آموزه های غیراخلاقی در مدارس ، سلامت جامعه را تهدید می کند
«شکل گیری مدارس غیررسمی در مدارس رسمی آموزش و پرورش» این جمله شاید مناسب ترین جمله ای است که وضعیت فعلی برخی مدارس را در ارتباط با آسیب های اجتماعی و یادگیری و انتقال ناهنجاری ها از طریق سیستم های غیررسمی و تشکل های پنهان و نیمه پنهان دانش آموزی نشان می دهد.
کد خبر: ۷۳۲۳۲
مدیرکل پیشگیری از آسیب های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش ، در چهارمین کارگاه آموزشی مهارت های زندگی ، نسبت به شکل گیری مدارس غیررسمی هشدار داد و آن را نشانه ظهور آسیب های اجتماعی در مدارس دانست و گفت : باید کارکرد مدارس را به تبع نیازهای جامعه تغییر داد و آنها را به سمتی برد که دانش آموزان جامعه پذیر و برای ورود به جامعه آماده شوند. در همین حال ، کارشناسان مسائل آموزشی و دست اندرکاران وزارت آموزش و پرورش ، از نفوذ برخی ناهنجاری های اجتماعی و انحرافات اخلاقی همچون گرایش به مصرف موادمخدر و سیگار در مدارس اظهار نگرانی می کنند. جمعیت میلیونی دانش آموزان سراسر کشور با وجود انبوه مشکلات نظام آموزش و پرورش در حالی پا به عرصه تعلیم و تربیت می گذارند که در سالهای اخیر علاوه بر گسترش زمینه های نفوذ موادمخدر و سیگار در مدارس و خارج از آن ، پدیده های ناهنجار دیگری نیز به صورت گسترده در میان دانش آموزان مشاهده می شود. گرچه آموزش و پرورش ، هیچگاه آمار رسمی رواج گرایش های ناهنجار در مدارس را اعلام نکرده است اما نفوذ و گسترش سریع آخرین پدیده های ناهنجار وارداتی در قالب نوع پوشش و سبک آرایش در کنار آسان شدن راه دستیابی به انواع موادمخدر و دوستی با جنس مخالف ، عنوان های نگران کننده ای است که تشویش خاطر خانواده ها را فراهم کرده است.
جایگاه نامشخص آموزش بلوغ
فیضی زاده ، مدیر کل پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و مقابله با بلایای طبیعی آموزش و پرورش ، بدون هیچ توضیح اضافه ، در ارتباط با مساله مدارس غیررسمی در آموزش و پرورش ، به رویکرد این وزارتخانه برای مقابله با این مشکل پرداخته و گفته است : متاسفانه جایگاه رسمی ، مستدل و منطقی برای آموزش مهارت های زندگی و مسائل مربوط به دوران رشد و بلوغ جوانان وجود ندارد که دید مثبت به زندگی را به دانش آموزان بیاموزد و آنان را به حس لذت از زندگی و کسب فنون و مهارت های بهره مندی از زندگی مثبت مجهز کند. اگر تا چند سال پیش ، قبول واقعیت ضعف سیستم آموزش و پرورش در پرورش خلاقیت ها و اتکا به مدرک و درسهای حفظی سخت بود و اکنون با قبول این واقعیت ، صحبت از تغییر روشهای تدریس و افزایش رشته ها و دروس فنی و تجربی است ، اعتراف به «شکل گیری مدارس غیررسمی» نیز یعنی این که نگرانی ها از وضعیت فعلی مدارس در بعد اجتماعی ، فرهنگی و پایبندی به هنجارهای جامعه حالت جدی به خود گرفته است و مسوولان آموزش و پرورش باید نگاه جدی تری به روند انتقال و شیوع انحرافات اجتماعی در مدارس داشته باشند.
سکوت مسوولان
در حال حاضر ، بسیاری از شهروندان از فضا و نوع روابط موجود در مدارس راضی نیستند و پیش از آن که از آموزش فرزندان خود در مدارس راضی و خوشحال باشند ، نگران کجروی و انحراف فرزندان خود از طریق آموزه های مدارس غیررسمی و دروس غیراجتماعی ، غیراخلاقی و ناهنجار آن هستند. دکتر محمد قاضی پور ، کارشناس مسائل آموزشی در تحلیل این وضعیت می گوید: متاسفانه مسوولان آموزش و پرورش در قبال گسترش ناهنجاری های اخلاقی از قبیل اعتیاد به انواع موادمخدر، نفوذ فیلمهای غیراخلاقی ، دوستی های بی پرده و بدون ضابطه دختران و پسران ، بی احترامی گسترده به معلم و درس و مدرسه و... سکوت کرده اند و به جای تدبیر مناسب ، برای جلوگیری از نفوذ این پدیده ها نه تنها اقدامی نمی کنند بلکه در بسیاری موارد از واقعیت ها فراری هستند.
شرایط نامطلوب مدارس دولتی
وی معتقد است : نفوذ نوعی لجام گسیختگی در مسیر تربیت و پرورش دانش آموزان بویژه در مدارس دولتی - که البته تابعی از شرایط اجتماعی و گسترش پدیده های ارتباطی نظیر ماهواره ، اینترنت و... است - مشاهده می شود و در این شرایط ، با حذف نهاد پرورشی آموزش و پرورش ، وظیفه پرورش و تربیت نیز به عهده معلمان است ، در حالی که حجم مشکلات معیشتی معلمان فرصت انجام این مهم را از آنان می گیرد.
فرار از بی اخلاقی با پول
«فرار از بی اخلاقی و ناهنجاری» موجود در مدارس باعث شده است بسیاری از خانواده هایی که از توان مالی مناسبی برخوردارند ، به مدارس غیرانتفاعی روی آورند که به ازای دریافت شهریه های کلان ، نظارت و کنترل بیشتری بر دانش آموزان دارند و با ایجاد محدودیت در پذیرش دانش آموز سعی می کنند آنها را حداقل در محیط مدرسه از هجوم ناهنجاری های مدرن باز دارند.