400 تومان را پیگیری می کند ، می گوید: تعرفه گذاری خدمات داروخانه ها بدون کار کارشناسی صورت گرفته و به نظر می رسد تعرفه گذاران با مفهوم تعرفه خدمات آشنایی کامل نداشته اند. اما سوال این است که آیا واقعا در قبال این حق فنی مشاوره ای به بیمار داده می شود؛ پاسخ این پرسش را هر کس که یک بار هم به داروخانه مراجعه کرده باشد به آسانی می تواند بدهد.

اینجاسوپرمارکت نیست

همواره در ایران به داروخانه به چشم یک سوپر مارکت نگاه می شود ، نه یک مرکز درمانی !
هر چند تا زمانی که داروسازان ما در داروخانه ها نقش چندان متفاوتی با یک فروشنده ساده را ندارند، باید انتظار داشت مردم نیز چنین تصوری داشته باشند. در حقیقت جایگاه داروساز در داروخانه هیچ گاه در کشور ما تعریف نشده است و تا این مساله روشن نشود نباید انتظار داشت برای سلامت بیماران معجزه ای رخ دهد هر چند ممکن است به حال داروسازان مفید باشد.

علی اخوان بهبهانی
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها