این پیش غذا گرچه در مقایسه با شیربرنج و فرنی از ارزش تغذیهای بالایی برخوردار نیست، ولی وجود آن در سفره افطار میتواند بر تنوع خوردنیهای این وعده بیفزاید و مصرف دو تا سه قاشق آن انرژی از دسترفته را جبران و بیحالی و خستگی روزهدار را رفع کند.
شلهزرد از ترکیب برنج، روغن، شکر، زعفران، خلال بادام و پسته، هل و گلاب تهیه و معمولا برای تزئین روی آن از دارچین استفاده میشود.
بادام و زعفران، شلهزرد را مغذی میکند
شلهزرد بسیار سنگین و پر کالری است. برنج، زعفران و بادام آن از نظر تغذیهای حائز اهمیت است. برخی افراد برای تهیه شلهزرد از برنجهای نیمدانه استفاده میکنند.
این برنجها علاوه بر شکل و ظاهر متفاوت در مقایسه با دانه کامل برنج ویتامینهای B1،B 3،B6 و همچنین املاحی چون منگنز، فسفر و آهن کمتری دارد و تقریبا بدون فیبر است.
این پیش غذا اگر حاوی بادام باشد کلسیم بالایی دارد، اما فراموش نکنید که منبع خوب کلسیم، لبنیات است.
هضم این دانه روغنی سنگین و اگر مقدار زیادی از آن را در شلهزرد بریزید، باعث میشود که مدت بیشتری در معده بماند.
بادام خلال شده نخرید...
برای تهیه بادام شلهزرد از خلالهای آماده استفاده نکنید، چرا که اسیدهای چرب در خلال به مرور تند و تلخ شده و سمی میشود و احتمال دارد به مولکولهای سرطانزا تبدیل شود.
همچنین از نگهداری طولانیمدت بادام در یخچال خودداری کنید. بهتر است در شلهزرد از روغن کمی استفاده کنید زیرا روغن هضم آن را دشوار و با ایجاد سیری زودرس میل به مصرف غذاهای اصلی و مغذی را کاهش داده و موجب بروز گرسنگی مفرط در ساعات روزهداری میشود.
هل و دارچین تشنهتان نکند
شلهزرد به دلیل دارا بودن زعفران یک پیش غذای نشاطآور بوده و مصرف آن باعث آرامش میشود، اما شکر و زعفران، بسیار قابض است و موجب یبوست میشود.
هل، دانهای است که برای معطرکردن این پیش غذا استفاده میشود. از میان انواع هل، نوع سبز آن طبع بسیار گرمی داشته و تندتر و مرغوبتر از انواع دیگر و همچنین عطشآور است.
این دانه مقوی معده و بادشکن است. مصرف زیاده از حد هل میتواند تپش قلب را زیاد و برای بیماران قلبی و ریوی مضر باشد. گلاب شلهزرد هم میتواند از سردرد ناشی از روزهداری و بوی بد دهان بکاهد.
برای تزئین این پیش غذا از دارچین کمتری استفاده کنید. دارچین در ساعات روزهداری بر تشنگی شما میافزاید. شلهزرد را هنگام سحر نخورید، چرا که شیرینی آن علاوه بر ایجاد تشنگی، به افت سریع قند خون منجر شده و در همان ساعات اولیه روز، فرد را دچار گرسنگی و ضعف شدید میکند.
آب انداختن، نشانه فساد نیست
شلهزرد وقتی در یخچال نگهداری میشود پس از مدتی آب میاندازد. آبانداختن آن به علت میزان بالای قند و نوع نشاسته است و نشاندهنده فساد نیست.
شلهزرد به دلیل میزان بالای شکری که دارد دیرتر دچار فساد میشود، اما با گذشت زمان کیفیت ظاهری و طعمش تغییر مییابد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد