صهیونیست‌ها گفته‌اند از شروط خود برای آغاز مذاکرات صلح مبنی بر به رسمیت شناختن کشوری یهودی توسط فلسطینی‌ها صرف نظر می‌کنند

تلاش آمریکا برای احیای روند سازش در خاورمیانه

باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا زمانی که سال 2008 وارد کاخ سفید شد یکی از اولویت‌های کاری خود را پیشبرد روند سازش در خاورمیانه اعلام کرد و به همین منظور جورج میشل را به عنوان فرستاده ویژه خود معرفی کرد.
کد خبر: ۵۵۲۵۸۴

این درحالی بود که پس از روی کار آمدن بنیامین نتانیاهو قدرت در اسرائیل به دست گروه‌های افراطی راست افتاده بود و بر تداوم شهرک‌سازی‌ها تاکید می‌کرد و هر روز زمین‌های بیشتری را از فلسطینی‌ها تصرف می‌کرد.

تلاش گسترده جورج میشل و رفت‌وآمدهای مکرر او به اسرائیل و فلسطین و برخی کشورهای عربی هیچ حاصلی به همراه نداشت و سرانجام وی از مقام خود استعفا کرد و روند سازش نیز متوقف شد.

حال بعد از افت و خیزهای فراوان به نظر می‌رسد طرف‌های اسرائیلی و فلسطینی مواضع خود را نرم‌تر کرده و دولت اوباما نیز در دور دوم حاکمیت خود تلاش می‌کند تا با اعمال فشار بر هر دو سوی این قضیه یک بار دیگر روند سازش را فعال کند.

روندی که به اعتقاد فلسطینی‌ها حاصلی جز تلف کردن وقت و انرژی آنان نداشته و تنها در جهت تامین منافع اشغالگران بوده است.

دیدار کری و عباس

جان کری، وزیر خارجه آمریکا دیروز در ادامه تور ده روزه خود به اروپا، آسیا و خاورمیانه وارد فرودگاه بن گورین در تل‌آویو شد و بلافاصله پیش از دیدار با مقامات اسرائیلی روانه کرانه باختری شد تا به مدت 80 دقیقه با محمود عباس دیدار کند.

به گزارش فارس، کری در این دیدار از عباس خواست تا دوباره به روند گفت‌وگوها بپیوندد. عباس نیز در پاسخ گفته است برای شروع دوباره مذاکرات دست کم اسرائیل باید اسرای فلسطینی را آزاد کند.

به گفته نبیل ابوردینه، سخنگوی رئیس تشکیلات فلسطینی، وی این مساله را یک «اولویت برتر» برای از سرگرفتن مذاکرات شکست خورده سازش دانسته است.

عباس به کری گفته است، آزاد شدن 4500 زندانی فلسطینی که در زندان‌های اسرائیل محبوس هستند، یک موضوع بسیار حساس برای فلسطین است و بنابراین در ایجاد یک جو مناسب برای از سرگیری مذاکرات، یک اولویت برتر به شمار می‌رود. خبرنگار الجزیره در تحلیلی نسبت به این دیدار نوشت: اولویت برای آمریکا این است که هر دو طرف بدون هرگونه پیش‌شرطی به مذاکره بازگردند.

پیشتر، محمود عباس توقف شهرک‌سازی‌ها را شرط بازگشت به مذاکرات اعلام کرده بود و نتانیاهو نیز دریک اقدام تبلیغی به رسمیت شناختن یک دولت یهودی از سوی فلسطینی‌ها را پیش‌شرط بازگشت به مذاکرات اعلام کرده بود، از این رو به نظر می‌رسد هر دو طرف با عقب‌نشینی از مواضع گذشته خود تصمیم گرفته‌اند، دوباره مذاکرات را فعال سازند؛ زیرا محمود عباس هرچند در مذاکرات خود با کری از توقف شهرک‌سازی‌ها سخن گفت، اما آن را به عنوان پیش‌شرط بازگشت به مذاکرات مطرح نکرد. از سوی دیگر، تزیپی لیونی، وزیر دادگستری و مسئول مذاکرات رژیم صهیونیستی نیز در اظهاراتی از آمادگی اسرائیل برای عقب‌نشینی از شرط پذیرش دولت یهودی سخن گفته است.

عقب‌نشینی اسرائیل

به گزارش ایسنا، وزیر دادگستری رژیم صهیونیستی اعلام کرد این رژیم آماده است از شروط خود برای آغاز مذاکرات صلح مبنی بر به رسمیت شناختن کشوری یهودی توسط فلسطینی‌ها صرف نظر کند و به جای آن راهکار تشکیل دوکشور را مطرح کند.

روزنامه عبری‌زبان معاریو به نقل از یک منبع غربی نوشت: لیونی قانع شده پافشاری‌های اسرائیل بر این شرط از سرگیری مذاکرات را ناممکن می‌کند، لذا وی با این پیشنهاد موافق است که تنها چیزی که اسرائیل می‌تواند از محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به دست آورد، به رسمیت شناختن راهکار تشکیل دو کشور است. همچنین دو نفر از نزدیکان نتانیاهو اقرار کردند که ادامه پافشاری بر این درخواست عملا مذاکرات صلح را متوقف می‌کند.

همزمان با این تلاش‌ها دیروز اعلام شد ابراهیم بارود، یکی از اسرای فلسطینی آزاد شده است. به گزارش مهر، انجمن حمایت از اسرای فلسطین موسوم به «واعد» اعلام کرد رژیم صهیونیستی صبح دیروز ابراهیم بارود، اسیر فلسطینی و ساکن اردوگاه جبالیا را پس از 27 سال اسارت در زندان‌های این رژیم آزاد کرد.

ابراهیم بارود سال 1986 به اتهام وابستگی به جنبش جهاد اسلامی فلسطین توسط اشغالگران صهیونیست بازداشت شد و بیش از هفت سال از عمر خود را در سلول انفرادی به سر برد. این انجمن اعلام کرد 400 اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد هستند و اغلب این افراد همچنان در زندان‌های رژیم صهیونیستی به سر می‌برند. گفتنی است، طی ماه‌های اخیر دو اسیر فلسطینی بر اثر شکنجه و اعتصاب غذا به شهادت رسیده‌اند.

امروز قرار است جان کری در تل‌آویو، ادامه این تلاش‌ها را پیگیری کند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها