گلستان رتبه اول دانه‌های روغنی در کشور

گلستان با 800 هزار هکتار زمین کشاورزی مرغوب یکی از قطب‌های تولید محصولات کشاورزی در کشور است که در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی نقش کلیدی در تامین امنیت غذای کشور ایفا می‌کند.
کد خبر: ۱۱۲۱۵۹۶

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان ؛ پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، با وجود مشکلات بسیاری که کشور در سالهای نخست با آن روبهرو بود ، تحریمهای اقتصادی ایران توسط غرب و نیز جنگ تحمیلی هشت ساله عراق علیه ایران ، بخش کشاورزی همواره یکی از بخشهای اقتصادی مورد توجه دولتمردان جمهوری اسلامی ایران بوده است.

به گونه ای که امروزه بخش زیادی از نیاز کشور با محصولات کشاورزی در داخل تامین میشود.

خودکفایی در بخش کشاورزی

در چند سال گذشته اصلی ترین مساله ای که بر آن تاکید شده ضرورت خودکفایی کشور در زمینه محصولات استراتژیک مانند گندم ، برنج و جو بوده است.

برای مثال در زمینه گندم ، با سرمایه گذاریهای مناسب انجام شده ، میزان تولید آن نسبت به قبل از انقلاب اسلامی 3 برابر شده و بالغ بر 13 میلیون تن است و تولید برنج ، دومین محصول استراتژیک و پرمصرف کشور ( پس از گندم ) ، رشدی بالغ بر 52درصد نسبت به قبل از انقلاب اسلامی داشته است که تا حد بسیار قابل توجهی از واردات آن کاسته شده است.

در چند سال گذشته تولید دانههای روغنی هم پیشرفت چشمگیری داشته است و گلستان در این زمینه پیشتاز است که در این سالها با وجود دو برابر شدن جمعیت ایران و افزایش مصرف سرانه ، با خودکفایی کشور در بخشهای مختلف ، واردات این اقلام قطع شده است.

حمایت از تولیدکنندگان دانههای روغنی

موسی خوانی رئیس اداره پنبه و دانههای روغنی گلستان گفت: این استان در تولید دانههای روغنی کلزا سویا و آفتابگردان رتبه اول کشوری را از آن خود کرده است.

موسی خوانی اضافه کرد: این حمایتها شامل تامین به موقع تسهیلات ، خریدهای تضمینی ، حمایت از خسارت دیدگان خشکسالی و گسترش بیمه محصولات کشاورزی است.

وی در ادامه گفت: در استان گلستان 5 کارخانه دانههای روغنی وجود دارد که این نیز در تولید هر چه بیشتر این محصولات کمک میکند که بخشی از دانههای روغنی به صورت یارانه دار است و در دو سال اخیر از محل اعتبارات دانههای روغنی 370 دستگاه ریزدانه کار با یارانه 40 درصدی به کشاورزان داده شده است.

میزان تولید دانههای روغنی در گلستان

گلستان دارای حدود 800 هزار هکتار زمین کشاورزی مرغوب است که بر همین اساس این استان یکی از قطبهای تولید محصولات کشاورزی در کشور است که در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی نقش کلیدی در تامین امنیت غذای کشور ایفا میکند.

ابراهیمی کارشناس دانههای روغنی سازمان جهاد کشاورزی گلستان گفت:به طور کلی در سال دو کشت داریم که در مجموع سطح زیر کشت محصولات زراعی استان 650 تا 680 هزار هکتار است.

وی افزود: کشت دانههای روغنی در استان از 46سال پیش آغاز شده و همیشه در بحث سویا رتبه اول را داشتیم که میزان تولید آفتابگردان در استان برای امسال 3 هزار و 100 تن و این میزان برای سویا 42هزار و 500 تن بوده است.

وی افزود: 50 درصد از کل کلزای کشور و همچنین 80 درصد سویا در کشور در استان گلستان تولید و کشت میشود.

گفتنی است در استان 500 هزار هکتار غلات کشت میشود که قرار است یک چهارم از کشت غلات به کلزا اختصاص پیدا کند.

کسب رتبه ول گلستان

موسی خوانی رئیس اداره دانههای روغنی و پنبه گلستان گفت: از دیگر استانهایی که دانههای روغنی را کشت میکنند استانهای مازندران ، اردبیل ، لرستان و به تازگی خوزستان بوده است.

وی افزود : از دلایل پیشرفت استان در این زمینه شرایط آب و هوایی و نیاز رطوبتی این محصولات بوده است.

موسی خوانی اضافه کرد: عامل دیگری که بسیار به پیشرفت تولید کمک کرده است توجیه کشاورزان و شناساندن این محصولا ت به آنها بوده است.

وی در ادامه گفت: برای مثال کشت مداوم گندم در 20 سال گذشته باعث ضعیف شدن خاک و ایجاد علفهای هرز میشد که در نتیجه آن هزینه زیادی برای کشاورزان برای سم ٍپاشی محصولات به بار میآورد.

موسی خوانی افزود: حالا اما کشاورزان میدانند تنها زراعتی که در تناوب با گندم باشد کلزا است.

وی اضافه کرد: از طرفی از آنجایی که کشت برنج منابع آبی را کاهش میدهد ، با جایگزین کردن کنجد ، پنبه ، آفتابگردان و سویا میتوانیم این مشکل را هم حل کنیم.

سویا و آفتابگردان از محصولات تابستانه و کلزا که رقیب گندم است در پاییز کشت میشود.

کمک به حفظ خاک مهم کشت دانههای روغنی

دانه روغنی کلزا چند سالی است که وارد کشور شده و تحقیقات زیادی بر روی آن انجام گرفته است.

کشت دانه روغنی کلزا با محاسن فراوانی که در تناوب زراعی با غلات دارد و همچنین سازگاری آن با شرایط مختلف آب و هوایی استان اهمیت این محصول را بیشتر نموده و میتواند در کاهش وابستگی کشور به روغن نباتی نقش مهمی داشته باشد.

این گیاه میتواند در تناوب با زراعت گندم و جو قرار گرفته و از تراکم بیماریها ، آفات و علفهای هرز بکاهد و باعث افزایش عملکرد دانه این محصولات شود.

کلزا در بین دانههای روغنی از درصد روغن بالایی ( حدود 40 تا 45 درصد ) برخوردار است و یکی از بهترین گیاهان برای تولید شهد برای زنبور عسل بوده و در توسعه صنعت زنبورداری نقش مهمی را میتواند ایفا کند.

امسال برداشت کلزا 2.5 برابر افزایش داشته و پیشبینی میکنیم سطح کشت کلزا در سال زراعی 96-97 به 300 هزار هکتار برسد.

همچنین کاه و کلش کلزا سریع تر از غلات در زمین پوسیده و سبب افزایش مواد آلی و بهبود حاصلخیزی خاک میشود که کنجاله آن حاوی پروتئین زیادی است، برای تغذیه دام بسیار مناسب است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها