اگر از کسی که زانوی پرانتزی دارد بخواهید صاف بایستد، حتما متوجه این مشکل در دو سطح داخلی پاهای او می‌شوید.
کد خبر: ۶۹۱۶۹۶
درمان پا پرانتزی‌ها با ورزش

جام جم سرا: درست در قسمت داخلی مفاصل زانوها قوس بیش از حدی دیده می‌شود و استخوان‌های ران و ساق پاها در یک خط نیستند!

در اصطلاح زانوی پرانتزی به نوعی از تغییرشکل‌های زاویه‌دار زانو می‌گویند که در آن دو کندیل داخلی ران از یکدیگر فاصله گرفته و نمایی شبیه به کمان یا پرانتز ایجاد می‌کنند.

زانوی من پرانتزی است؟

برای این که بتوانید زانوی پرانتزی را تشخیص دهید، باید از فرد بخواهید به صورت طاقباز روی کمر خود دراز بکشد. سپس هر دو پا را در حالت آزاد، کنار هم قرار داده تا بتوانید فاصله دو کندیل داخلی ران‌ها را اندازه‌گیری کنید.

تشخیص زانوی پرانتزی برای کسی که اطلاعات درستی از این ناهنجاری ندارد سخت‌تر است؛ مگر این که این تغییرشکل آن قدر زیاد شده باشد که حتی افراد غیرمتخصص نیز بتوانند زانوی پرانتزی را از زانوی سالم تشخیص دهند.

فاصله دو کندیل داخلی ران در زانوی پرانتزی درجه‌های مختلفی دارد. در درجه اول این ناهنجاری، فاصله دو کندیل داخلی ران به 2.5 سانتی‌متر می‌رسد.

در درجه دوم این فاصله 2/5 تا 5 سانتی‌متر بوده و اگر همین فاصله بیشتر از 5 تا 7.5 سانتی‌متر باشد، زانوی پرانتزی وارد درجه سوم خود می‌شود. در درجه چهارم، فاصله دو کندیل داخلی ران از 7/5 سانتی‌متر نیز می‌گذرد. حتی در صورتی که میزان فاصله دو کندیل داخلی ران کم باشد، تغییرشکل در این ناحیه توسط متخصص پزشکی ـ ورزشی قابل تشخیص است.

چرا پا پرانتزی شدم؟

دلایل مختلفی وجود دارد که باعث ایجاد زانوی پرانتزی می‌شود؛ بررسی‌های علمی نشان داده‌ است استفاده زیاد و بی‌رویه از پوشک بچه می‌تواند باعث زانوی پرانتزی در نوزاد شود! یکی دیگر از دلیل‌هایی که امروز بیشتر از گذشته شاهد آن هستیم، چاقی در کودکان است. این چاقی علاوه بر هزار و یک دردسری که در حال و آینده فرزندانمان ایجاد می‌کند، زانوی پرانتزی را نیز به ارمغان می‌آورد!

از آنجا که در کودک نوپا هنوز استخوان و ماهیچه‌ها بخوبی شکل نگرفته و تحمل وزن او را ندارند، اضافه وزن می‌تواند براحتی در پاها تغییر شکل ایجاد کرده و او را دچار زانوی پرانتزی کند.

از سویی اگر اضافه وزنی هم در کار نباشد، همین که بچه‌ها زودتر از سن رشد خود شروع به راه‌رفتن کنند، این موضوع نیز می‌تواند باعث زانوی پرانتزی شود. به‌جز این، مواردی مانند راشیتیسم (نرمی استخوان)، شکستگی استخوان پا، بخصوص در نزدیکی سطوح مفصلی و همچنین چرخش پاها به سمت داخل، از دیگر دلایل ایجاد زانوی پرانتزی هستند.

البته نباید مشکلات عضلانی پاها را فراموش کنیم. ضعف ماهیچه همسترینگ خارجی (دو سر رانی) یا کوتاهی ماهیچه همسترینگ داخلی (نیمه غشایی و نیمه تاندونی)، همچنین پارگی لیگامان جانبی ـ خارجی زانو نیز می‌توانند زانوی پرانتزی را به دنبال داشته باشند. موارد زیادی در ایجاد این ناهنجاری سهیم هستند؛ بنابراین بهتر است برای شناسایی هر چه سریع‌تر چنین مشکلاتی به متخصصان پزشکی ـ ورزشی مراجعه کنید تا مانع پیشرفت آن شوید.

مهم نیست این شکلی‌ام

متاسفانه بعضی از مردم یا والدین اصلا به ساختار قامتی خود و فرزندانشان توجهی نشان نداده و تصور می‌کنند بدن آنها از اول نیز به همین شکل بوده، پس هیچ اشکالی ندارد که به همین صورت هم باقی‌بماند! در صورتی که بعضی از همین مواردی که آنها به عنوان یک ویژگی منحصر به فرد شخصی می‌دانند، با اصلاح‌ نشدن عوارض جبران‌ناپذیری به همراه دارد. یکی از عوارضی که زانوی پرانتزی برای افراد ایجاد می‌کند، وارد شدن فشار زیاد به سطح داخلی مفصل زانوست. این مشکل همیشه با ایجاد درد همراه است و شخص را بی‌طاقت می‌کند. البته کار به همین جا ختم نمی‌شود و زانوی پرانتزی در قسمت داخلی زانو نیز با کشش بافت‌های نرم، درد مضاعفی را به‌دنبال می‌آورد. همچنین تغییرات فرسایشی زود هنگامی که با این ناهنجاری پدید می‌آید، باعث ایجاد آرتروز زودرس می‌شود. علاوه بر این زانوی پرانتزی باعث تغییرشکل در ساختمان پا شده و در مراحل پیشرفته‌تر ظاهر ناخوشایندی پیدا می‌کند. دست آخر نیز، فرد نمی‌تواند درست راه برود.

ورزش همیشه حرف اول را می‌زند

برای این که خود و کودکمان از مصائب و سختی‌های زانوی پرانتزی نجات پیدا کنیم، بهتر است در هر سنی برای کنترل و کاهش وزن اقدام کنیم. البته ناگفته نماند همان‌طور که زانوی پرانتزی از دلایل مختلفی نشأت گرفته است، اصلاح کردن آن نیز روش‌های مختلفی دارد. در صورتی که فردی قبل از داشتن زانوی پرانتزی، پایش دچار مشکل دیگری شده، مثلا پاهایش به سمت داخل چرخیدگی پیدا کرده باشد، ابتدا باید این تغییر شکل را اصلاح کرد و بعد از آن سراغ اصلاح زانوی پرانتزی رفت، اما در حالتی که پارگی لیگامان جانبی ـ خارجی زانو دلیل اصلی ایجاد پای پرانتزی است، باید به تقویت ماهیچه‌های چهارسر رانی پرداخته تا بتوانید از بروز تغییرشکل زانوها جلوگیری کنید. برای این کار باید حرکت‌هایی مانند لگد زدن به توپ، زانو بلند، اسکات (نشستن روی صندلی خیالی) و بشین و پاشو را برای تقویت ماهیچه‌های خود انتخاب کنید. البته ناگفته نماند مقدار و درجه‌ای که در کندیل زانوها ایجاد شده‌اند، باید توسط متخصص پزشکی ـ ورزشی اندازه‌گیری و دقیقا دلیل اصلی زانوی پرانتزی ضعف ماهیچه چهارسر رانی شناخته شود. در غیر این صورت از این تمرین‌ها تأثیرهای مطلوبی به‌دست نمی‌آورید.

حال اگر زانوی پرانتزی بر اثر کوتاهی ماهیچه‌های همسترینگ داخلی باشد، می‌توانید این کارها را انجام دهید. فرد یا کودک را طاقباز می‌خوابانید و از او می‌خواهید پاهایش را دراز کند. شما مچ پای او را با دست گرفته و به سمت خارج چرخانده، همچنین به طور همزمان به سمت بالا نیز می‌آورید. در این حالت ماهیچه‌های همسترینگ داخلی کشیده شده و با تمرین و تکرار روزانه مشکل برطرف می‌شود.

ضعف ماهیچه

اما در صورتی که ضعف ماهیچه دوسر رانی مشکل‌ساز شده باشد، باید این روش را به کار بگیرید: فرد یا کودک را به شکم بخوابانید. از مچ پایش گرفته و ساقش را به خارج بچرخانید. از فرد بخواهید زانویش را کم‌کم خم کرده و به سمت باسنش نزدیک کند. در مقابل این حرکت شما نیز به طور همزمان با دستتان از این کار جلوگیری می‌کنید. توجه داشته باشید باید بتدریج و در جلسه‌های مختلفی، میزان مقاومت را افزایش دهید! در غیر این صورت فرد دچار آسیب و درد زیادی می‌شود.

نکته‌ای که باید درباره زانوی پرانتزی حتما مد نظر داشته باشید، ایجاد تغییر شکل استخوانی است. اگر کار به تغییرشکل استخوانی برسد یا مدت زمان زیادی از این موضوع بگذرد، دیگر قابل اصلاح نیست. همان‌طور که گفته شد؛ شناسایی این نوع ناهنجاری‌ها و آسیب‌هایی که به بدن وارد می‌کند، همیشه اولویت دارند. پس بهتر است از همین امروز به فکر فردا باشید و با مراجعه به متخصص پزشکی‌ـ ورزشی به بازیابی سلامت خود بپردازید. (آزاده جلالوند/ضمیمه سیب)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۱ انتشار یافته: ۳۷
بهزاد
-
۱۱:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۳
۰
۰
سلام خسته نباشید من به اندازه ای 5 انگشت پرانتزی پا دارم . اول این كه میخوام بدونم راه چاره چیه و بعد این كه آیا بیشتر هم میشه ؟
ی پای پرانتزی
-
۲۲:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۳۰
سلام اول اینكه با انگشت پای خود را اندازه نگیرید چون ممكنه اشتباه كنید.از متر استفاده كنین
راه چاره اول ورزش و كفی و پابند هست و در اخر عمل جراحی كه در مواردی كه فاصله خیلی زیاد است استفاده میشه
اگه به پزشك مراجعه نكنین ممكنه به مرور بیشتر هم بشه
درمان خاص و قطعی نداره
حامد
-
۰۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
۰
۰
سلام من به اندازه 5سانتی مترزانو هایم از هم فاصله دارند ایا غیر از جراحی راهی هست؟
محمود
-
۰۱:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۹
۰
۳
سلام من محمود هستم فكر میكنم زانوم چرخیده و پرانتز پام رو به داخل هستش اقا با ورزش میشه درستش كرد یا عمل میشود
محمد
-
۰۰:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۱
۰
۰
باسلام وخسته نباشید من 21سالمه پاهام پرانتزی حدودا15سانت می خواستم بدونم باورزش درست میشه یاهزینه جراحیش چقدره مرسی
ترانه
-
۱۹:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۷
هزینه جراحیش تقریبا١٢میلیون میشه
Rayehe
-
۱۷:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۳۰
۰
۱
سلام من چهارده سالمه...احساس میكنم از زانو به پایین پاهام خیلی ازهم فاصله داره و مچ پام كج شده...مادر و پدرم هم میگن پاهات زاد پرانتز نیست ولی می خوام حتی اون یه ذره هم برطرف شه.....همچنین خیلی لاغر و ضعیف هستم..می خواستم ببینم دلیل این شكل گری استخوانم ربطی به كم بودن ویتامینDدر بدنم داره؟؟؟و اگر داره دیر نیست واسه اینكه با نرمش های مخصوص و نه عمل پاهام رو درست كنم...و در ضمن به دكتر هم مراجعه نكردم.
Nazi
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
سلام منم 15 سالمه . ساق پاهام خیلی بد وایمیسته و پرانتزیه. خیلی تو روحیم تاثیر گذاشته هر شلواری رو نمیتونم بپوشم تو عروسی ها اگه ساق بپوشم مدل پاهام معلوم میشه دكترم نرفتم دارم دیوونه میشم
امیرحسین
-
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۵
۰
۰
سلام من 18سالمه پاهام پرانتزیه اما هیچ مشكلی تو راه رفتن زیاد و یا احساس درد نمی كنم . برای درمان باید به چه متخصصی مراجعه كنم؟
امیر
-
۱۵:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۹
۰
۰
سلام من۱۶ سالمه بوكس كار میكنم بعد از ی مدت روی ساق پام درد زیادی وارد شد . دكترا گفتن ب خاطر پای پرانتزیه . فاصله بین دو زانوم ۴ انگشته . هیچ راهی هست ك بدون جراحی پام خوب بشه؟!؟!
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
سلام.
توصیه ای كه بهت دارم اینه كه عضلات پات رو قوی كنی و اینكه به هیچ وجه سراغ عمل جراحی نری چون تو این سن اگر دچار عوارضش بشی اونوقت تا آخر عمر درگیری.
و اینكه ورزش شنا رو میتونی حرفه ای شروع كنی البته اگر علاقه داری و میدونی كه اكثر قهرمانهای این رشته پاهای پرانتزی دارند كه الحمدلله هر جا كه عیب باشه اما تو ورزش شنا مزیت محسوب میشه
راحل
-
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۳۰
۰
۱
سلام من 19 سالمه.. وقتی راست وایمیستم وزانوهامو بهم میچسبونم مچ پاهام هم راحت به هم میچسبن ولی بین ساق های پام فاصله میفته.. نمیتونم تشخیص بدم پرانتزی هستم یا ضربدری.. كسی میدونه؟
فرناز ...
Iran, Islamic Republic of
۱۷:۴۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۰
سلام عزیزم من ۱۵سالمه و پاهام دقیقا مثل توان بین پام دقیق یك انگشت فاصله اس و زانوهام كجن سمت راستیه بیشتره و چون نصبت به قدم خیلی لاغرم عذاب میكشم احساس میكنم ضربدریه چون زانوهام به هم چسیبدن اگه فاصله زیاده پرانتزیه
سروش
-
۱۲:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۵
۰
۱
سلام.من 17 سالمه .پام پرانتزیه.چه ورزش هایی رو انجام بدم؟
نداشكیبایی
-
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۷
۰
۰
ایا سن 73 میتواند پای پرانتزی را درمان كند
n+
Iran, Islamic Republic of
۱۶:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۸
۰
۰
سلام بنده ۲۹ ساله واز پرانتزی بودن پام رنج میبرم پرانتزی بودنش به اندازه ۴ انگشته و پای راستم كجی بیشتری داره موسسه نوید تندرستی هم رفتم جوابی نگرفتم و ارتوپد كه فقط یه سری تمرین دادن راه درمان واقعی چیه ؟چه ورزشی میشه انجام داد و بجز ارتوپد به چه پزشكی میشه مراجعه كرد؟
عری
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۱۲/۲۷
چه حركاتی بهتون پیشنهاد كردن؟
الف-صاد
Iran, Islamic Republic of
۲۱:۳۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
۰
۰
لطفا به پرسش ها پاسخ دهید
رضا
Iran, Islamic Republic of
۰۲:۲۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
۰
۱
سلام خسته نباشید من 24 سالمه زانوهام به اندازه ی 8 سانتی متر از هم فاصله دارند و هیچ اطلاعاتی هم برای درمان درموردش ندارم خیلی نگران آینده ام پول كافی هم برای عمل ندارم واین عامل تو حالات روانیم تاثیر گذاشته لطفا راهنماییم كنین درمان شوم خواهش میكنم
فاطمه
Iran, Islamic Republic of
۲۳:۰۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
۰
۲
سلام من ۲۵سالمه زانوهام به انداره چهار انگشت فاصله داره و ساق پامم خیلی بده شكل پرانتزه تا الانم نه دكتری رفتم نه ورزشی انجام دادم چیكار كنم خیلی عذاب میكشم
فرید
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۱
اصلا به فكر عمل كردن نباش. فقط بیخود پاهاتو میشكونن و حتی از اولشم بدتر میشه بجز درد زانو باید دردهای دیگه هم بكشی.اصلا فكر نكن با عمل كردن پاهات صاف میشه.سعی كن با همین پاها راضی باشی.من عمل كردم بدتر شد.چون پای پرانتزی از زیر لگن و استخوان ران كج هست تا مچ پا. دكترها فقط با برداشتن یه استخوان مثلثی شكل از زیر زانو سعی دارن با ترفند پا رو صاف كنن ولی نمیشه شاید یك سانت پاتو بهم نزدیكتر كنه ولی تمام سیستم پاتو بهم میزنه و با دردهای جدیدی باید سروكله بزنی ضمن اینكه خود عملشم داستان داره و گرفتار میشی یا گچ میگیرن یا پلاتین كه دوتاشم مكافاته. هرگز عمل نكن اینو جدی میگم كه بعد پشیمون نشی.چون پاها یه عمر به همون شكل بزرگ شده و رشد كرده با شكوندن پا تمام اون سیستم استخون و رگ وریشه بهم میریزه و مخصوصا تو سن بالاتر كه بری اذیتت میكنه. سعی كن با نرمش های مخصوص از ارتروز و بدتر شدن پاهات در سنین بالا جلوگیری كنی. ولی فكر صاف شدن پا رو از سرت بیرون كن. موفق باشی.
Mahsa
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۵۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۴
۰
۰
سلام من دختر۱۵ساله ای هستم كه پاهای پرانتزی دارم و بخاطر همین دوستام همیشه مسخرم میكنن خیلی ناراحت میشم چاق هم نیستم دختر خوشگلی هستم ولی بخاطر پاهام عذاب میكشم لطفا كمكم كنید چه ورزش هایی باید انجام بدم؟
فاطمه
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۷
سلام. منم دقیقا مثل شما هستم. پیش متخصص رفتم و گفت خیلی دیر مراجعه كردین. گفت تا ۱۲ سالگی امكان ترمیم با حركات بود اما الان دیگه فقط عمل باید بكنید. منم میخوام وقتی ۲۰ سالم شد عمل كنم. گفت عوارض نداره. اما بازم به یه متخصص مراجعه كن و دارو های لازم رو تهیه كن تا مطمئن تر باشه. موفق باشی مهسا جان.
محمد تنهاااااااا
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۰۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۷
۰
۰
باسلام وعرض ادب محمد25سالمه ازبچگی فوتبال زیادبازی كردم حالا بین زانوم 4سانت فاصله داره .چهارزانو نمیتونم زیاد بشینم اگه بشینم هم زانوم درد داره .شما بگید پیش چه دكتری برم چه ورزشی انجام بدم؟؟؟
ندا...
Iran, Islamic Republic of
۱۹:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۷
۰
۰
سلام خاستم بپرسم باوزنه زدن و بدنسازی رفتن پا ازحالت پرانتزی خارج میشه؟!؟؟؟
Mahta
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۳۰
۰
۰
سلام مهتا هستم 17سالمه تكواندو كار میكنم و زانوهام از هم فاصله دارن حدود چهار انگشت.دكترم رفتم گفت فقط با عمل جراحی مشكل حل میشه.این مشكل واقعا رو روحیم تاثیر گذاشته و وقتی راه میرم خیلی بد شكله و هر شلواری هم نمیتونم بپوشم چون خیلی ضایعست میخواستم بپرسم باید چیكار كنم؟راه حلی هست ك بدون عمل پاهام صاف شن؟كمك كنید لطفا.
...مرتضی
Iran, Islamic Republic of
۰۱:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۳
سلام منم دقیقا مثل شما هستم منتهی فاصله دو زانوم ۴ انگشته تكواندو كار میكردم و گذاستمش كنار كاش نمیرفتم از بچگی همین باعث بیشتر شدن فاصله زانوم شد ۲۱ سالمه منم نمیتونم شلوار بپوشم درست داغونم چند وقته تو فكرش رفتم نمیدونم راه چاره چیه
mojy
United Kingdom
۲۲:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۸
۰
۰
سلام من مجتبی هستم و 31 سالمه زانوهام طوری پرانتزی هستن كه میتونم همه شما رو به مبارزه بطلبم . موفق و موید باشید چون هیچ درمانی نداره مگه تو مبارزه پاهاتون بشكنه از ساق و دوباره درست بچسبوننش
محسن
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۸
۲
۰
من 17 سالمه زانوهام از هم فاصله نداره ولی ساق پام حدود 3 الی 4سانت فاصله داره میخواستم بدونم با ورزش های اصلاحی برطرف میشه یا نه
asrin
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۲۲ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۵
۰
۰
23 سالمه و رزمی كار میكنم پاهام پرانتزیه نمیدونم باید پیش چه دكتری برم برای درمان یا حتی جراحی
میشه راهنمائی كنید و اگر تو مشهد دكتری رو میشناسید معرفی كنید ممنون
Bita
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۳۶ - ۱۳۹۵/۱۲/۳۰
۰
۲
سلام من 13سالمه تازه گی متوجه شدم پاهام پرانتزیه خیلی عذاب میكشم كلا رو روحیم تاثیر گزاشته تو رو خدا راه درمانو بگید
فرید
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۱
۰
۰
متاسفانه اگه از كودكی بگذره حتی با عمل هم خوب نمیشه من هم پای پرانتزی دارم و یه پامو عمل كردم بدتر شد.دیگه این پامو عمل نكردم.اصلا فكر نكنید كه با عمل كردن صاف میشه.شاید یك سانت كمتر شه قوقش اما ارزش نداره استخون پارو میشكونن و الان جای شكستگی هم به درد زانو اضافه شده و چون پا به اون شكل از كودكی رشد كرده كلا سیستمش میریزه بهم. الان مچ پام هم درد میكنه بعد از عمل. و یه درد عجیب و خفیفی تو سرتاسر پام میچرخه. لطفا عمل نكنید گول دكترا رو هم نخورید.چون ساق پای پرانتزی یه قوسی داره كه با عمل فقط زاویه استخوان بین زانو تا مچ پا یه كم تغییر میكنه و اون قوس هرگز از بین نمیره . دكترها به این نكته اشاره نمیكنن. اصلا و ابدا عمل نكنید كه پشیمون میشید. خداحافظ
Zeynab
Germany
۰۴:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۷
۰
۰
سلام من 25سالمه وزانوهام 2سانت یاهمون2.5ازهم فاصله دارند ...چه ورزشهایی موثرند توی اربین بردن این اختلال؟
ممنون
محمد
Iran, Islamic Republic of
۲۳:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۸
۰
۰
سلام من پاهام خیلی پرانتزیه چیكار كنم؟
حتما باید عمل كنم؟ 18سالمه و میخوام استخدام نظام شم لطفا جواب بدید
اردلان
Iran, Islamic Republic of
۲۱:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۸
۰
۰
خمیدگی مچ پا به طرف بیرون رو چه جوری درمان كنم

نیازمندی ها