قید ابهام از برنامه های هسته ای ایران حذف شد

: حاصل 3 دوره مذاکره بین معاونان دبیرکل آژانس بین المللی انرژی هسته ای و معاون دبیر شورای عالی امنیت کشور، حذف قید مبهم از فعالیت های گذشته و حال ایران و رسیدن به الگویی شفاف و مدون از همکاری متقابل است
کد خبر: ۱۴۳۱۴۰
که بر مبنای آن ، آژانس به همه پرسش های خود از روند فعالیت های گذشته ایران و مسائل باقیمانده دست می یابد و این بخش از پرونده هسته ای ایران بسته می شود.
همچنین نتیجه نهایی این مذاکره ، دستور کار نشست آینده شورای حکام درباره ایران و همچنین مبنای مذاکرات آتی بین لاریجانی و سولانا قرار می گیرد.ایران در پایان دور دوم مذاکرات توافق کرده بود طرح اقدام را ظرف 60روز تدوین کند تا دسترسی بیشتری به سایت های هسته ای برای بازرسان آژانس در وین فراهم و به پرسش های آژانس درباره دامنه برنامه های هسته ای پاسخ گفته شود، نحوه رسیدگی به هر یک از این موضوعات براساس جدول زمانی نیز مشخص شده و غیر از این دو مورد اقدامات متقابلی که ایران و آژانس باید در ارتباط با حل هر کدام از این موضوعات انجام دهند هم مشخص شده است .جواد وعیدی ، معاون شورای عالی امنیت ملی در کنفرانس خبری با معاون دبیر کل آژانس گفت : اضافه بر مسائل مذکور، اصول کلی توافق ما و آژانس برای پیش بردن مدالیته مذکور مورد توافق قرار گرفت و لذا با توجه به پیشرفت هایی که اشاره کردم در حال حاضر ابهامی برای رسیدگی به این موضوعات بین ما و آژانس وجود ندارد.وعیدی خاطرنشان کرد: در حال حاضر برای هر دو طرف مشخص است که به چه موضوعی و چگونه و در چه زمانی بپردازند؛ این پیشرفت شامل قرار دادن تاریخ هایی مشخص است . معاون امنیت بین الملل دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: در حال حاضر تمام موضوعاتی که از نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت های هسته ای ایران مبهم بود به عنوان مسائلی اعم از مباحث جاری و یا مسائل گذشته نامگذاری شده و همگی در مدالیته مذکور در نظر گرفته شده اند. وعیدی درباره مصادیق این مسائل که در مدالیته مورد توافق ایران و آژانس گنجانده شده ،گفت : موضوعات مربوط به بازرسان ، تسهیلاتی که ایران در اختیار آژانس قرار داده ، بازرسی از رآکتور آب سنگین اراک و تنظیم دستورالعمل اجرایی از نحوه بازرسی ها از مجموعه نطنز با عنوان تکنیکی رهیافت پادمانی را نیز شامل می شود. معاون امنیت بین المللی دکتر لاریجانی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چه زمانی می توان انتظار انجام مذاکرات آتی لاریجانی و سولانا را به عنوان نتیجه این توافقات ایران و آژانس داشت ، گفت : تاریخ ملاقات بعدی دکتر لاریجانی با خاویر سولانا هنوز معین نشده اما دو طرف در حال پیگیری برای قرار دادن تاریخ مشخص جهت انجام دور بعدی این مذاکرات هستند.وعیدی درخصوص شاخص پیشرفت هایی که در دوره پایانی مذاکرات خود با اولی هاینونن حاصل کرده است ، اظهار کرد: مهمترین شاخص این پیشرفت ها این است که بین ایران و آژانس برنامه هایی درباره چگونگی رسیدگی به موضوعات باقیمانده به عنوان راهکار مورد توافق طرفین روی میز قرار دارد. وی تصریح کرد: مساله مذکور به این معناست که قبل از هر چیز فهرست موضوعات بین ما و آژانس تعیین شده است.

نتایج مذاکرات در گزارش آژانس منعکس می شود

اولی هاینونن ، معاون البرادعی نیز مذاکراتش با ایران را خوب و سازنده دانست و گفت : هم اکنون پیش رویمان یک مدالیته و یک برنامه کاری است که در چارچوب مشخص به اجرای آن می پردازیم . وی گفت : به جزئیات و موارد مطرح در مذاکرات و نتایج به دست آمده در گزارشی که برای شورای حکام در هفته آینده در ماه سپتامبر ارائه می شود، اشاره خواهیم کرد. هاینونن گفت : در گزارشی که برای شورای حکام آماده می کنیم ، به جزئیات توافقاتمان اشاره خواهیم کرد. معاون البرادعی تصریح کرد: از پیشرفت های به دست آمده در این مذاکرات شناسایی تمامی موارد به جا مانده قبلی است که مدالیته حل این مسائل را به دست آوردیم . وی گفت : گام های اجرایی ضروری را تعیین کردیم تا با این اقدامات پرونده هسته ای ایران را در موارد مطروحه ببندیم و ضرورت انجام این کار در حقیقت دسترسی به اطلاعات و موارد مورد نیاز ما خواهد بود که بتوانیم براساس یافته ها ، طبیعت صلح آمیز فعالیت های هسته ای ایران را تعیین کنیم. در این فاصله البته شاهد بودیم که رخدادهایی هم صورت گرفته است ؛ در ماه جولای پیشاپیش اقدامات عملی و اجرایی را برای حل برخی مسائل داشتیم . هاینونن خاطرنشان کرد: طی هفته و نیز ماه آینده فعالیت های متعددی درخصوص توافقاتی که به عمل آمده ، خواهیم داشت. وی از نقش سازنده دکتر وعیدی و تیم همراهشان در گفتگوها و مذاکرات مشترکشان قدردانی کرد.

واکنش ها به توافق ایران و آژانس

نماینده امریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی با رد توافق ایران با نمایندگان آژانس ، آن را محدود خواند و گفت : این توافق مانع تصویب تحریم های بیشتر علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل نخواهد شد اما محمد البرادعی تاکید کرد تمامی فعالیت های هسته ای تهران تحت کنترل آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دارد. به گزارش ایسنا ، البرادعی با موفق خواندن مذاکرات ایران و آژانس ابراز امیدواری کرد که کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی ویرایش نهایی برنامه کاری برای حل تدریجی مسائل باقیمانده نسبت به برنامه هسته ای ایران را همراه خود به وین ببرند. وی تاکید کرد: جامعه جهانی باید مطمئن باشد که تمامی فعالیت های هسته ای تهران تحت کنترل آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دارند.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها