درخواست اردوغان برای اصلاح قانون اساسی ترکیه

پس از دستگیری تعداد زیادی از افسران ارتش ترکیه به اتهام دست داشتن در یک کودتای نافرجام و آشکار شدن این موضوع که این چندمین بار است ارتش ترکیه پس از روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه خواب کودتا می‌بیند رجب طیب اردوغان نخست وزیر این کشور خواستار تغییر قانون اساسی و کاهش نقش ارتش شد. وی درهمین رابطه از گروه‌های مخالف دولت خواست به بررسی تغییربندی از قانون اساسی بپردازند که درآن دخالت نهاد‌های نظامی در امور سیاسی را مجاز می‌داند. به گزارش شبکه الجزیره، اردوغان از حزب جمهوری خلق ترکیه که بزرگ‌ترین حزب مخالف محسوب می شود خواست در راستای تغییراین بند از قانون اساسی که ارتش برای توجیه کودتاهای خود به آن استناد می‌کند با حزب عدالت و توسعه همکاری کند. براساس بند معروف به بند 35 قانون داخلی، ارتش ترکیه مسوولیت دارد در جهت حمایت از نظام سیاسی لائیک ترکیه و جمهوریت آن تلاش کند.
کد خبر: ۳۴۲۵۴۸

از این رو ارتش خود را مدافع اصلی سکولاریسم در این کشور می‌داند. اردوغان خاطرنشان کرد: من آماده تشکیل کمیته‌ای برای بررسی تغییر یا درج مساله به‌طور کامل در دستورکار سال آتی پارلمان هستم که اکتبر آینده افتتاح می‌شود. نخست‌وزیر ترکیه تصریح کرد: باید کمیته‌ای را تشکیل دهیم که به بررسی تمامی این جوانب بپردازد و اگر نیاز باشد از پارلمان خواهیم خواست که جلسه‌ای فوری در این زمینه تشکیل دهد.

تلاش برای کودتا

ارتش ترکیه با استناد به بند 35 در 12 سپتامبر 1980 در مرحله‌ای که کشور شاهد خشونت‌ها میان فعالان راست‌گرا و چپ‌گرا بود به قدرت دست یافت. پیش از آن کمال قلیچ‌دار اوغلو، رهبر حزب جمهوری خلق ترکیه در مصاحبه‌ای گفته بود که دولت ترکیه باید در راستای پایان دادن به هرگونه تلاش برای کودتا، بند 35 را تغییر دهد.

طی 2 سال گذشته نیز تعدادی از نظامیان به جرم دست داشتن در کودتا های نافرجام بازداشت و روانه زندان شده اند. 2 روز پیش اعلام شد 102 نفر در ترکیه به اتهام تلاش برای کودتا علیه دولت بازداشت شده اند. گفته می‌شود این افراد در نظر داشتند تحت‌عنوان عملیات «پتک آهنین» علیه حزب حاکم اسلام‌گرای ترکیه کودتایی را انجام دهند. لیست بازداشتی‌ها 42 نفر از ژنرال‌های بازنشسته از جمله فرماندهان نیروی دریایی و هوایی ترکیه را شامل می‌شود. دادگاه ترکیه دوشنبه گذشته نیز 196 نفر را به برنامه‌ریزی برای کودتا علیه دولت متهم کرده بود. شبک بی.بی.سی روز سه‌شنبه هفته گذشته با درج این خبر افزود: گفته می‌شود در جریان عملیات پتک قرار بود با انفجار چند مسجد و تحریک و درگیری با یونان هرج و مرج سیاسی به‌وجود آید تا کودتای نظامی قابل توجیه باشد.

به گزارش بی.بی.سی، براساس کیفرخواست دادگاه، طرح کودتا در سال 2003 در پایگاه لشگر نخست ترکیه ریخته شده و این اقدام بلافاصله پس از به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه قرار بود، انجام شود . سال گذشته نیز باند دیگری به نام «ارگنه کن» در ترکیه دستگیر شدند که گفته می‌شد قصد آنان کودتای نظامی علیه اسلام‌گرایان ترکیه بوده است. از زمان روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در سال 2003 میلادی تاکنون بارها مقامات نظامی و سیاسی سکولار ترکیه نسبت به فعالیت اسلام‌گرایان واکنش نشان داده‌اند بااین حال گزارش‌ها نشان می‌دهد که حزب عدالت و توسعه همچنان از پشتوانه مردمی فراوانی برخوردار است و رجب طیب اردوغان نه تنها در ترکیه که در بین سایر کشورهای اسلامی و عربی نیز محبوبیت زیادی دارد.

سفر کامرون

ترکیه در عین گرایشات اسلامی سعی می‌کند معیارهای بین‌المللی را در نظر داشته و از کانال‌های سیاسی اهداف خود را تحقق بخشد. یکی از آرزوهای دیرین ترکیه ملحق شدن به اتحادیه اروپاست. در همین چارچوب دیروز دیوید کامرون نخست‌وزیر انگلستان برای نخستین بار طی یک سفر رسمی وارد ترکیه شد.قرار است دیوید کامرون، نخست‌وزیر انگلیس در سفر رسمی 2 روزه خود با رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه دیدار و گفتگو کند. ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس نیز در این سفر همراه کامرون خواهد بود. دولت ائتلافی کامرون در ماه می قدرت را در انگلیس به دست گرفت و قول داد در راستای ایجاد روابط بهتر با کشورهای گروه20 مانند ترکیه سیاست‌های خارجی کشورش را تغییر دهد. در اوایل ماه جاری هیگ قول داد تلاش‌های ویژه دیپلماتیک برای همکاری با ترکیه انجام دهد. وی بر نقش ترکیه به عنوان یک قدرت منطقه‌ای در خاورمیانه، آسیای مرکزی و بالکان غربی تاکید کرد. وی خاطرنشان کرد: ترکیه بزرگ‌ترین قدرت اقتصاد نوظهور در اروپاست که نمونه خوب از یک کشور توسعه یافته می‌باشد که توانسته نقشی جدیدی ایفا کند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها