افزایش حمایت‌های بین‌المللی از توافق تهران

با گذشت 5 روز از امضای توافق‌نامه سه‌جانبه تهران، میان ایران، برزیل و ترکیه که از تبادل سوخت هسته‌ای مورد نیاز ایران در خاک ترکیه حمایت می‌کند، 2 رویکرد عمده در قبال آن شکل گرفته و بانیان هر رویکرد، به دنبال افزایش حمایت کشورهای مختلف از ایده مورد نظر خود هستند. در یک طرف، کشور آمریکا قرار دارد که به همراه برخی متحدان غربی خود از جمله فرانسه و آلمان، بلافاصله پس از امضای توافق‌نامه سه‌جانبه میان ایران، برزیل و ترکیه، آن را ناکافی می‌داند و با تاکید بر این‌که تهران باید غنی‌سازی اورانیوم را متوقف کند، پیش‌نویس قطعنامه تحریمی جدیدی را میان اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد توزیع کرده است.
کد خبر: ۳۲۹۷۴۴

اما در رویکرد دیگر که حامیان آن در حال افزایش‌هستند، کشورهای مستقلی قرار دارند که توافق‌نامه تهران را فرصت مناسبی برای غرب می‌دانند و معتقدند که این توافق‌نامه، جایی برای اعمال تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران باقی نگذاشته است. تهران که از مدت‌ها قبل، مخالفت خود را با تصمیم‌گیری چند کشور محدود برای دیگر کشورها، اعلام کرده است با امضای توافق‌نامه سه‌جانبه، شرایطی را فراهم کرد تا ضمن برطرف شدن بهانه‌های غرب در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، کشورهای مستقل فرصتی پیدا کنند تا نقش از دست رفته خود را در مسائل بین‌المللی بازیابند.

نامه برزیل و ترکیه به شورای امنیت

مقامات 2 کشور برزیل و ترکیه که دوشنبه گذشته به نمایندگی از کشورهای مستقل جهان، امضای خود را بر پای توافق‌نامه سه‌جانبه با تهران گذاشتند از آن روز به بعد به اشکال مختلف از جمله صدور بیانیه، سخنرانی و گفتگو با مقامات سایر کشورها بر ضرورت اجرایی‌شدن این توافق‌نامه تاکید کرده و هر گونه تحریم جدید علیه ایران را بی‌اساس دانسته‌اند.در همین زمینه خبرگزاری فرانسه طی گزارشی اعلام کرد، برازیلیا و آنکارا طی نامه‌ای مشترک به شورای امنیت سازمان ملل متحد، نسبت به هرگونه حرکت به سمت تحریم‌های جدید علیه ایران هشدار داده‌اند.

احمد داوود اوغلو و سلسو آموریم، وزیران خارجه ترکیه و برزیل که کشورهایشان در حال حاضر عضو شورای امنیت هستند، در این بیانیه اعلام کرده‌اند: اکنون زمان ارائه فرصتی برای مذاکره رسیده است و باید از دست زدن به هر اقدامی که به این راه حل آسیب برساند، پرهیز کرد.

بان‌کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل دیروز بیانیه تهران را ابتکاری مهم خواند و ابراز امیدواری کرد بیانیه مشترک ایران، ترکیه و برزیل در خصوص مبادله سوخت بتواند راه‌حلی برای مناقشه غرب بر سر برنامه هسته‌ای ایران باشد.

وزارت خارجه ترکیه همچنین در بیانیه جداگانه‌ای که دومین بیانیه این وزارتخانه بعد از امضای توافق‌نامه سه‌جانبه تهران است، تاکید کرد: بیانیه تهران برای جامعه بین‌الملل بسیار حائز اهمیت است و این فرصت نباید از دست داده شود.

در این بیانیه از جامعه بین‌الملل خواسته شده است برای رسیدن به راه‌حل نهایی و مسالمت‌آمیز در مساله هسته‌ای ایران، از فضای مثبتی که به دنبال امضای بیانیه تهران آفریده شده، به بهترین نحو استفاده شود.

حمایت پاکستان از بیانیه تهران

رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه نیز که به عنوان بالاترین مقام ترکیه در مذاکرات تهران حضور داشت، گفتگوهایی را با مقامات کشورهای مختلف انجام داده تا حمایت آنها را از بیانیه تهران جلب کند.

یوسف رضا گیلانی، نخست‌وزیر پاکستان،‌ در گفتگویی که در همین راستا با وی انجام شده است ضمن حمایت از بیانیه مشترک تهران، بر حل مسالمت‌آمیز موضوع هسته‌ای ایران تاکید کرده است.به گزارش واحد مرکزی خبر و به نقل از روزنامه نیشن پاکستان، گیلانی در مکالمه تلفنی خود با اردوغان گفت:‌ پاکستان همواره از حقوق هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران برای فعالیت در حوزه صلح‌آمیز و علمی که در ان.‌پی.‌تی ذکر شده‌اند، حمایت کرده است و به این حمایت‌ها ادامه می‌دهد.

استقبال ژاپن و انجام مشورت‌هایی با مقامات ‌برزیلی

مقامات برزیلی نیز که پای دیگر توافق‌نامه تهران هستند، مذاکراتی را در جهت حمایت از این توافق‌نامه انجام داده‌اند.

