دیپلماسی و رسانه/ 33

فرصت‌های ارتقای همکاری ایران و افغانستان

روابط ایران و افغانستان فراتر از دو کشور همسایه است. از لحاظ فرهنگی هیچ کشوری در دنیا با این سطح از اشتراکات با ایران وجود ندارد و از حیث تاریخی و تمدنی نیز تفکیک این دو از یکدیگر ممکن نیست. نزدیک به یک‌سوم جمعیت افغانستان به اینترنت دسترسی دارند و این رقم به ده میلیون نفر می‌رسد. اکثر کاربران افغانستانی جوان هستند و از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند و بنابر آمار حدود 30 سایت ایرانی در بین صد سایت پربازدید‌کننده این کشور قرار دارد. با این‌حال اقدامات نهاد‌ها و شهروندان دو کشور در مقایسه با ظرفیت‌های بالا در بهره‌گیری از این قابلیت ناچیز بوده است. تا حدی که بخش زیادی از این فضا در اختیار افراد و جریان‌هایی است که با پشتیبانی طرف‌های خارجی در‌صدد تفرقه‌افکنی و ضربه‌زدن به ریشه‌های تاریخی و فرهنگی دو ملت هستند. لذا با توجه به ظرفیت‌های فراوان همکاری پیشنهاد می‌شود:
کد خبر: ۱۲۰۷۹۲۳

1. سایت‌های پربازدید ایرانی در افغانستان از قبیل سرویس‌های وبلاگ‌نویسی، شبکه‌های اشتراک‌گذاری محتوا و... بخش ویژه‌ای را برای این کشور در پلتفرم‌های خود ایجاد کنند. این اقدام ضمن اثرگذاری از طریق ایجاد پویش‌های فرهنگی هنری، باعث سودآوری از طریق جذب حامیان مالی تجاری نیز خواهد شد.
2. بسیاری از نخبگان افغانستانی در حوزه‌های مختلف در ایران زندگی می‌کنند. پیشنهاد می‌شود یک پرتال جامع با قابلیت خدمات‌دهی فنی به این افراد جهت تولید محتوا ایجاد شود. خروجی این اقدام پس از سال‌ها یک آرشیو غنی از تولید محتوا به زبان فارسی خواهد بود. در این راستا تسهیل ایجاد پروژه‌های مشترک تحت وب با تمرکز بر میراث مکتوب مشترک ضروری است و اهمیت دارد نهادهای مرتبط با دیپلماسی فرهنگی و دانشگاهی برای آن برنامه ریزی جدی داشته باشند.
با توجه به غنای ادبی گویش افغانستانی در زبان فارسی، بسیاری از واژه‌های اصیلی که بر اثر غفلت در حال از بین رفتن هستند، توسط اندیشمندان و فعالان فرهنگی رسانه‌ای این کشور در فضای ارتباطات شبکه‌ای حفظ و ترویج خواهند شد.
3. تجار و صاحبان کسب و کار زیادی از افغانستان در سال‌های اخیر در بازار ایران سرمایه‌گذاری میلیارد دلاری کرده‌اند. از لحاظ بانکداری این کشور دارای بانک‌های متعدد خصوصی و دولتی است که خدمات برخط را نیز پشتیبانی می‌کنند. با توجه به فرصت صادرات محصول و گرایش بازار، ایجاد پلتفرم‌های جامع آنلاین فروش محصولات ایرانی با قابلیت زنجیره تامین از ثبت سفارش تا تحویل محصول فرصت‌های زیادی را برای برندهای ایرانی در بازاریابی و فروش محصولاتشان ایجاد کرده است.
4. بسیاری از جوانان تحصیلکرده افغانستانی در ایران کارآفرینی را شروع کرده و به موفقیت چشمگیری نیز رسیده‌اند. این موضع به عنوان یک مزیت نسبی می‌تواند پایه‌گذار شکل‌گیری استارت‌آپ‌های موفق و مشترک در حوزه فناوری اطلاعات شود.
5. با وجود دانشگاه‌های متعدد در استان‌ها و شهرهای مرزی ایران با افغانستان، این ظرفیت وجود دارد که دوره‌های مشترک مجازی و نیمه حضوری برای متقاضیان تحصیل افغانستانی ایجاد شود.
6. بنا بر آمار بیش از 3000 نفر افغانستانی تبار در دفاع مقدس هشت ساله شهید شدند. همچنین شهدای ایرانی زیادی برای کمک به مردم افغانستان به شهادت رسیده‌اند، این موضوع بایستی با هدف ترویج وحدت دو ملت در رسانه‌های فارسی زبان ضریب داده شود.
7. بسیاری از بزرگان و امامان اهل سنت، ریشه افغانستانی دارند. ضرورت دارد با هدف مبارزه با افراط گرایی سلفی و با محوریت حوزه‌های علمیه اهل سنت در ایران و افغانستان در جهت معرفی و بزرگداشت این افراد اقدامات عملی انجام شود.

محمد ولوی
بین‌الملل

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها