جامجم گفتوگویی کوتاه با دکتر محمدعلی کمالی، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور در این زمینه داشته که در ادامه میخوانید.
به اعتقاد شما چرا فرهنگ مصرف گوشت مرغ در ایران به سمت مرغهای سنگین تغییر یافته است؟
این فرهنگسازی از دوران مرغ کوپنی در کشورمان ایجاد شده است، چون در آن دوره برخی افراد با القای این موضوع که مرغ درشت باکیفیتتر است به نوعی سعی در سودجویی از بازارهای غیرقانونی داشتند. به این صورت که گوشت مرغ با وزن پایین را به دولت تحویل میدادند تا در سهمیهبندی توزیع شود و مرغهای درشتتر را با قیمتی بالاتر به متقاضیان به صورت آزاد میفروختند.
برخی معتقدند سودجویی کشتارگاهها نیز در این فرهنگسازی نادرست، دخیل بوده است. نظر شما چیست؟
بله؛ برخی افراد سودجو در بخش کشتارگاهی بازار مرغ، این نکته را القا کردهاند. این افراد بهدلیل منافع بالاتری که از این روند داشتند، سعی در تشویق تولیدکنندگان به تولید مرغ با وزن بالاتر کردند و در نهایت آن را با ضایعات بالاتری هم از کشتارگاه تحویل میگرفتند. پس این رویه معمول شد، ولی اکنون با این راهکار که تمام تولیدکنندگان به آن اعتقاد دارند، کم کم رویه تغییر خواهد کرد و میتوانیم وارد بازارهای بینالمللی بشویم.
آیا این رویه میتواند به کاهش قیمت تمامشده گوشت مرغ منجر شود؟
این سیاست کاهش وزن که از سوی وزارت جهاد تائید شده است، ارتباط مستقیمی با قیمت تمامشده محصول و همچنین سلامت محصولات دارد. به صورتی که 12 تا 15 درصد کاهش قیمت تولید در محصولات ایجاد میشود و از لحاظ تلفات هم بیش از 13 درصد کاهش خواهیم داشت، به این ترتیب که اکنون با شیوههای فعلی نزدیک به 15 درصد تلفات داریم، ولی با شیوه جدید حداکثر 3درصد تلفات دام را تجربه میکنیم. نکته دیگری که باید در نظر داشته باشیم، بحث ضریب تبدیل مرغ در مراکز تولید است. در حال حاضر ضریب تبدیل 1/2 است، اما با کاهش وزن تولیدی، این ضریب به 7/1 کاهش خواهد یافت.
به کاهش تلفات اشاره کردید لطفا در این زمینه بیشتر توضیح دهید.
وقتی قرار است مرغ 37 روز یا حداکثر 41 روز نگهداری شود، طبیعی است که کمتر مورد تهدید بیماریها قرار خواهد گرفت به همین دلیل کاهش تلفات، غیرقابل انکار است. این در حالی است که اکنون با توجه به اینکه دوره نگهداری مرغ بعضا بالای 50 روز است، تولیدکننده برای نگهداری جوجهها، میزان داروی بیشتری را به دام میدهد که مستقیم در سلامت گوشت آن تاثیرگذار است.
آیا سیاست جدید در توسعه بازارهای صادراتی کشور هم تأثیر خواهد گذاشت؟
با توجه به استانداردهای بینالمللی وزن یک کیلو و 700 گرم تا حداکثر یک کیلو و 800 گرم، بهترین وزن برای گوشت مرغ شناخته شده است. به همین دلیل وقتی ما قبلاً گوشت بالای دو کیلوگرم تولید میکردیم، اصلا بازاری برای صادرات نداشتیم، ولی امروز با سیاست جدید، حداقل محصولی داریم که مطابق با استانداردها و خواستههای خارج از مرزهای ایران باشد. هرچند نباید فراموش کنیم اکنون ایران در منطقهای قرار گرفته که کشورهای اطراف تقریبا دو میلیون تن واردات گوشت مرغ دارند.
آیا این شیوه نوین باعث کمبود گوشت در بازار نمیشود؟
خیر، اکنون ما یک میلیارد جوجهریزی داریم که دو میلیون تن گوشت مرغ تولید میشود. اما با کاهش وزن مرغ به جای یک میلیارد جوجهریزی، یک میلیارد و 400 میلیون جوجهریزی خواهیم داشت و به جای سه بار تکرار جوجهریزی، چهار بار این کار تکرار میشود. پس کمبودی نخواهیم داشت.
درباره صادرات مرغ پیشنیازها چیست؟
اکنون بیش از 30درصد واحدهای تولیدی کشور با بالاترین استانداردهای موجود و قابل رقابت با دیگر کشورها فعال هستند که میتواند پشتوانه حضور ما در بازارهای بینالمللی باشد. فقط لازم است دولت از روابط سیاسی و تجاری خود با کشورهای هدف صادراتی ما استفاده کرده تا زمینه حضور محصولات استاندارد کشورمان فراهم شود.
ارتباط این طرح با اقتصاد مقاومتی در چیست؟
همانطور که مقام معظم رهبری تاکید فرمودهاند، باید به گونهای سیاستگذاری کنیم که اقتصاد کشورمان درونزای بروننگر باشد. خوب در طرح جدید، کاهش مصرف خوراک، دارو و افزایش تولید داریم و همچنین توان رقابتی در کنار کاهش خروج ارز برای واردات مواد مورد نیاز را تجربه خواهیم کرد. از این رو بهتر است بگوییم طرح یادشده دقیقا در جهت سیاستهای اقتصاد مقاومتی است.
عماد عزتی
اقتصاد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حمیدرضا حسینی معتقد است تاریخ بهارستان بازتابی از فراز و فرود سیاست و فرهنگ ایران در ۲ سده اخیر بوده است
آلبرت بغزیان، اقتصاددان در گفتوگو با «جامجمآنلاین» مطرح کرد؛