جام جم سرا: چند روز است که از صبح زود میروند و سرکی لابلای درختان میکشند و با چوب و قیچی زرشکها را میچینند؛ با احتیاط که مبادا زرشک رسیده و تازه، لِه و خراب شود. حالا دیگر تمام محصول چیده شده است و پهنش کردهاند مقابل آفتاب تا خشک شود.
آب چاههای زیرزمینی روستای آسین در منطقه زُهان، از توابع خراسان جنوبی، برخلاف بسیاری از روستاهای این استان که با بحران خشکسالی دست و پنجه نرم میکنند، محصول زرشک کشاورزان را به بار نشانده و حالا پیرمرد، چنگکش را در زرشکها فرو میبرد؛ با احتیاط آنها را در هوا پخش میکند تا باد از لابلایشان عبور کند و برگ و شاخههای جا مانده را با خود ببرد. کار جدا کردن برگها که به آخر میرسد، زمین سرخ میشود از زرشکهای رسیده و خشک شده.
پاییز که میرسد سرشاخههای درختچهها پُر میشود از دانههای قرمز با طعم ترش مایل به شیرین؛ و فضای باغ را بوی ترش و ملس پیچیده در هوا دربرمیگیرد. زرشک، به طور طبیعی و وحشی در مناطق مختلف ایران میروید اما تنها در استان خراسان است که به صورت کاشته شده و از نوع بیدانه آن کشت میشود و منبع درآمدی برای کشاورزان و باغداران است. عمر درخت زرشک نسبتاً زیاد است و گفته میشود در ناحیه بیرجند و قائن که محصول زرشکش معروف است درختانی وجود دارد که سن آنها به پنجاه یا شصت سال میرسد.
انتهای بهار و ابتدای تابستان، بوته زرشک شکوفه میدهد و غنچههای زرد رنگش در فصل پاییز، رنگ قرمز گیلاسی به خود میگیرند. در پاییز نیز زرشک قرمزرنگ میشود و کشاورزان محصول خود را برداشت میکنند. (متن: حمیده صفامنش/عکس: طاهره صلاحی مقدم/ایسنا)
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
با سپاس