مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر:

مواد افیونی و مخدرها اولین ماده مصرفی در کشور هستند

مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: طبق آخرین پژوهش، مواد افیونی و مخدرها اولین ماده مصرفی در کشور هستند.
کد خبر: ۵۶۹۸۷۶
مواد افیونی و مخدرها اولین ماده مصرفی در کشور هستند

به گزارش روز دوشنبه جام جم آنلاین به نقل از روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر، حمید صرامی گفت: بر اساس آخرین پژوهشی که با استفاده از روش نمونه ‏گیری تصادفی خوشه ‏ای در هشت استان کشور شامل تهران، اصفهان، کرمانشاه، لرستان، خوزستان، همدان، مازندران و گیلان انجام شد، تعداد 2600 نفر از زنان و مردانی که به نحوی از مواد اعتیادزا استفاده می‏کردند و جهت دریافت خدمات درمانی به مراکز درمانی اعتیاد همچون کمپ‌ها و کلنیک‌ها مراجعه کرده بودند، انتخاب و سپس مورد مصاحبه و آزمون قرار گرفتند.

وی افزود: از طریق ابزار (AssisT) نسبت به اجرای آزمون غربالگری مصرف مواد در معتادان مراجعه ‏کننده به کمپ‏ ها و کلینیک‏ های درمان اعتیاد در استان‌های یاد شده، در خصوص انواع مواد مصرفی، فراوانی و میزان استفاده از مواد، اجبار به مصرف مواد، مشکلات احتمالی اجتماعی، مالی و سلامت روان، تخطی افراد مصرف‏کننده از مقررات اجتماعی، مشکلات و نگرانی اطرافیان افراد معتاد، شکست در توقف مصرف مواد و مساله تزریق مطالعه لازم صورت گرفت.

مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهارداشت: نتایج این پژوهش کاربردی بیانگر آن بود که میانگین سنی افراد مراجعه‌کننده به کمپ‌ها و کلنیک‌ها برای درمان 36 سال و دامنه سنی آنها، زیر 15 الی 77 سال بود و همچنین 93 درصد از افراد گروه نمونه مراجعه‏کننده به کمپ‏ها و کلینیک‏ها مرد و فقط 7 درصد به زنان معتاد اختصاص داشت.

صرامی اضافه کرد: میزان فراوانی مراجعین به کمپ‌ها و کلنیک‌های درمان اعتیاد به ترتیب به استان‏های تهران، اصفهان، خوزستان، همدان، لرستان، کرمانشاه، مازندران و گیلان تعلق داشته و 60 درصد مراجعین کمپ‏ها و کلینیک‏های درمان اعتیاد متاهل، 34 درصد مجرد و شش درصد مطلقه بوده اند که همگی بیانگر میزان آسیب‌پذیری نظام خانواده است.

وی تصریح کرد: 25 درصد از افراد گروه نمونه شاغل و 75 درصد غیرشاغل بودند که ضرورت برنامه‌ریزی موثر برای تقویت امر اشتغال در سطح جامعه به‌عنوان یک مؤلفه تاثیرگذار در عدم گرایش به اعتیاد را آشکار می‏سازد.بیشترین مواد مصرفی در معتادان مراجعه‌کننده به کمپ‏ها و کلینیک‏های درمان اعتیاد به ترتیب شامل مواد افیونی و مخدرها، آمفتامین‌ها، حشیش و مواد توهم زا، کراک (هروئین فشرده) و سایر مواد بوده است.

این مقام مسوول در ستاد یادآور شد: علت مصرف بالای مخدرها و مواد افیونی در کشور مربوط به تاریخچه و قدمت طولانی مصرف مواد افیونی در ایران، دسترس‌پذیری و قیمت مناسب‏تر نسبت به سایر مواد است.

صرامی اظهارداشت: براساس نتایج این مطالعه بیش از 10 درصد از معتادان گروه نمونه از روش تزریق مواد استفاده کرده‌اند ضمن آنکه 89 درصد دارای وابستگی و سوء مصرف افیون‏ها، 36 درصد از معتادان دارای وابستگی و سوء مصرف مواد توهم‏زا و حشیش، 31 درصد دارای وابستگی و سوء مصرف به محرک‌های آمفتامینی و 21 درصد وابستگی و سوء مصرف به آرام بخش ‏ها داشته‏ اند و البته باید یادآور شد تعداد زیادی از معتادان همزمان مصرف چند ماده داشته‏اند که به همین دلیل درصدها قابلیت تجمیع را ندارند.

وی افزود: در کلیه موارد، معتادان مرد مراجعه‏ کننده به کمپ‏ ها و کلینیک‏ ها نسبت به زنان، میزان بیشتری از مواد مختلف را مصرف کرده‏ اند، اگرچه باید توجه کرد که الگوی مصرف مواد در زنان مراجعه‏ کننده به ترتیب شامل افیون‏ها و مخدرها، کراک (هروئین فشرده) مواد محرک و آمفتامین ها، مواد توهم‏زا و حشیش، آرام‌بخش‌ها و سایر مواد بوده است، ضمن آنکه 15 درصد از زنان مراجعه‌کننده دارای سابقه تزریق مواد نیز بوده‌اند.

مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهارداشت: در پژوهش حاضر تفاوت معناداری بین درمان‏ های صورت گرفته در کمپ‏ ها و کلینیک‏ ها مشاهده نشده که البته بررسی‏ های جداگانه در خصوص جنبه‏ های جسمانی و بیرونی معتادان مراجعه‏ کننده به کمپ‏ها نظیر خواب روزانه، تغذیه، ورزش، انجام تعهدات و مسئولیت‌پذیری بیانگر عملکرد بهتر بوده است ولی در ابعاد هیجانی و روان‏شناختی نظیر وضعیت خُلقی، افزایش جرأت‌ورزی، تنظیم هیجانی، کنترل وسوسه مصرف مجدد و اعتماد به نفس، عملکرد کلینیک‏ ها در مشاوره‏ های حرفه‏ای و روانشناختی مطلوب‏تر ارزیابی شده است که بر این اساس ضرورت دارد سیستم درمانی کشور نسبت به حلقه‏های مفقوده که زمینه‌ساز عود مجدد معتادان را فراهم خواهد ساخت با حساسیت بیشتر مداخله و اقدام کند.

صرامی افزود: برای دستیابی به جامعه سالم امید می‌رود مسئولان ذی‌ربط با برنامه‌ریزی هوشمندانه و موثر نسبت به رفع شکاف‌های موجود درمانی در کلینیک‏ها و کمپ‏ ها گام‌های اساسی بردارند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
افسانه کوهنوردی ایران

گفت‌وگو با افسانه حسامی‌فرد، اولین کوهنورد زن تاریخ‌ساز ایرانی در مسیر باشگاه هشت ‌هزاری‌ها

افسانه کوهنوردی ایران

جا مانده از نسل هوش مصنوعی

در گفت‌وگو با یک جامعه‌شناس، تهدیدات و فرصت‌های هوش مصنوعی برای خانواده‌های ایرانی را بررسی کرده‌ایم

جا مانده از نسل هوش مصنوعی

نیازمندی ها