کمخونی وضعیتی است که در آن تعداد گلبولهای قرمز و یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دیاکسید کربن بین خون و سلولها دچار اختلال میشود.
از علل ایجادکننده کمخونی میتوان کمبودهای تغذیهای، خونریزی، ناهنجاریهای ژنتیکی، بیماریهای مزمن و یا مسمومیتهای دارویی را نام برد.
کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از مهمترین نوع کم خونی تغذیهای در دختران و زنان محسوب میشود.
اگر پس از استراحت کافی برای فعالیتهای عادی انرژی ندارید و خسته میشوید، ممکن است به کم خونی مبتلا شده باشید.
ابتلا به کم خونی میتواند از عوامل اصلی بروز مشکلات روحی روانی باشد. پس موارد زیر را مطالعه کنید.
علل کم خونی
مصرف کم آهن: پیروی کردن از رژیم غذایی فاقد آهن میتواند علت ابتلا به کم خونی باشد.آهنی که در گیاهان و مکملهای دارویی وجود دارد به اندازه آهن موجود در گوشت قرمز نیست.بیماریهای گوارشی یا جراحی بای پس معده میتوانند سبب کم خونی شوند.
مواد غذایی و داروهای زیر اگر همراه مواد غذایی سرشار از آهن مصرف شوند از جذب آهن توسط بدن جلوگیری میکنند: - لبنیات - مواد غذایی سرشار از کلسیم - مکملهای دارویی کلسیم - آنتیاسیدها - قهوه – چای
بعضی از علائم کم خونی و فقر آهن عبارتند از:
– رنگپریدگی زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم
– خستگی زود رس
– بیتفاوتی
– سرگیجه و سردرد
– خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دستها و پاها
– حالت تهوع
– در کم خونیهای شدید گودشدن روی ناخن
راههای درمان این بیماری کدام است؟
منظور از کم خونیهای تغذیهای، کم خونیهایی است که در اثر دریافت کم مواد مغذی ایجاد میشوند.
از مهمترین مواد غذایی جهت خونسازی، که کمبود آن در خون بدن موجب بروز کم خونی میشود میتوان به آهن، ویتامین B۱۲ و اسیدفولیک اشاره کرد که از بین آنها کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایعترین نوع کم خونی تغذیهای است.
برای درمان بیماری کم خونی فقر آهن تجویز داروهای حاوی آهن لازم است و معمولاً فقط مصرف غذاهای آهن دار مانند گوشت قرمز، گوشت سفید و سبزیجات سبز تیره برای درمان کافی نمیباشد.
البته لازم است به اندازه کافی از این مواد غذایی به خصوص گوشت قرمز استفاده شود، چون اگر افراد در مدت طولانی از گوشت قرمز استفاده نکنند، دچار کم خونی فقر آهن خواهند شد.
غذاهای غنی از آهن عبارتند از: گوشت قرمز- ماهی - مرغ- زرده تخم مرغ - سبزیهای دارای برگ سبز تیره مثل اسفناج تازه و جعفری- حبوبات مثل عدس و لوبیا.
عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آنها
اسیدسیتریک و اسید اسکوربیک و ویتامینC موجود در آلو، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزیها، آب پرتقال، لیموشیرین، لیموترش، سیب و آناناس وجود دارند، میتوانند عوامل افزایشدهنده جذب آهن در بدن باشند و همچنین اسید مالیک و اسید تارتاریک موجود در هویج، سیبزمینی، چغندر، کدوتنبل، گوجهفرنگی، کلم پیچ و شلغم، سبب افزایش جذب آهن میشود البته محصولاتی همچون سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده میشوند.(دخت ایران)
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد