طبق گزارش ارائهشده از مرکز تحقیقات سرطان انگلیس، بیش از نیمی از افراد بالغ پیش از تشدید بیماری با زنگ خطرهایی مواجه میشوند که هر یک ممکن است علامت بروز سرطان باشد. این در حالی است که فقط 2درصد از آنها معتقدند این علائم شاید نشانه سرطان باشد. سرطان در جهان همچنان میتازد و هر سال شمار قابلتوجهی را به کام مرگ میکشاند.
پیشبینیهای جهانی از مبتلایان به سرطان حاکی از آن است که تا سال 2030 باید توقع چندبرابرشدن مبتلایان را داشته باشیم و تا آن زمان حدود 24 میلیون نفر در دنیا گرفتار این بیماری خواهند شد. این روند فزاینده در ایران نیز قابلتوجه است؛ طبق اطلاعات به دست آمده این بیماری در کشور ما رشدی شش برابری دارد و در سالهای اخیر شاهد این هستیم که سن ابتلا به سرطان در ایران کمتر میشود. سرطان سینه، ریه، معده، پروستات و روده بزرگ از جمله شایعترین سرطانها در کشور هستند که در صورت تشخیص بموقع براحتی قابلدرماناند؛ ولی بیتوجهی به علائم هشداردهنده، عواقب بیماری را وخیم میکند و بسیاری از مبتلایان بر اثر شدت علائم و گسترش تودههای سرطانی جان میسپارند.
از سرفههای دائمی گرفته تا کاهش وزن بیدلیل و کمبود انرژی از جمله علائم سرطان به شمار میرود که با مشاهدهشان باید به پزشک مراجعه کرد و مورد معاینه دقیق قرار گرفت. البته از آنجایی که بسیاری از علائم سرطان با برخی نشانههای سایر بیماریها یکسان است، نباید نگران شوید؛ بلکه با آگاهی از آن میتوانید بهموقع برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.
سرطان در مراحل اولیه مشکل خاصی برای بیمار ایجاد نمیکند و براحتی با انجام روشهای درمانی چون شیمیدرمانی و پرتودرمانی بهبود مییابد؛ ولی زمانی که علائم و هشدارها پشت گوش انداخته شود، زمان طلایی از بین میرود و پزشکان مجال مناسب را برای درمان موثر بیماران از دست میدهند. در میان علائم متفاوتی که سرطانهای مختلف ممکن است داشته باشند، ده مورد از سایر علائم شایعتر است که با شناخت آنها میتوان بهموقع راهکارهای درمانی را دنبال کرد:
1 ـ سرفه و گرفتگی صدا
سرفهکردن امری طبیعی است ولی وقتی این مساله تداوم داشته باشد و فرد ماهها دچار سرفههای مکرر شود، باید موضوع را بررسی کرد. سرفههای خونآلود و غالبا خشک معمولا اهمیت زیادی دارند. باید بدانید که بیشتر سرفهها علامت سرطان نیستند و جای نگرانی نیست؛ ولی محققان توصیه میکنند وقتی سرفهها مدت طولانی ادامهدار میشوند باید بهدقت بررسی شوند، زیرا سرفههای متعدد و خونآلود ممکن است نشانه سرطان ریه باشد.
2 ـ تغییر مداوم در اجابت مزاج
تغییر در عادات اجابت مزاج و شکل و حالت مدفوع یکی از نشانههایی است که ممکن است علامتی بر وجود سرطان روده بزرگ باشد. سرعت حرکت مدفوع در طول روده و ماندگاری آن به مدت طولانی، از نشانههایی است که پزشک باید آن را از طریق کولونوسکوپی بررسی کند.
3 ـ تغییر مداوم در عادات مثانه
وجود خون در ادرار ممکن است نشانهای بر وجود سرطان کلیه یا مثانه باشد. ولی این علامت همیشه دلیل بر وجود سرطان نیست، بلکه در بسیاری موارد دلیلی بر وجود عفونت مجاری ادراری است. اگر با این عارضه مواجه شدید به پزشک مراجعه کنید تا علت اصلی آن مشخص شود.
4 ـ دردهای مداوم بدون علت
بیشتر دردها نمیتوانند علامت سرطان باشند؛ ولی دردی که بدون علت تداوم داشته باشد، بهطور قطع باید علت خاصی داشته باشد که یکی از علل آن وجود سرطان است. سردردهای مداوم در بیشتر مواقع دلیل سرطان مغز نیست؛ ولی در صورت وجود این علامت، سردردها باید بررسی شوند. دردهای مداوم در قفسه سینه نیز از جمله علائم مهم سرطان ریه به شمار میرود. از سوی دیگر دردهای شکمی هم ممکن است علامت سرطان تخمدان باشد.
5 ـ تغییر در اندازه و ظاهر خالها
بیشتر خالهایی که در بدن ایجاد میشوند خوشخیم هستند و جنبه سرطانی ندارند؛ ولی بعضی خالها به مرور زمان ظاهر و اندازهشان تغییر میکند، بزرگتر میشوند، زاویهشان تغییر میکند و رنگشان نیز به سیاه، خاکستری و آبی متمایل میشود. با مشاهده اینگونه تغییرات، باید حتما به متخصص پوست مراجعه کنید تا با آزمایشهای تشخیص سرطان پوست علائم بررسی شود.
6 ـ زخمی که بهبود نمییابد
اگر روی پوست بدنتان زخمی وجود دارد که حدود سه هفته از آن گذشته و هنوز بهبود نیافته، باید مراقب باشید و حتما به پزشک مراجعه کنید تا بررسیهای بیشتری در این زمینه انجام شود. زخمی که مدتها از ایجاد آن گذشته و بهبود نمییابد، یکی از نشانههای بروز سرطان پوست به شمار میرود.
7 ـ خونریزی غیرمنتظره
خونریزی واژینال در مواقع خارج از سیکل ماهیانه ممکن است یکی از علل بروز سرطان دهانه گردن رحم باشد. همچنین خونریزی از ناحیه مقعد ممکن است از علائم سرطان روده بزرگ باشد. بنابراین هوشیاری نسبت به این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است.
8 ـ کاهش وزن بیعلت
این روزها بسیاری از افراد به دنبال کاهش وزن هستند و به هر وسیلهای برای دستیابی به این هدف روی میآورند، اما گاه پیش میآید که کاهش وزن بیهیچ تلاشی رخ میدهد و دلیل خاصی نیز برای آن نمیتوان یافت. این مساله ممکن است به خودی خود مشکلاتی جدی به همراه داشته باشد و گاه علامت وجود توموری سرطانی است.
9 ـ وجود توده غیرمنتظره در بدن
هرگاه روی قسمتی از بدن تودهای مشاهده کردید که بتازگی شکلگرفته یا تغییرشکل داده، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. این توده ممکن است کیست بدخیم یا چیزی شبیه آن یا بافت سرطانی باشد. توده ایجادشده در بافت سینه یکی از شایعترین علائم بروز سرطان سینه محسوب میشود و محققان توصیه میکنند با مشاهده چنین تودههایی باید حتما تحت بررسی قرار بگیرید.
10 ـ دشواری در بلع غذا به مدت طولانی
سرطان گردن و سرطان مری از جمله سرطانهایی است که علامت مشترک آنها دشواری در بلع غذاست. افراد مبتلا به این علائم غالبا در رژیم غذایی خود تغییراتی را احساس میکنند و به دلیل دشواری در بلع به خوردن غذاهای نرم گرایش مییابند.
سیب (ضمیمه سه شنبه روزنامه جام جم)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت