گرچه در ایران تمر هندی کاربرد درمانی سنتی خود را تقریبا از دست داده است. اما رب و شیره آن هنوز چاشنی قلیه ماهی جنوبیها بوده و آبادانیها و خرمشهریها از آن در معروفترین خورشهایشان استفاده کرده و پوست ماهی را قبل از تنوری کردن به شیره این میوه آغشته یا از آن آش لذیذ و بیمثالی تهیه میکنند که اگر یکبار امتحانش کنید، مشتری دائم آش تمر هندی میشوید. اما این میوه چه مزایایی دارد؟
میوهای سرد برای مزاجهای گرم
تمر هندی انواع ترش، ملس و شیرین دارد. غنی از ویتامین C، کلسیم و پتاسیم است، اما ویتامین A و سدیم ندارد. به دلیل ترکیبات اسیدی طبع سردی داشته و با تقلیل اخلاط گرم، دمای بدن را سریع پایین آورده و رفعکننده گرمازدگی، خارش، کهیر، التهابات پوستی، جوش صورت، تنگی نفس ناشی از گرما و تهوع است. صفرا بر خوبی است و از این رو یار مهربان کبد و تنظیم کننده چربی و تا حدودی کنترلکننده کلسترول خون است.
پتاسیم، بیشترین چیزی است که در آن وجود دارد و در نتیجه میوهای مفید برای مبتلایان به پرفشاری خون است.
این میوه برای افراد سیگاری که ویتامین C بدن آنها بشدت تحلیل میرود، موثر است و باعث تقویت قدرت ارتجاعی عروق خونی میشود و دوست صمیمی قلب است.
مصرف این میوه پس از صرف غذا به هضم و جذب مواد غذایی کمک کرده و رگههای فیبری یا آوندهای چوبی آن ملین بوده و رفعکننده یبوست و التیامدهنده همورویید (بواسیر) است اما نکته مهم آن که تمر شیرین برای مبتلایان به دیابت و افراد چاق محدودیت مصرف دارد.
این تمر لگدتان نزند
مصرف بیش از حد تمر هندی سبب زخم روده، سنگینی معده و سرفه میشود. برای ریه و طحال خوب نیست و در افراد سرد مزاج و سالمندان باعث سستی و ضعف اعصاب شده و اگر از انواع فرآوری شده آن استفاده کنید به دلیل نمک بالایی که به آن میافزایند، قاتل فشار خونیها میشود.
اگر هم محصول غیربهداشتی و از انواع وارداتی و بدون برچسب فارسینویس وزارت بهداشت باشد حاوی مهمانان ناخوانده از جمله حشرات زنده، لاروها یا اجساد آن است که با چشم غیرمسلح هم میتوان آنها را رویت کرد.
اما تنیدهها، فضولات یا پوستههای تخم و شفیره یا کپکزدگی محصول چیزی نیست که بتوان آن را براحتی دید و با عرض پوزش به همراه طعم ترش و دلچسب تمرهندی خورده میشود که اگر مسمومتان کند دلپیچه، تهوع، تب و سرانجام اسهال خونی چنان گریبانتان را میگیرد که حداقل چهار تا پنج روز خانهنشینتان میکند بنابراین اگر میخواهید از این بلای هندی جان سالم به در ببرید، انواع تازه آن را که در بستهبندیهای مقوایی و دارای پروانه بهداشت و تاریخ مصرف است، انتخاب کنید.
فاخره بهبهانی - گروه سلامت
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت