رایحه و طعم اصیل و چربی بالای چیزی است که باعث شده شیر تازه طرفداران خاص خودش را داشته باشد.
این علاقه باعث شده است فروشگاههای زیادی شیر تازه و محصولات برآمده از آن را عرضه کنند اما فرآیند انتقال شیر و سایر محصولات لبنی مثل ماست از مخازن به ظروف یا بستهبندیهایی که قرار است در اختیار مردم قرار بگیرد خیلی بهداشتی نیست و در این روال مقدار زیادی شیر و ماست هدر میرود.
احمد ناظم زاده، مخترعی است که با شناسایی این مشکل توانسته است دستگاهی را به عنوان اختراع به ثبت برساند که تا حد خوبی در انتقال شیر، دورریزش را به صفر برساند و همه چیز در آن کاملا بهداشتی و سریع انجام شود.
ناظمزاده درباره نحوه شکلگیری ایده اولیهاش برای این اختراع به جامجم میگوید: «وقتی برای خرید شیر به لبنیاتیها مراجعه میکردم میدیدم کسی که کیلویی شیر میخواهد و آن مشتری که میگوید در حد پنج هزار تومن به من شیر بدهید دو فرآیند متفاوت و سخت را برای فروشنده ایجاد میکردند. فروشنده باید با ملاقه، پارچ یا سطل میزان شیر مورد نظر را به صورت حدودی از مخزن اصلی برمیداشت و بعد با توزین و محاسبه مبلغ، کمی شیر به آن اضافه یا کم میکرد. در این چرخه شیر مدام از ظرفی به ظرف دیگر وارد میشد و امکان ورود آلودگیهای مختلف به داخل پلاستیک وجود داشت. با توجه به این که در اغلب کشورها فروش شیرخام رواج ندارد، این نیاز هم در کشورهای دیگر ایجاد نشده است که برایش دستگاه یا مخزن خاصی بسازند. بنابراین امکان استفاده از روشهای مهندسی معکوس برای ساخت دستگاه وجود نداشت. این بود که من توانستم مراحل ساخت دستگاه را در مشهد آغاز کنم و کمکم در طراحی به حوزه ساخت دستگاههای دیگری که در لبنیاتیها بهکار میرود وارد شوم. اکنون دستگاه توزین و بستهبندی ما در اکثر شهرهای ایران مورد استفاده قرار میگیرد. مدتی تحقیق و بررسی کردم و با توجه به این که رشتهام مهندسی الکترونیک بود توانستم مواد و تجهیزات مختلف را برای هدف مورد نظر آزمایش کنم و در نهایت در سال 93 بود که دستگاه ساخته و سال بعد هم برای فروش کلی به بازار ارائه شد.
دستگاه توزین شیر چطور کار میکند؟
این دستگاه که 25 سانتی متر طول و عرض دارد، در جلوی مخزن شیر نصب می شود و فروشنده میتواند با کمک پنل کاربری فرمانهای مربوط به وزن و قیمت شیر را روی آن مشخص کرده و بعد آن را روشن کند. در این حالت شیر از طریق دستگاه وارد ظروف شده و در اختیار مشتری قرار میگیرد.
دستگاه هوشمند مایه زن ماست
در ماست سنتی معمولا لایهای از چربی یا سرشیر روی ظرف ماست را میگیرد و مراحل تهیه آن با ماست صنعتی تفاوت دارد.
از آنجا که طعم ماست سنتی محبوبیت زیادی دارد اما فرآیند تزریق مایه ماست به شیر در دمای مناسب با مشکلات بهداشتی همراه است به فکر ساخت دستگاهی اتوماتیک برای این فرآیند افتادیم که نهایتا به دستگاه هوشمند تزریق مایه ماست منتج شد.
مراحل کار به این شکل است که دستگاه مایه زن بهصورت ایستاده با ارتفاع 90سانتیمتر و طول و عرض 50سانتیمتر است که در قسمت پشتی دارای مخزن 30 لیتری برای نگهداری مایه و سپس شلیک به درون ظروف است.
با فشردن دکمه استارت، مخزن تحت فشار قرار میگیرد و بنا به وزن شیر و فرمولاسیون ویژهای که هر لبنیاتی برای تهیه ماست دارد مایه ماست با کمک نازل به شیر تزریق میشود. این تزریق خیلی سریع و با فشار زیاد انجام شده و در نتیجه فقط یک سوراخ کوچک روی سرشیر ایجاد میکند. در روش سنتی این کار با کمک دست انجام میگرفت به این صورت که فروشنده با دست سرشیر را کنار میزد و با سرنگ مایه ماست را به شیر تزریق میکرد.
دستگاه جدید انتقال شیر داغ از پروسس به گرمخانه
این دستگاه وظیفه انتقال شیر جوشیده شده در مخزن پروسس به گرمخانه به جهت پرکردن سطلهای خالی ماست را بر عهده دارد. این دستگاه با استفاده از سنسورهای اندازهگیری عبور شیر مقدار شیر عبور کرده از نازلهای خروجی را اندازه میگیرد و با وارد کردن مقدار شیر مورد نظر در صفحه کلید دستگاه سطلهای خالی ماست را مطابق مقادیر تنظیمی را پر میکند. از مزایای دستگاه میتوان به دقت بالا، جلوگیری از حدر رفت شیر، سهولت در مرحله فروش شیر به صورت عددی و بدون نیاز بهتوزین و در نهایت جلوگیری از هدر رفت آب به جهت شست و شوی طبقات اشاره کرد.
این اختراع با چه چالش هایی مواجه بوده است؟
ناظمزاده میگوید: «تصور اولیه من این بود که حمایت زیادی از اختراعاتم اتفاق بیفتد چون در راستای حفظ بهداشت و سلامت غذایی جامعه است که به دست مردم میرسد. در واقع نه پارک علم و فناوری استان و نه معاونت علمی ریاست جمهوری هیچ حمایتی نکردند و این باعث دلسردی من شد. باعث شد به این نتیجه برسم که ثبت اختراعم هیچ فایدهای نداشته است و فقط مانع کپی از محصول تا چند سال آینده میشود. و همچنین ثابت نبودن قیمت ارز و تحریم ها باعث بالا رفتن بهای تمام شده کالا می شد.
آینده پیش روی دستگاههای توزین و بستهبندی این مخترع خلاق اشاره میکند: «از آنجا که دستگاه مایهزن هیچ نمونه مشابهی در ایران و کشورهای همسایه ندارد انتظار داریم در فروش در بازار بزرگ ایران توفیقاتی داشته باشیم و پس از آن بتوانیم سراغ صادرات به کشورهای همسایه برویم. از آنجا که فروش شیر خام در کشورهای اروپایی رایج نیست باید به دنبال جامعه هدفی بود که مصرف شیر خام در آن طرفداران خاص خودش را دارد از این رو افغانستان میتواند از گزینههای جدی ما برای صادرات باشد. از آنجا که دستگاه مایهزن ماست در تمام کشورها مورد نیاز است دیگر محدودیتی برای صادرات این دستگاه به کشورهای مختلف وجود ندارد و میتواند برای همه کشورهای متقاضی ارسال شود. اما آنچه برای ما اهمیت دارد این است که هر روز دستگاه بهینهسازیتر شود و بتوانیم خدمات خوب و کاربردیتری را به مشتریان ارائه دهیم.»
چرا لبنیاتی ها بهتر است از دستگاههای هوشمند توزین استفاده کنند؟
گارانتی و خدمات پس از فروش. تمام دستگاه های تولیدی این واحد صنعتی دارای یک سال گارانتی و پنج سال خدمات پس از فروش دارد. مشتری می تواند هفت روز هفته بهصورت شبانهروزی با پشتیبانی در ارتباط باشد و مشکلات دستگاه را مطرح کرده و خیلی سریع پاسخگویی و رسیدگی را دریافت کند.
انتقال شیر با روش کاملا بهداشتی و بدون دخالت دست. با حذف دخالت دست از فرآیندهای توزین و بستهبندی، محصولات لبنی کاملا بهداشتی به ظروف مورد نظر وارد شده و برخلاف روند سنتی انتقال شیر به ظروف در این حالت هیچ آلودگی به محیط نگهداری شیر وارد نمیشود.
سرعت بالا در تهیه ماست. دستگاه مایهزن ماست، فرآیند تهیه ماست را سرعت میبخشد و سرشیر تشکیلشده روی ظرف را از بین نمیبرد.
راههای ارتباط با این مخترع
وبسایت:www.viratechnic.ir
ایمیل: nima.electron89@gmail.com
اینستاگرام: nima.nazemzade
تلفن: 09153090922
آدرس: مشهد، شهرک صنعتی طوس
مریم ملی - نشان ایرانی 2 / روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد