بانک مرکزی نظارت بر توزیع ارز در بازار را تشدید کرد

تنبیه 2 بانک و 11 صرافی متخلف در بازار ارز

همزمان با تداوم کاهش قیمت ارز، بانک مرکزی با افزایش نظارت خود بر نحوه توزیع دلار به برخی بانک‌ها و صرافی‌ها برای رعایت مقررات ارزی هشدار داد. به گزارش خبرنگار ما، بانک مرکزی دیروز در اطلاعیه کوتاه اما صریح خود از ابطال و تعلیق مجوز 11 صرافی و تذکر گرفتن مدیران عامل 2‌بانک به خاطر رعایت نکردن ضوابط قانونی توزیع ارز خبر‌ داد.
کد خبر: ۴۱۰۸۷۹

در این اطلاعیه به نام بانک‌ها یا صرافی‌های متخلف اشاره‌ای نشده اما خبرنگار ما کسب اطلاع کرد که 2 بانک یادشده جزو بانک‌های خصوصی کشور هستند. سال گذشته نیز 3 صرافی متخلف از بانک مرکزی تذکر گرفتند.

اطلاعیه بانک مرکزی می‌افزاید: به منظور اعمال کنترل موثر بر بازار ارز کشور، کمیته نظارت بر بازار ارز به ریاست قائم‌مقام بانک‌مرکزی تشکیل و در اولین جلسه این کمیته درخصوص برخورد با بانک‌ها و صرافی‌هایی که در تامین ارز متقاضیان ارز مسافرتی قصور ‌ورزیدند و با این‌که سقف نرخ‌های فروش ارز را رعایت نکردند، تصمیمات لازم اتخاذ گردید. به طوری که مدیران ذی‌ربط 2 بانک تجاری کشور به بانک‌مرکزی احضار و متعهد شدند که در اسرع وقت به‌ رفع نارسایی‌های موجود اقدام کنند و همچنین نسبت به‌رعایت کامل ضوابط و مقررات اهتمام لازم را به عمل آورند.

ضمنا مجوز فعالیت 11 صرافی نیز به دلیل عدم‌رعایت مقررات ابطال یا تعلیق گردیده‌است.

براساس آخرین اطلاعات موجود در پایگاه اینترنتی بانک مرکزی، هم‌اکنون 557 صرافی در کشور مجوز فعالیت دارند و ظاهرا سیاست بانک مرکزی صدور مجوز برای تعداد بیشتری از صرافی‌هاست. با این حال تا اوایل امسال صرافی‌ها از هیچ سیستم نظارتی خاصی برخوردار نبودند اما اواخر اسفند 89 بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای رسمی اعلام کرد که نرم‌افزار خاصی را در رایانه‌های صرافی‌ها نصب می‌کند و آنها از طریق این نرم‌افزار به سامانه اطلاعاتی بانک مرکزی متصل می‌شوند. این وعده در اردیبهشت امسال محقق شد و با برگزاری یک سمینار آموزشی صرافی‌ها موظف شدند تمامی عملیات و تراکنش‌های ارزی خود را در این نرم‌افزار ثبت کنند. اما با طفره رفتن برخی صرافی‌ها از این اقدام، بانک مرکزی طی ماه گذشته هشدارهای متعددی را خطاب به صرافی‌ها اعلام و بر لزوم استفاده آنان از نرم‌افزار نظارتی تاکید کرد. اکنون نیز که وضعیت بازار ارز آشفته شده، به نظر می‌رسد بانک مرکزی علاوه بر اجرای سیاست‌های پولی، درنظر دارد سیاست‌های نظارتی خود را بر نحوه توزیع ارز در بازار و صرافی‌ها از نظر کمی و کیفی قوت بخشد و از این نظر نیز به ساماندهی این بازار حیاتی کمک کند. تذکر گرفتن صرافی‌های متخلف و بویژه احضار مدیران عامل 2 بانک تجاری کشور به بانک مرکزی نشان از گسترده بودن احتمالی تخلفات آنها در بازار ارز دارد که لزوم برخورد قاطع بانک مرکزی و همچنین اعلام عمومی آن را اجتناب‌ناپذیر کرده است. هرچند اعلام رسمی اسامی این موسسات پولی متخلف می‌توانست اثربخشی تنبیهی بیشتری داشته باشد.

ادامه کاهش قیمت‌ها در بازار ارز

همزمان با این تمهیدات، نرخ ارز نیز در بازار تهران به روند کاهشی خود ادامه داد به طوری که هر دلار آمریکا در بازار آزاد به 1200 تومان رسید که نسبت به روز گذشته (یکشنبه)‌ 10 تومان کاهش نشان می‌دهد. همچنین نرخ دلار رسمی و مرجع نیز دیروز کاهش یافت و به 1143 تومان رسید که نسبت به روز یکشنبه هفته جاری 3 تومان کاهش نشان می‌دهد. با این حال فاصله میان قیمت رسمی و بازار آزاد دلار همچنان وجود دارد و حباب آن حدود 57 تومان است. قیمت هر یورو در بازار آزاد نیز دیروز با 10 تومان کاهش از 1750 تومان به 1740 تومان رسید. نرخ رسمی و مرجع یورو در بانک مرکزی نیز دیروز با 5 تومان کاهش به 1636 تومان کاهش یافت.

کاهش 50 درصدی حباب بازار ارز

در همین حال وزیر امور اقتصادی و دارایی از کاهش 50 درصدی شکاف بین نرخ آزاد بازار ارز و نرخ رسمی آن خبر داد.

به گزارش ایرنا، شمس‌الدین حسینی در حاشیه همایش آموزشی تخصصی مدیران شعب صنعت بیمه بر ادامه اجرای سیاست تک‌نرخی شدن ارز تاکید کرد و افزود: این سیاست بانک مرکزی توسط دولت نیز پشتیبانی می‌شود تا شکاف کاهش قیمت ارز به سمت نرخ مرجع کاهش یابد.

وزیر اقتصاد تصریح کرد: در روزهای گذشته حرکت بانک مرکزی به سمت کاهش نرخ ارزها بوده است.

وی با بیان این‌که شورای پول و اعتبار و دولت با 2 نرخی شدن ارز موافق نیستند، گفت: از آنجا که بازارها با یکدیگر مرتبط هستند نرخ سود سپرده‌ها روی نقل و انتقال منابع نیز تاثیر می‌گذارند.

مالیات سکه باقی می‌ماند

حسینی در پاسخ به پرسشی در خصوص نقل قول‌های جدید از سوی بانک مرکزی برای دریافت مالیات بر ارزش افزوده، گفت: سازمان امور مالیاتی مجری قانون است و بر اساس ماده12 قانون مالیات بر ارزش افزوده 17 حوزه از این نوع مالیات معاف می‌شوند که طلا و سکه جزو این معافیت‌ها نیست.

حسینی اظهار کرد: قانون مالیات بر ارزش افزوده هم‌اکنون برای سکه حاکم و جاری است اما بانک مرکزی در خصوص آن تشکیک و درخواست بررسی را از معاونت حقوقی رئیس‌جمهور کرده است.

به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی، معاونت حقوقی رئیس‌جمهور نیز پاسخ این تشکیک را صراحت قانون اعلام کرد و بر همین اساس قانون مالیات بر ارزش افزوده برای سکه‌های بانکی جاری است.

وی درخصوص حبابی بودن قیمت سکه در بازار به دلیل اجرایی نشدن قانون مالیات بر ارزش افزوده در معاملات غیررسمی گفت: قانون مالیات بر ارزش افزوده در یک فرآیند زمانی اجرا و تکمیل می‌شود.

وی اظهار کرد: این قانون در چند مرحله و فراخوان‌های مختلف انجام شد اما باید تکمیل شود و اجرای آن در حوزه سکه نیز مورد تاکید است.

دلار را 1100 تومان می‌کنیم

رئیس‌کل بانک مرکزی هم از برنامه جدید این بانک برای کاهش 90 تومانی قیمت دلار در بازار آزاد خبر داد و گفت: قیمت این نوع ارز را بسیار پایین‌تر از قیمت قبلی آن در بازار خواهیم کرد، ضمن این‌که پیشنهاد مجدد افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی را به شورای پول و اعتبار ارائه می‌کنیم.

محمود بهمنی در گفت‌وگو با مهر، برنامه بعدی را که در بازار ارز کشور توسط بانک مرکزی اجرایی خواهد شد ادامه روند کاهشی نرخ دلار اعلام کرد و گفت: روند کاهشی نرخ دلار تا جایی پیش خواهد رفت که در بازار هیچ‌گونه تفاوت قیمت ارزی وجود نداشته باشد و تعادل در بازار ارز ایجاد شود.

وی تاکید کرد: بانک مرکزی تصمیم دارد که قیمت دلار را بسیار پایین‌تر از قیمت قبلی دلار در بازار برساند، یعنی قیمت را پایین‌تر از قیمتی که پیش از اجرای برنامه تک‌نرخی کردن قیمت دلار در بازار توسط بانک مرکزی اجرا شد، برساند.

رئیس‌کل بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که اگر بانک مرکزی تصمیم داشت که نرخ دلار را به پایین‌تر از قیمت قبلی برساند، پس چرا قیمت دلار را ناگهان افزایش شدیدی داد؟ گفت: بانک مرکزی با این کار می‌خواست بازار را تست کند و ببیند که بازار تا چه اندازه کشش دارد تا فاصله قیمت دلار دولتی و آزاد از بین برود.

وی در پاسخ به این سوال که هنوز تفاوت قیمت بین دلار دولتی و آزاد وجود دارد و دلالان در بازار ارز جولان می‌دهند، اظهار کرد: برنامه جدید ارزی بانک مرکزی به دلالان و سفته‌بازان بازار ارز و دلار ضربه می‌زند، همین جا اعلام می‌کنم که دلالان و سفته‌بازان با اجرای سیاست‌های ارزی بانک مرکزی ضرر خواهند کرد.

بهمنی با بیان این‌که بانک مرکزی به هیچ وجه مسوول ضرر و زیان این عده از افراد نیست، افزود: بانک مرکزی قصد دارد که در آینده از سایر ابزارها از جمله افزایش نرخ سود سپرده‌ها برای تعادل بخشی به بازار ارز استفاده کند.

رئیس‌کل بانک مرکزی دلیل این کار را ایجاد انگیزه در مردم و سپرده‌گذاران برای سپرده‌گذاری در بانک‌ها عنوان و بیان کرد: تقاضای کاذب بازار ارز را با افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی از بین خواهیم برد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها