مردم تونس برای انتخاب رئیس جمهور آینده خود از بین 2 نامزد انقلابی و غیر انقلابی به پای صندوق‌های رای رفتند

تعیین سرنوشت انقلاب در انتخابات تونس

بیش از پنج میلیون رای دهنده تونسی روز گذشته در معرض این سوال قرار داشتند که چه کسی را انتخاب کنند؟ منصف المرزوقی یا باجی قائد السبسی؟ کسانی که در روزهای اخیر به نمایندگان انقلاب و ضدانقلاب در این کشور تبدیل شده و با هوادارانشان جامعه را دوقطبی کرده‌اند. گروهی برای حفظ انقلاب و تداوم آن خواستار رای دادن به مرزوقی شده و گروهی دیگر برای ایجاد ثبات و رفاه جامعه می‌گویند به سبسی رای خواهند داد؛ هرچند او از بقایای نظام گذشته باشد. نظامی که چهار سال پیش در پی انقلاب مردم این کشور سرنگون شد.
کد خبر: ۷۵۱۴۳۳

به گزارش واحد مرکزی خبر، مردم تونس از صبح دیروز برای انتخاب یکی از دو نامزدی که به دور دوم راه یافته‌اند، یعنی باجی قائد سبسی (هشتاد و هشت ساله) رئیس حزب ندا و منصف مرزوقی (شصت و نه ساله) رئیس‌جمهور کنونی تونس به پای صندوق‌های رأی رفتند.

به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، مقامات تونسی اعلام کرده‌اند که بیش از صد هزار نیروی نظامی، امنیت برگزاری دور دوم انتخابات را به‌عهده گرفتند و 84 ناظر خارجی نیز بر آن نظارت داشتند. مرحله نخست این انتخابات که دهمین انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ این کشور از زمان استقلال قلمداد می‌شود، بیست و سوم نوامبر (دوم آذر) سال جاری میلادی برگزار شد، اما به دلیل این‌که هیچ‌یک از نامزدها، اکثریت آرای لازم برای راهیابی به کاخ ریاست جمهوری را کسب نکردند، انتخابات به دور دوم کشیده شد. در دور نخست السبسی 39 درصد و مرزوقی 33 درصد رای‌ها را به دست آوردند. بزودی نتیجه رقابت حساس و سرنوشت‌ساز کنونی اعلام خواهد شد. در صورتی که السبسی پیروز شود، باید پرونده انقلاب تونس را هم مانند مصر بسته اعلام کرد، اما اگر مرزوقی برنده شود ـ که احتمالش بسیار کم است ـ می‌توان نتیجه گرفت که انقلاب در تونس هنوز نفس می‌کشد.

2 رقیب شاخص

قائد السبسی، مؤسس و رئیس حزب سکولار ندای تونس است. این حزب توانست در انتخابات پارلمانی چهارم آبان (بیست و ششم اکتبر) با کسب بیشترین کرسی‌های پارلمان، بر رقیب اصلی خود یعنی جنبش النهضه الاسلامیه پیروز شود. در صورت پیروزی این حزب در انتخابات ریاست جمهوری می‌توان گفت قدرت در این کشور به صورت کامل در اختیار یک حزب درآمده است، زیرا علاوه بر مجلس و دولت، ریاست جمهوری را هم تحت کنترل خود خواهد داشت. همین امر بسیاری از فعالان اجتماعی و هنرمندان وروشنفکران تونسی را بر آن داشته تا علیه یکپارچه شدن قدرت در این کشور اظهار نظر کرده و خواستار جلوگیری از تحقق چنین روندی شوند.

السبسی، مسن‌ترین نامزد انتخابات ریاست جمهوری تونس، در زمان حبیب بورقیبه که از سال 1956 تا 1987 قدرت را در دست داشت، پست‌هایی چون وزیر کشور و وزیر خارجه را به‌عهده داشت و علاوه بر این در سال 1990 و 1991 در زمان ریاست جمهوری زین‌العابدین بن علی نیز رئیس پارلمان بود. وی پس از انقلاب به تشکیل دولت مکلف شد و تا برگزاری انتخابات مجلس ملی موسسان (پارلمان موقت) که اولین انتخابات آزاد در تاریخ تونس بود، این مسئولیت را به‌عهده داشت.

از سوی دیگر محمد منصف المرزوقی، یک حقوقدان و مخالف سابق نظام زین‌العابدین بن علی بود که به همین دلیل سال‌ها را در تبعید به سر برد. وی موسس حزب کنگره برای جمهوری است که شورای ملی موسسان پس از انتخابات بیست و سوم اکتبر 2011 او را با اعطای اختیارات محدود در مقابل اختیارات گسترده نخست وزیر، به ریاست جمهوری برگزید. مرزوقی از چهره‌های انقلابی و مدافع حقوق بشر در تونس است که 14 ماه را در زندان‌های رژیم بن علی سپری کرد. او دکترای پزشکی از دانشگاه استراسبورگ فرانسه دارد و چندین کتاب در سیاست و پزشکی و اندیشه نوشته است. مرزوقی می‌گوید ائتلاف دولتی حزب النهضه پس از پیروزی در انتخابات 2011 با دو حزب سکولار الموتمر و التکتل کشور را از دسته‌بندی و شکاف بین سکولارها و اسلامگراها در امان نگاه داشت و اجازه نداد تونس نیز مانند لیبی یا مصر شاهد درگیری‌های شدید داخلی باشد.

السبسی در این دور از انتخابات با شعار شکوه دولت به میدان آمده است. این در حالی است که مرزوقی نیز با شعار آزادی به میدان آمده و خود را ضامن آزادی‌ها معرفی کرده است. گروه‌های سیاسی مانند حزب الوطنی الحر (ملی آزاد) المسار الدیمقراطی (روند دموکراسی) جبهه الانقاذ جبهه نجات، آفاق تونس (چشم‌انداز تونس) و همچنین شماری از شخصیت‌های مستقل در این دور از السبسی حمایت کرده‌اند.

تونس، 11 میلیون نفر جمعیت دارد. آمار هیات عالی مستقل انتخابات تونس حاکی از این است که گروه سنی 40ـ 18 سال 67 درصد رای‌دهندگان را تشکیل می‌دهند و تعداد آنان بالغ بر سه میلیون و 400 هزار نفر است، به این ترتیب بیشتر رای‌دهندگان را جوانان تشکیل می‌دهند. میزان رای‌دهندگان زن و مرد تقریبا برابر است و هریک 50 درصد رای‌دهندگان را تشکیل می‌دهند. همزمان با برگزاری انتخابات، تدابیر امنیتی در تونس به اجرا درآمد.

با این همه روز گذشته ارتش تونس اعلام کرد چند ساعت قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور، موفق شد حمله یک گروه مسلح به نظامیان مامور حفاظت از یک مرکز انتخاباتی را خنثی کند. در یک خبر دیگر اعلام شد نیروهای امنیتی تونس موفق شدند تلاش برای ترور الباجی قائد السبسی،‌ نامزد انتخابات ریاست جمهوری این کشور در اطراف منزلش را ناکام سازند. یک روز پیش نیز پلیس از دستگیری اعضای یک گروه تندرو تروریستی دراستان نابل واقع در شمال این کشور خبر داد. خبرهای رسیده از تونس تا لحظه تنظیم گزارش حاکی از استقبال اندک رای‌دهندگان و امنیت نسبی انتخابات داشت. نتایج این انتخابات بزودی اعلام خواهد شد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها