نیوزویک ‌/‌ مترجم: حسین خلیلی

الشباب، فرزند خوانده القاعده در شاخ آفریقا

روز دوشنبه گذشته علی‌محمد ریج، سخنگوی گروه تروریستی الشباب سومالی اعلام کرد 2 انفجار انتحاری رخ داده در کامپالا، پایتخت اوگاندا توسط افراد این گروه انجام شده است.
کد خبر: ۳۴۰۷۱۹

این دو انفجار که در زمان پخش مسابقه فینال جام جهانی انجام شد، 74 کشته و چندین زخمی بر جای گذاشت. حال ممکن است این سوال پیش آید که این گروه چه کسانی هستند و شکل‌گیری آنها به چه زمانی باز می‌گردد؟

پس از سقوط حکومت محمد زیاد باره در اواسط دهه 90 در سومالی، گروهی تحت عنوان اتحادیه دادگاه‌های اسلامی به قدرت رسید. پس از بدنامی و عدم موفقیت آمریکایی‌ها در حادثه سقوط بلک هاوک، این اتحادیه سعی کرد تا کنترل مناطق بیشتری از کشور را به دست آورد. این گروه در ابتدا به دلیل مبارزه با فساد و جنگ‌سالاران محبوبیت فراوانی پیدا کرد ، اما بتدریج به سمت شبه نظامی‌گری حرکت کرد.زیر فشار نظامی دولت انتقالی تحت حمایت غرب و ارتش اتیوپی این اتحادیه بتدریج کنترل مناطق تحت سلطه خود را از دست داد و دچار شکاف‌های فراوانی شد. یکی از شاخه‌های منشعب این اتحادیه، گروه الشباب سومالی بود که بازوی نظامی این اتحادیه به حساب می‌آمد. به دنبال حمله اتیوپی به این کشور در سال 2006 و ورود صلح‌بانان اتحادیه آفریقا، این گروه مجبور به ترک موگادیشو پایتخت سومالی شد. احمد شریف رئیس‌جمهور کنونی این کشور که رهبر سابق این اتحادیه بود به عنوان رئیس دولت موقت تحت حمایت سازمان ملل سوگند یاد کرد. مختار علی روبو معروف به ابومنصور که از اولین رهبران الشباب به شمار می‌رود، از افرادی بود که این دولت را به رسمیت نشناخت و به مبارزه علیه آن اقدام کرد. نتیجه این مبارزه علیه دولت تا کنون منجر به کشته شدن هزاران انسان بی‌گناه در خاک سومالی شده است. حملات اخیر از این جنبه اهمیت دارند که نخستین اقدام تروریستی این گروه در بیرون از خاک سومالی به حساب می‌آیند و همین مساله می‌تواند زنگ خطری برای کشورهای همسایه باشد. بنا به گفته سخنگوی این گروه این حملات تهدید کوچکی برای نظامیان اوگاندا و بروندی بود که تحت حمایت اتحادیه آفریقا وارد خاک سومالی شده‌اند.

طبق شواهد موجود رهبر کنونی این گروه، مختار ابو زبیر است که پس از ادعای ارتباط نزدیک با القاعده در سال 2007 در لیست سیاه تروریست‌ها قرار گرفت. خطر این گروه برای آمریکا زمانی معلوم شد که طبق تحقیقات اف‌بی‌آی، اوایل سال گذشته 20 جوان بین 17 تا 27 ساله از شهر میناپلیس خانه‌ خود را ترک کرده و برای مبارزه عازم سومالی شدند. مدارک موجود نشان می‌داد این افراد تحت آموزش‌های نظامی گروه الشباب بوده‌اند. با توجه به این‌که این حملات اولین اقدام تروریستی این گروه در بیرون از خاک سومالی است و نشان از یک برنامه‌ریزی دقیق دارد ، حال کشورهای همسایه همچون بروندی و اتیوپی از خود می‌پرسند آیا هدف بعدی این گروه آنها خواهند بود؟

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها