
به گزارش پرس تی وی، حسین جابری انصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اقدام توسعهطلبانه رژیم اسرائیل در برگزاری نشست کابینه خود در بلندیهای اشغالی جولان و تکرار ادعاهای واهی درخصوص این منطقه را محکوم و اظهار کرد: «جولان سرزمینی اشغالی است که به سوریه تعلق دارد و دیر یا زود با رفع اشغال، به آن کشور بازگردانده خواهد شد. وی این اقدام تلآویو را نقض آشکار قوانین و مقررات بینالمللی دانست و خواستار مقابله جامعه جهانی با اقدامات توسعه طلبانه و تحریکآمیز رژیم صهیونیستی شد.
سخنگوی وزارت خارجه آلمان نیز ادعاهای اسرائیل درباره سرزمینهای اشغالی سوریه را رد کرد و این موضوع را نقض قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل دانست. مارتین شفر با تاکید بر این که ادعای رژیم اسرائیل پشتوانه قانونی ندارد، گفت: «اصل اساسی قوانین بینالملل و منشور سازمان ملل این است که هیچ کشوری حق ضمیمه کردن سرزمین کشور دیگری را نداشته باشد.» همچنین نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب در قاهره، اظهارات نتانیاهو را رد و آن را «اقدامی در جهت افزایش تنش در منطقه و نقض گستاخانه قوانین بینالمللی» عنوان کرد.
از سوی دیگر، آمریکا نیز ادعاهای تلآویو را رد کرد و گفت واشنگتن این منطقه را به عنوان بخشی از اسرائیل به رسمیت نمیشناسد. جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره به این که شرایط کنونی سوریه اجازه چنین اقدامی را نمیدهد، گفت: «موضع آمریکا درباره این موضوع تغییرناپذیر است. این مناطق بخشی از اسرائیل نیست و درباره سرنوشت این مناطق باید از طریق مذاکره تصمیمگیری شود.» این در حالی است که تد کروز، سناتور تندروی جمهوریخواه و نامزد انتخابات ریاستجمهوری آمریکا از اظهارات نتانیاهو حمایت کرد و گفت، حکومت رژیم صهیونیستی بر این بلندیها یک حقیقت است.
استفان دی میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه نیز روز دوشنبه ضمن رد ادعای اسرائیل تاکید کرد، قطعنامههای 242 و 497 سازمان ملل بسیار شفاف است و بر بطلان اشغال جولان توسط رژیم اسرائیل تاکید میکند.
به باور برخی تحلیلگران، اعلام آشکار اشغالی بودن جولان از سوی آمریکا این است که واشنگتن بر آن است تا به مردم سوریه این اطمینان را بدهد که تحولات اخیر در آن کشور تاثیری در تمامیت ارضی این کشور نخواهد داشت. این اقدام که با زرنگی صورت می گیرد می تواند سوپاپ اطمینانی برای سیاستهای آمریکا در قبال اسد باشد و در عین حال فشاری از سوی اوباما بر نتانیاهو که در سالهای اخیر رابطه سرد داشتند.
موضع سوریه و حزبالله
روز یکشنبه فیصل مقداد، معاون وزیر خارجه سوریه ساعاتی پس از طرح ادعاهای نتانیاهو گفت و کشورش به هر قیمتِ ممکن بلندیهای اشغالی جولان را از رژیم اسرائیل پس خواهد گرفت. وی تاکید کرد: «تمام گزینهها برای پسگرفتن این منطقه اشغالی از اسرائیل روی میز است. ما آمادهایم برای بازگرداندن جولان به سرزمین مادری خود هر کاری انجام دهیم و حتی به نیروی نظامی متوسل شویم.»
حزبالله لبنان نیز در بیانیهای سکوت کشورهای عربی در برابر نشست کابینه رژیم صهیونیستی در بلندیهای اشغالی جولان را محکوم کرد. به گزارش فارس، در این بیانیه آمده است: اقدامات رژیم صهیونیستی ثابت میکند، تنها راهبرد تعامل با این رژیم ادامه مقاومت با تمام ابزارهای در اختیار است.
بلندیهای جولان از دهه 1960 در اشغال اسرائیل است. رژیم تل آویو پس از جنگ شش روزه در سال 1967 این قسمت از خاک سوریه را تصرف و در سال 1981 آن را ضمیمه سرزمینهای اشغالی کرد. تل آویو تاکنون چند شهرک صهیونیستنشین در این منطقه اشغالی احداث کرده است. از نظر جامعه بینالملل اشغال بلندیهای جولان از سوی اسرائیل غیرقانونی است.
مذاکرات ژنو در بن بست
این تحولات درحالی است که مخالفان سوری روز دوشنبه مذاکرات صلح برای سوریه را تا اطلاع ثانوی به تاخیر انداختند تا بار دیگر آتش جنگی ناخواسته و خانمانسوز را که از پنج سال پیش تاکنون ادامه دارد شعله ور سازند. به گزارش اسکای نیوز، هیأت معارضان ژنو را ترک کرده و فقط یک گروه چندنفری از آنها در ژنو باقی ماندهاند. مخالفان میگویند به شرط اقدامات عملی و میدانی حاضر به بازگشت به میز مذاکره هستند.
با این حال استفان دی میستورا، نماینده سازمان ملل متحد در امور سوریه می گوید بر اساس گزارشهایی که دریافت کرده آتش بس در برخی مناطق سوریه همچنان ادامه دارد. از سوی دیگر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و باراک اوباما، همتای آمریکاییاش دریک تماس تلفنی تلاش کردند مذاکرات ژنو را نجات دهند. طرفین در این گفتوگوها بر افزایش تلاشها برای جلوگیری از نقض آتشبس در سوریه تأکید کردند.
آخرین خبرها از تحولات میدانی سوریه حاکی است که شهر حلب و اطراف آن همچنان در صدر تحولات میدانی سوریه قراردارد. ارتش سوریه و متحدانش در روزهای گذشته موفق شدند امنیت جاده اثریا ـ خناصرـ حلب را تامین کنند و چند موضع و مرکز تصرف شده از سوی تروریستهای داعش را در جنوب شرق باز پس گیرند.
سرخوردگی آمریکا از اسرائیل
رفتار نسنجیده و تحریکآمیز بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی تاکنون بارها از سوی مقامات سیاسی کشورهای دیگر مورد انتقاد قرار گرفته است. این انتقادها تا جایی است که ایالات متحده آمریکا نیز به عنوان قدیمیترین و قدرتمندترین حامی رژیم صهیونیستی لب به اعتراض گشوده و می گوید از این رژیم «سرخورده» شده است.
جو بایدن، معاون باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه در سخنانی در واشنگتن با بیان این سخن گفت: بی توجهی به راه حل دو دولت بسیار خطرناک است و دو طرف را وارد دور باطل درگیری و مناقشه میکند. بایدن گفت با وجود اختلاف نظرهای آمریکا و اسرائیل بر سر ادامه شهرک سازی و توافق اتمی اخیر با ایران، واشنگتن همچنان متعهد به اجرای راه حل موسوم به «دو کشور» و پایان دادن به اختلافات میان اسرائیل و فلسطین است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
محمود قماطی، نائبرئیس شورای سیاسی حزبالله در گفتوگوی اختصاصی با «جامجم»:
صریح و بیپرده با علیرضا خانی عضو سابق هیأت مدیره استقلال
داود فتحعلیبیگی معتقد است اقتباس از یک متن باید بهگونهای باشد که با فرهنگ بومی ما سازگاری پیدا کند