محمد ولی روزبهان با بیان اینکه ذائقه مردم در مصرف چای تغییر و به سمت چای خارجی سوق پیدا کرده است، اظهار داشت: یکی از علل این مساله وجود اسانسها و ترکیبات شیمیایی در چایهای خارجی بوده که باعث شده است مصرف چای داخلی کاهش پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه چای ایرانی تنها چای در جهان است که حتی یک گرم سم به آن زده نمیشود، افزود: مردم جهان برای سلامتی خود ارزش قائلاند و بحث باقی مانده سموم در گیاهان و مواد غذایی که استفاده میشود بسیار حائز اهمیت است.
رییس سازمان چای کشور با بیان اینکه ما مبحث تبلیغات را بر عهده گرفتهایم، افزود: سعی کردیم در این زمینه با توجه به اعتباری که برایمان در نظر میگیرند و به زودی این اعتبار در اختیار ما قرار میگیرد، بتوانیم ورودکنیم.
روزبهان افزود: بنده بهعنوان فردی که چهار سال و نیم مدیرکل مرکز تحقیقات چای بودم اعلام میکنم، ما در تولید چای از سم استفاده نمیکنیم و این تنها چای جهان است که چنین شرایطی دارد.
وی گفت: متاسفانه از اسانسهای غیراستاندارد که به صورت قاچاق وارد کشور میشود، برای اسانسدار کردن چای استفاده میکنند در حالیکه چای طبیعی نیاز به هیچ اسانسی ندارد و چایهای باکیفیت ما بهخوبی این مساله را نشان میدهند.
روزبهان افزود: متاسفانه تبلیغاتی که برای چای میخواهند انجام دهند بعضا خوب پایش نمیشوند و ما میبینیم که تبلیغاتی صورت میگیرد و بعد معلوم میشود آن شرکت مجوز لازم را نداشته است.
وی افزود: توصیه عمومی ما به مردم این است که به برند حساس باشند و هر برندی را انتخاب نکنند، سعی کنند بیشتر از چایهای خوب ایرانی که تعدادشان نیز کم نیست، استفاده نمایند.
روزبهان با بیان اینکه مردم باید از چای انتظار واقعی داشته باشند، گفت: چای یک موجود زنده است و این موجود زنده اگر در آن از اسانسها و رنگهای مجاز و استاندارد استفاده نشود، میتواند آثار مخربی بر جای بگذارد، ضمن اینکه پررنگ شدن و معطر بودن چای در حد غیر متعارف مسالهای طبیعی نیست.
وی با بیان اینکه رنگ چای ایرانی بعد از دم کردن سیاه نمیشود، گفت: در حالت عادی، وقتی چای ایرانی را دم میکنید، رنگ آن، علاوه بر کدر و مات شدن، شفافیت خود را از دست میدهد اما سیاه نمیشود ولی چایی که در آن از اسانسها و رنگهای غیرمجاز استفاده شود، سیاه میشود، ضمن اینکه رنگ محصول با کیفیت در خودش است و ته نشین نمیشود و مزه آن نیز تا حدودی تلخ است.
روزبهان افزود: تلخی چای ایرانی چندان زیاد نیست و مصرف کنندگان باید چای ایرانی را قدری بیشتر بگذارند تا دم بکشد.
این مقام مسئول در سازمان چای با اشاره به اینکه وقتی چای کیسهای را در لیوان آب جوش قرار میدهید ظرف ۱۰ ثانیه آب رنگ میگیرد و پررنگ میشود، گفت: کدام رنگ است که بتواند در ۱۰ ثانیه آزاد شود؟ چای خوب، بسته به نوعی که استفاده میشود باید بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بماند تا رنگش آزاد شود و وقتی رنگش آزاد شد طبعا عطر آن نیز آزاد میشود.
وی با بیان اینکه نمیخواهم بگویم در همه چایهای خارجی باقیمانده سموم وجود دارد،افزود: در مناطق چایکاری کشور سرمای زیر ۵ درجه سانتی گراد وجود دارد و هیچ یک از آفتهای شناخته شده فعلی چای نمیتوانند این سرما را تحمل کنند، ما فقط یک شپشک آردآلود ساحلی را داریم که آن را نیز با نوعی کفش دوزک کنترل میکنیم.
روزبهان گفت: یکی از علل اینکه ما سالانه مقدار زیادی چای ایرانی را به اروپا و کشورهای دیگر صادر میکنیم، این است که باقی مانده سم در این محصول کم است یعنی اصلا وجود ندارد. ما فقط به چای تا حدودی کود میزنیم که آن هم بخاطر اینکه قیمت کود مقداری گران است اکثر چایکاران کمتر از حد مجاز از آن استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه ممکن است رنگ چای ایرانی مقداری کمرنگتر باشد، افزود: این مساله را میتوان با ترکیب چایهای شکسته و قلم یا با پررنگتر ریختن حل کرد. مهم این است که میدانید چایی که مصرف میکنید پرخاصیت است و ضرری برای سلامتی ندارد.(مهر)
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد