به گزارش جام جم آنلاین، شیرین کننده های مصنوعی روزانه توسط میلیونها نفر در سراسر دنیا استفاده میشوند.
حالا مطالعه جدیدی که روی بیش از ۱۰۰ هزار بزرگسال در فرانسه انجام شد، نشان میدهد که این شیرین کننده ها که در محصولاتی مانند نوشابه های رژیمی به کار میروند، میتوانند با افزایش ریسک ابتلا به بیماری هایی قلبی در ارتباط باشند.
پژوهشگران موسسه INSERM فرانسه برای ارزیابی ریسک بیماریهای قلبی در شیرینکنندهها، خوداظهاری دهها هزار نفر درباره رژیم غذایی، سبک زندگی و سابقه پزشکی افراد را در بازه زمانی ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۱ بررسی کردند. در میان این افراد، ۳۷ درصد از شیرینکنندههای مصنوعی استفاده میکردند و میانگین مقدار مصرف آنها روزانه ۴۲ گرم بود سپس در طول یک بازه زمانی ۹ ساله، ۱۵۰۲ مشکل قلبی از جمله حمله قلبی، آنژین و سکته مشاهده شد.
نتایج این تحقیق که در مجله BMJ منتشر شده، نشان میدهد که از میان ۱۰۰ هزار نفری که مقدار زیادی شیرینکننده مصرف میکردند، ۳۴۶ نفر دچار بیماریهای قلبی شدند. این رقم در بین ۱۰۰ هزار نفری که از این شیرینکنندهها استفاده نمیکردند، ۳۱۴ نفر بود.
«ماتلیده توویر» که از هماهنگکنندگان این تحقیق در موسسه INSERM بود، میگوید: «این نتایج همسو با آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی است که امسال منتشر شده و از مصرف شیرینکنندهها به عنوان جایگزینی برای شکر حمایت نمیکند.»
در گزارش WHO آمده بود: «اجماع واضحی مبنی بر این که شیرین کننده های غیرشکری برای کاهش یا حفظ وزن در طولانی مدت موثرند، یا اثر بلندمدت دیگری بر سلامتی میگذارند، وجود ندارد.»
با این حال، برخی محققان نسبت به این دسته از مطالعات مشاهدهای انتقاد دارند و معتقدند که این پژوهشها نمیتوانند بیانگر علت تفاوتی باشند که در نتایج دیده میشود.
«نوید ستار»، استاد متابولیسم دانشگاه گلاسگو میگوید این تحقیق نمیتواند پاسخی برای سوال مطرحشده باشد: «چون به وضوح تفاوتهای بزرگی در خصوصیات بسیاری از افرادی که شیرین کننده مصرف میکنند در مقایسه با بقیه وجود دارد.»
ستار از دولتها خواسته تا برای دستیابی به نتایج نزدیکتر به واقعیت، برای انجام مطالعات بلندمدت سرمایهگذاری کنند.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد