جام‌جم این هفته سری به بازار رایانه با تمام اما و اگرهایش زده است

قیمت صفر و یک‌های دنیای مجازی

رشد و توسعه فناوری الکترونیک و دستگاه‌های رایانه‌ای به گونه‌ای بوده که زندگی روزمره همه ما را به نوعی وابسته خود کرده و هر روز با سرعت غیرقابل تصوری در مسیر رشد و توسعه و بهبود کمی و کیفی حرکت می‌کند.
کد خبر: ۷۴۰۲۸۲

از این رو خارج از تصور نیست که بیشتر ما به دنبال ارتقای سیستم رایانه‌ای منزل یا محل کارمان باشیم؛ اما پرسش این است که چطور یا چگونه با استفاده از سیستم‌های مدرن امروزی، صفر و یک‌‌های دنیای مجازی را به خدمت بگیریم؟ یا این که بهترین رایانه‌ای که موجود است، آیا واقعا برایمان کارایی دارد؟ اینها پرسش‌هایی است که بازار این هفته جام‌جم برایشان پاسخی مفید و کارآمد در نظر گرفته است.

این در حالی است که تنوع دنیای صفر و یکی رایانه‌ها آنچنان گسترده است که نمی‌توان تمام موارد را در این مجال بررسی کرد، اما سعی شده اصلی‌ترین بخش‌ها و قطعات رایانه را که می‌تواند در کیفیت و نحوه کارایی آن تاثیر داشته باشد درنظر بگیریم.

با خودتان خلوت کنید

بهترین و کارآمدترین راه برای خرید رایانه یا لوازم و متعلقاتش این است که ابتدا یک فنجان چای گوارا بریزید و سپس با آرامش به خواسته‌های خودتان از رایانه‌ای که قصد خرید آن را دارید فکر کنید، چون عامل اصلی انتخاب و خرید در این بازار این است که بدانید چه لازم دارید و به دنبال چه هستید. در غیر این صورت درست مثل این ‌که در انبار کاه به دنبال سوزن باشید، در دریای بی‌انتهایی از اطلاعات و لوازم موجود در بازار سرگردان خواهید شد.

بنابراین فهرستی از خواسته‌های خود تهیه کنید و صادقانه با تصمیم‌ بگیرید که آیا بازیچه می‌خواهید یا دستگاهی برای انجام کارهای علمی یا اداری. پس قلم و کاغذ بردارید و تمام کارهایی را که قرار است با رایانه جدید خود انجام دهید یادداشت کنید؛ وبگردی، طراحی‌های نمایشی، انجام تحقیقات علمی یا حتی بازی. هرچه هست و نیست را بدون نگرانی بنویسید تا دریابید چه چیزی لازم دارید و باید چه رایانه‌ای از این بازار تهیه کنید.

این کار می‌تواند انتخاب را برای شما کمی راحت‌تر کند، چون بدون تردید می‌دانید رایانه‌ای که برای بازی استفاده می‌شود کاملا متفاوت است با آن دستگاهی که قرار است با آن یک پروژه علمی یا ساختمانی را طراحی کنید.

البته این روش می‌تواند در بودجه‌بندی نیز به شما کمک کند، چون رایانه‌ای را که برای کودکان خود با مقاطع مختلف سنی می‌خرید، با وسیله‌ای که برای انجام کارهای اداری خود تهیه می‌کنید، قیمتی متفاوت خواهد داشت که با استفاده از این روش می‌توانید بودجه‌ای مناسب را مد نظر داشته باشید و اقتصادی خرید کنید.

بلندمدت انتخاب کنید

پس از این‌ که نیاز خود از خرید یا ارتقای رایانه را مشخص کردید، بد نیست به این موضوع توجه داشته باشید که سرعت تغییر و تحول در لوازم رایانه‌ای واقعا غیر قابل تصور است و باید برای آن نیز برنامه‌ریزی داشته باشید. بدون تردید فراموش نکرده‌اید تقریبا یک دهه قبل وقتی برای خرید رایانه به بازار می‌رفتید، خبری از سرعت‌های نجومی امروزی نبود یا این که میزان حافظه مورد نیاز شما با این حجم‌های فعلی هیچ همخوانی نداشت، اما امروز شنیدن کلمه گیگابایت یا ترابایت برای همه ما به امری عادی تبدیل شده است، حال آن که آن زمان این تعداد و ارقام واقعا خارج از تصور بودند.

بنابراین حالا که قصد نو کردن رایانه یا خرید رایانه را دارید، هرگز کوتاه‌مدت فکر نکنید و برای یک دوره زمانی پنج ساله برنامه‌ریزی کنید و قطعات یا لوازمی بخرید که تا آن زمان با توجه به تغییر فناوری، برایتان مفید و قابل استفاده باشند.

قطعات اصلی را بشناسید

به طور کلی رایانه از تعداد محدودی قطعات اصلی و بسیاری لوازم جانبی تشکیل شده است. روشن است که هنگام خرید یا در ارتقای رایانه باید به قطعات اصلی بیش از دیگر قطعات توجه داشته باشید که مهم‌ترین نکته در این زمینه بخصوص برای رایانه‌های ثابت، همخوانی قطعات تشکیل‌دهنده کل رایانه است، چون با توجه به تنوع سازندگان و انبوه قطعات موجود در بازار رایانه ممکن است برخی قطعات ظاهرا مناسب یکدیگر باشند، اما هنگام عمل به اصطلاح همخوانی نداشته و منجر به ایجاد اشکال در کارکرد کل دستگاه بشوند. پس با در نظر گرفتن این امر برای تهیه قطعاتی چون کیس، مادربورد، پردازنده یا سی.پی.یو (CPU)، حافظه اصلی، حافظه جانبی (هارد)، درایو نوری، کارت گرافیک، مانیتور، کیبورد، موشواره، کارت صدا، مودم و اسپیکر اقدام کنید.

1 ـ کیس: اولین و مهم‌ترین نکته هنگام خرید کیس رایانه، بحث مقاومت، کارایی و فضایش برای نصب قطعات و متعلقات رایانه است. هرچند میزان قدرت فن‌ها و میزان برق خروجی یا تنظیم شدن آن برای تغذیه مادربورد نیز باید مورد توجه قرار گیرد، اما در این زمینه هرگز فراموش نکنید از کیس‌های فانتزی جدا دوری کنید، چون در بیشتر موارد این کیس‌ها هیچ کارایی مفیدی برای کاربران خود ندارند و در نهایت خدمات پس از فروش مناسبی برای مشتریان در نظر گرفته نشده است.

2 ـ مادربورد: یکی از اصلی‌ترین بخش‌های رایانه، مادربورد است و باید درخصوص انتخاب آن متناسب با نیاز خود خوب دقت کنید، اما یکی از مهم‌ترین فاکتورهای انتخاب را پس از موارد فنی می‌توان تعداد درگاه‌های خروجی یا ورودی نصب شده روی آن دانست که امروزه با توجه به تنوع قطعات جانبی و البته کارایی بیش از حد برخی لوازم جانبی این امر بسیار ضروری است. البته درباره انتخاب مادربورد باید دقت زیادی به اطلاعات مربوط به چیپ‌ست (chipset) آن داشته باشید، چون بسیاری از کارایی این قطعه متناسب با چیپ‌ست تعیین شده است.

3ـ سی.پی.یو یا مغز متفکر رایانه: همان طور که از نام این قطعه پیداست، تمام پردازش‌های رایانه از این طریق صورت خواهد گرفت. بنابراین دو فاکتور اصلی قیمت و سرعت در انتخاب آن نقش عمده‌ای خواهد داشت. به خاطر داشته باشید همخوانی سرعت پردازش سی.پی.یو و مادربورد یکی از اصلی‌ترین معیارهای انتخاب رایانه است و در میان سی‌پی‌یوهای موجود، برند AMD جزو ارزان‌ترین‌ها و intel هم برندی شناخته شده در دنیای رایانه است.

4 ـ حافظه یا RAM : وقتی صحبت از خرید رایانه است،‌ میزان حافظه یا همان RAM از اصلی‌ترین دغدغه‌های خریداران است. بنابراین انتخاب این قطعه می‌تواند یکی از مهم‌ترین بخش‌های خرید باشد، اما به خاطر داشته باشید هم‌اکنون دو نوع حافظه در بازار جزو متداول‌ترین‌هاست که معروفند به Dynamic RAM و Static RAM. این در حالی است که هر یک از آنها دارای کارایی متفاوتی هستند، اما حافظه‌های static سریع‌تر و گران‌قیمت‌تر است. درباره میزان حافظه مورد نیاز به نرم‌افزارهایی که می‌خواهید استفاده کنید، دقت داشته باشید.

5 ـ هارددیسک: این قطعه نیز بر پایه دو مولفه مهم تقسیم‌ می‌شود که قیمت و ظرفیت آنهاست. این در حالی است که سرعت پردازش آنها نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت که معیاری برای تعیین تقاضای خرید است. البته با توجه به دو استاندارد موجود IDE و SATA توجه داشته باشید استاندارد سازندگانی که SATA را مد نظر دارند، می‌تواند آینده‌نگری بهتری برایتان به ارمغان آورد.

6 ـ کارت گرافیک: با توجه به افزایش تصاویر گرافیکی در انواع و اقسام نرم‌افزارهای موجود بازار، این قطعه هم جزو یکی از اصلی‌ترین قطعات رایانه‌ای خواهد بود که باید در انتخاب آن خوب دقت کنیم. اما معیار انتخاب می‌تواند همان فهرست کارهایی که می‌خواهید انجام دهید، باشد. بنابراین علاوه بر در نظر گرفتن نیازهای خود به خروجی و ورودی‌های این قطعه،به توانایی پردازش آن دقت کنید و سپس دست به جیب شوید.

7 ـ کارت صدا: اگر قصد انجام کارهای حرفه‌ای ندارید، این قطعه معمولا به صورت onboard همراه مادربورد وجود دارد. پس اگر واقعا به خدمات حرفه‌ای نیازی ندارید، برای آن هزینه نکنید، چون قبلا هزینه اش را پرداخت کرده‌اید.

با چه کسی مشورت کنیم؟

این پرسش شاید یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های بیشتر خریداران رایانه است، اما راه‌حل اصلی بسیار ساده است. برای این کار نیاز نیست زیاد زمان بگذارید یا این‌ که به فکر یافتن فردی مطمئن باشید. کافی است کمی در دنیای مجازی جستجو کنید و نظرات خریداران را نسبت به قطعات مورد نظر خود جویا شوید، اما اگر به دنیای مجازی دسترسی ندارید، بهتر است سری به مراکز اصلی خرید و فروش رایانه بزنید. براساس عرف موجود در این بازار، فروشندگان هر روز یا هر هفته اقدام به ارائه فهرستی از رایانه‌ها و قطعات موجود خود می‌کنند. این فهرست را مبنای کارتان قرار داده و در دیگر فروشگاه‌ها به دنبال جواب پرسش خودتان یعنی کدام قطعه بهترین گزینه است، باشید.

چون هر یک از این فروشگاه‌ها دریچه تازه‌ای مقابل شما باز می‌کنند که در نهایت به انتخاب مناسب شما منجر خواهد شد، اما فراموش نکنید هرگز اجازه ندهید دیگران برایتان تصمیم بگیرند؛ بلکه صرفا اطلاعات دریافت کنید و با دو دوتای ذهنی خودتان پاسخ مناسب را دریابید.

قابل حمل یا ثابت؛ مساله این است؟

یکی از مهم‌ترین پرسش‌هایی که ذهن بیشتر خریداران امروزی رایانه را به خود جلب کرده این است که آیا رایانه قابل حمل بخرند یا این که از انواع ثابت بهره‌مند شوند. به طور کلی با توجه به تعریفی که برای هر گروه از این رایانه‌ها از سوی کارشناسان و متخصصان عنوان شده، کارایی هر یک از آنها متفاوت است، گرچه امروزه بیشتر کامپیوترهای قابل حمل مهمان منازل و دفاتر کاری ما شده اند اما هنوز هم جایگاه رایانه‌های ثابت یا همان PC در دنیای دیجیتال رایانه‌ها محفوظ است. بنابراین با توجه به فهرست اولیه که از کارهای روزمره خود تهیه کرده‌اید، در این زمینه گام بردارید.

هر یک از این نوع رایانه‌ها، دارای مزیت‌ها و معایبی است که در گروه رایانه‌های ثابت یا همان پی‌سی‌ها، بحث فضای مورد نیازشان و ناتوانی در جابه‌جایی آنها مطرح است، اما این معضلات در گروه قابل حمل‌ها به هزینه بالاتر هنگام خرید و محدودیت احتمالی در ارتقای آنها ختم می‌شود، بنابراین با در نظر گرفتن نیازهای خود از خرید رایانه میان این دو گروه، یکی را انتخاب کنید تا مبادا با انتخابی غیرمتناسب به دردسر بیفتید.

قطعه قطعه بخریم یا رایانه کامل شده؟

با توجه به گرفتاری‌های روزمره، خرید قطعات رایانه برای برخی از ما غیرقابل تصور است، چون فرصت تحقیق و خرید و نصب را نداریم، اما می‌توان با استفاده از اطلاعات و معیارهای مشخص اقدام به خرید رایانه کامل از فروشگاه‌های معتبر کرد. برندهای خوب ایرانی دراین خصوص دست به مونتاژ وعرضه رایانه‌ها در انواع بسیار متنوعی زده‌اند. البته راهی که معمولا به مردم عادی توصیه می‌شود این است که برای خرید بهتر، فهرستی از قطعات مورد نیاز را از بازار انتخاب و به فروشنده بدهید و از او بخواهید با همان مشخصات سیستم کامل شده را برایتان تهیه کند. گرچه باید مبلغی به عنوان دستمزد اسمبل کردن یا مونتاژ قطعات بپردازید.

نیم نگاهی به دست دوم‌ها نیز داشته باشید

اگر قصد خرید یا ارتقای رایانه خودتان را دارید، در برخی قطعات لزومی به خرید تجهیزات نو نیست، چون فروشگاه‌های بسیاری هستند که لوازم و تجهیزات دست دوم رایانه‌ای می‌فروشند، اما این فروشگاه‌ها اجناس فروخته شده خودشان را گارانتی می‌کنند، بنابراین اگر برای استفاده معمول به دنبال قطعات هستید، این امتیاز را هم جدی بگیرید، چون می‌تواند خریدی اقتصادی برایتان باشد.

عماد عزتی‌ / ‌جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها