هر چند که با اعلام نتیجه بخش بودن مذاکرات فنی ایران و آژانس عملا رویکرد سیاسی در این چارچوب به حاشیه رانده شد اما اغلب کارشناسان و صاحب نظران آغاز دوباره دور جدید تقابل غرب با ایران به رهبری امریکا و چند کشور اروپایی را در جهت تقویت مقطعی «نیویورک محوری» پیش بینی کردند؛ در همین چارچوب و به رغم توافق تازه ایران و دیده بان هسته ای سازمان ملل ، اتحادیه اروپایی در اجلاس اخیر شورای حکام با صدور بیانیه ای بار دیگر از تهران خواهد خواست تا فعالیت های هسته ای خود را متوقف سازد.
به نظر می رسد در شرایط جدید، کشورهای مختلف بر اساس مواضع شان نسبت به «توافقات ایران و آژانس» که اکنون به سندی بین المللی تبدیل شده ، به 2 گروه عمده تقسیم شده اند: گروهی با طرح این گمانه که آژانس ممکن است از شوق جلب تضمین همکاری ایران به تله ایران برای وقت کشی افتاده باشد، بدون وجود هیچ دلیل حقوقی یا فنی ، اعضای شورای حکام را به وارد کردن فشار بیشتر بر ایران برای عمل به آنچه تعهداتش می خوانند، ترغیب می کنند. امریکا و چند کشور اروپایی مهره های اصلی این گروه هستند.
و گروه دیگر با تاکید بر لزوم حفظ استقلال آژانس و اشاره به این واقعیت که هر گونه فشار نابجا یا دخالت در فعالیت های آژانس می تواند کارآمدی و اعتبار این نهاد بین المللی را زیر سوال ببرد، تفاهمات اخیر ایران و آژانس را با استناد به مواضع مدیرکل آژانس در این باره ، گامی مهم و رو به جلو خوانده و خواستار تداوم «وین محوری» در این پرونده شده اند.
جنبش عدم تعهد که در حال حاضر، 15 عضو در شورای حکام دارد نیز اصلی ترین مهره این گروه محسوب می شود.به گزارش ایرنا، امریکا که بشدت از توافق ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی خشمگین و نگران است ، گفته است می کوشد تا بار دیگر شماری از متحدان غربی خود را در واشنگتن گردهم آورد تا متن پیش نویس یک قطعنامه ضدایرانی دیگر را طراحی کنند.
شان مک کورمک ، سخنگوی وزارت خارجه امریکا به خبرنگاران گفت: نمایندگان اعضای دائم شورای امنیت و آلمان ، 30 شهریورماه گردهم می آیند. البته خبرنگاران حاضر در این نشست گفتند آلمان اعلام کرده که از قطعنامه حمایت نمی کند و موضع روسیه و چین هم که مشخص است . خبرنگاری از مک کورمک پرسید: آیا مطمئن هستید که این حرکت به جایی می رسد و قطعنامه جدید در یک چارچوب زمانی مثلا تا زمان نشست مجمع عمومی و یا قبل از آن تصویب شود؛ سخنگوی وزارت خارجه امریکا پاسخ داد: هرگز زمان رای گیری قطعنامه شورای امنیت را پیش بینی نمی کنم... با پایان نشست شورای حکام ، اکنون کانون دیگر پرونده ایران در نیویورک فعال شده و امریکا تحرک تازه ای را برای صدور سومین قطعنامه علیه ایران آغاز کرده است.
شکاف میان 3 + 3
در همین حال روزنامه فایننشیال تایمز گزارش داد: با وجود درخواست امریکا برای گردهمایی قدرتهای بزرگ به منظور گفتگو درباره برنامه هسته ای ایران ، روسیه بخوبی نشان داد که در حال حاضر از تشدید رویکرد سازمان ملل در برابر برنامه هسته ای ایران حمایت نخواهد کرد.
براساس این گزارش ، در حالی که واشنگتن با صراحت نشان داد که از اقدام اخیر ایران برای رفع نگرانی های بین المللی درخصوص برنامه هسته ای اش راضی نیست ، یکی از مقامات عالی رتبه روسیه در مسکو نشان داد که روسیه از قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل حمایت نخواهد کرد.
این مقام روسی گفت: تا جایی که به برنامه هسته ای ایران مربوط می شود، ما قطعنامه های لازم را در سازمان ملل تصویب کرده ایم.
در این گزارش آمده است ، موضع مسکو، امریکا را که اعلام کرد، هفته آینده نشستی از سران قدرتهای بین المللی را برای گفتگو درباره تحریم های جدید علیه ایران ترتیب خواهد داد، ناامید خواهد کرد.