
روغن پالم (نخل) به طور طبیعی بخاطر بتاکاروتین (Beta- carotene) بالا قرمز رنگ میباشد. این روغن تقریباً به میزان برابر دارای اسیدهای چرب اشباع شده (50%) و غیراشباع (50%) میباشد.
روغن نخل (پالم) بطور کامل با روغن هسته پالم متفاوت است. اگرچه روغن نخل(پالم) و روغن هسته پالم از یک درخت گرفته میشوند ولی روغن نخل (پالم) در مقایسه با روغن هسته پالم دارای میزان بسیار کمتری از اجزاء اشباع شده میباشد.
روغن پالم (نخل) دارای پایداری بالا در برابر اکسیده شدن (Oxidation) بوده و به طور گسترده در سرتاسر جهان به عنوان روغن پخت و پز و همچنین به عنوان یکی از مواد لازم جهت تولید محصولات مختلف غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.
روغن پالم (نخل) از طریق فشار فیزیکی و بدون استفاده از مواد سرطانزا، مواد شیمیایی و آلودگی هگزان که در روغنکشی روغن سویا، روغن کانولا (Canola) و همچنین روغن آفتابگردان بکار گرفته می شوند روغنکشی میشود.
روغن پالم (نخل) یک روغن چندکاره است و در عرصه های متعدد غذایی و غیرغذایی مورد استفاده قرار می گیرد.
بخش اصلی سازنده روغن خام پالم (نخل) تری گلیسرید میباشد ولی بخش کوچکی از آن را منوگلیسرید (Monoglycerides) و دی گلیسرید (Diglycerids) تشکیل می دهند.
این روغن همچنین شامل مواد دیگری از جمله اسید چرب آزاد (Free Fatty Acids) و فیتونیوترینت (مکمل مغذی گیاهی) (Phytonutrient) نیز میباشد. این ترکیب ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و فیزیولوژی این روغن را مشخص می کند.
در بکارگیری این روغن در غذا، روغن پالم (نخل) نه تنها دارای خواص کاربردی از قبیل گرمای متوسط لازم (برای سرخ کردن غذا) و قابلیت پخش می باشد (مثل فرمولاسیون محصولات دارای چربی جامد مثل کره گیاهی و روغن شیرینی پزی) بلکه یک مکمل غنی گیاهی نیز هست.
فیتونیوترینت یا مکمل مغذی گیاهی تنها حدود یک درصد از وزن روغن خام نخل (پالم) را تشکیل می دهد.
فیتونیوترینت های موجود در این روغن شامل ویتامین E، کاروتین، فیتوسترول (استروئید گیاهی Phytosterol)، اسکوالین (Squalene) و کوآنزیم یا کمک آنزیم ، پولی فنول (Polyphenol) و فسفولیپیدها (Phospholipids) می باشند.
اجزاء تشکیل دهنده روغن خام نخل در جدول شماره 1 ارائه شده است.
فرآورده های روغن پالم (نخل) به عنوان مکمل گیاهی یا فیتونیوترینت (Phytonutrient)
روغن خام پالم (نخل) را ] از طریق پردازش تغییری[ میتوان به محصولات پایدار متعددی تبدیل کرد و در جریان این پردازش مکمل های گیاهی یا فیتونیوترینتها تا حدی از روغن مجزا شده و بر آن عملیات سفید کردن، تصفیه و بوزدایی انجام می گیرد. محصول اصلی روغن پالم (نخل) از طریق سفید کردن و بوزدایی روغن خام پالم (نخل) بدست می آید.
در طی این مرحله از تصفیه سازی، کاروتنین ها (Carotenes) تجزیه شده تا روغن زرد رنگ روشنی بدست بیاید در حالی که بخشی از دیگر مکملهای مغذی گیاهی (Phytonutrients) موجود در روغن نخلِ RBD (تصفیه شده، سفید شده، بوزدایی شده) حفظ میشوند.
روغن قرمز پالم (RDO) محصول دیگری است که از طریق فرآیند جدید کمدمایی از روغن خام پالم (نخل) بدست می آید. بخاطر این فرآیند خاص، RPO دارای طعم و رایحه خاص و غنی از مکمل های مغذی گیاهی از قبیل کاروتین (مسبب رنگ قرمز روغن)، ویتامین E، فیتواسترول، فوسفولیپید، اسکوالین (Squalene)، فنولیک اسید (Phenolic Acid) و فلونوئید (Flavonoids) و کوآنزیم میباشد.
فیتونیوترینتها یا مکملهای گیاهی را همچنین میتوان از کنجاله روغن پالم (نخل) در کارخانه یا فرآوردههای فرعی (By- products) تصفیه خانهها شامل فیبر پرس شده نخل، پساب کنجاله نخل (Sambanth amurthi et al 2006) و اسیدهای چرب تقطیر شده نخل (Ab Gapor et al 2002) می باشند.
به علاوه در مرحله تولید سوخت سبز (بیودیزل) از روغن خام پالم(نخل)، کنسانتره فیتونیوترینت نخل به عنوان محصولی فرعی قابل دستیابی میباشد (Choo et al 2002).
لیست مکمل های مغذی گیاهی یا فیتونیوترینت های روغن پالم (نخل) و دیگر فواید آن برای سلامتی را می توان در جدول ذیل مشاهده کرد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حمید درخشان در تحریریه «جامجم»:
حجتالاسلام دکتر حسن رضاییمهر، استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم از مهمترین نقش رئیس مکتب جعفری میگوید