در همین زمینه وزیر خارجه برزیل،‌ در گفتگو با کاتسویا اوکادا،‌ همتای ژاپنی خود، توافق‌نامه تهران را فرصت مناسبی برای حل مسالمت‌آمیز پرونده هسته‌ای ایران دانسته و وزیر خارجه ژاپن هم با استقبال از این بیانیه موافقت کرده است تا در این زمینه با مقامات برزیلی به مشورت‌های نزدیکی بپردازند.

اوکادا که کشورش عضو شورای امنیت است، ضمن مهم ارزیابی کردن توافق سه‌جانبه ایران، برزیل و ترکیه خاطرنشان کرد مهم‌ترین اصل در توافق به دست آمده میان این سه‌ کشور، اجرای بیانیه مشترک است که بر اساس آن ایران با ارسال 1200‌کیلوگرم اورانیوم غنی شده در سطح پایین خود به ترکیه موافقت کرده است.اوکادا پیش از این نیز با وزیر امور خارجه ترکیه تلفنی گفتگو کرده بود.

لولا داسیلوا، رئیس‌جمهوری برزیل هم با مخالفت مجدد با اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران گفت: ایران با توافق اخیر نشان داد که قصد مذاکره دارد، بنابراین کشورهای ابرقدرت باید برای اجرایی شدن تعهدات خود با ایران وارد مذاکره شوند.

ارسال نامه ایران به آژانس

همزمان با حمایت کشور های مختلف از توافق‌نامه تهران؛ رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران گفت: نامه بیانیه تهران آماده شده است و بزودی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارسال می‌شود.

به گزارش واحد مرکزی خبر، علی‌اکبر صالحی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما همچنین گفت : آخرین تست نیروگاه اتمی بوشهر تا 15 روز دیگر به پایان می‌رسد.

وی افزود: پس از پایان این تست با بازبینی تجهیزات و انتقال سوخت، نیروگاه راه‌اندازی می‌شود.

حمایت سازمان کنفرانس اسلامی از بیانیه تهران

مقامات جمهوری اسلامی ایران هم بیکار ننشسته و از بسترهای موجود بین‌المللی برای کسب حمایت کشورهای مستقل از توافق‌نامه تهران استفاده می‌کنند.

وزارت امورخارجه کشورمان بر همین اساس با رایزنی‌هایی که در اجلاس 3 روزه وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی در تاجیکستان داشت، موفق شد تا بندی از بیانیه پایانی این اجلاس را به حمایت از توافق‌نامه تهران اختصاص دهد.

بر اساس این بند از بیانیه اجلاس تاجیکستان، کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی ضمن حمایت خود از توافق‌نامه تهران، ‌آن را گام مثبتی از سوی ایران برای حل موضوع هسته‌ای این کشور ارزیابی کردند.

منوچهر متکی وزیر امورخارجه کشورمان که در این اجلاس شرکت کرده بود حمایت اعضای سازمان کنفرانس اسلامی را از توافق‌نامه تهران بسیار مهم دانست و گفت: این موضوع گویای رویکرد منطقی تهران در قبال مسائل هسته‌ای است.

علاوه بر حمایت کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی از توافق‌نامه تهران که در قالب یک پاراگراف از بیانیه پایانی اجلاس تاجیکستان انجام شد، اکمل‌الدین احسان اوغلو، ‌دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی در نشستی مطبوعاتی گفت: بیانیه سه‌جانبه مبادله سوخت هسته‌ای تهران، فضای مناسبی برای توافق‌های بعدی در این زمینه ایجاد می‌کند و جلوی اعمال نامطلوب را می‌گیرد.

وی با بیان این‌که همه کشورهای جهان حق دارند از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای استفاده کنند، گفت: امضای توافق‌نامه تهران، حمایت جامعه جهانی را به دست آورد.

الخان پالوخوف، سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری آذربایجان نیز استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای را حق مسلم کشورها دانست و تاکید کرد: از توافق سه‌جانبه ایران، ترکیه و برزیل حمایت می‌کنیم و خواستار تعمیق روابط دوستانه با کشورهای همسایه بویژه جمهوری اسلامی ایران هستیم.

جاسم محمد الخرافی، رئیس مجلس کویت هم که به جمهوری اسلامی ایران سفر کرده است در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی به امضای بیانیه مشترک میان ترکیه، برزیل و ایران اشاره کرد و گفت: این گفتگوها می‌تواند به جای رفتارهای تنش‌زا موجب ایجاد ثبات و امنیت در منطقه شود.

توافق‌تهران راه اعمال هرگونه تحریم را بست

در همین حال نتایج یک نظرسنجی در پایگاه اطلاع‌رسانی الجزیره نشان می‌دهد به اعتقاد شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی، با توجه به توافق‌نامه تهران دیگر دلیلی برای اعمال تحریم‌های جدید در مورد جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد. به گزارش ایرنا، در این نظرسنجی که به مدت 3 روز در پایگاه الجزیره نت قرار داشت، 7‌/‌80 درصد شرکت‌کنندگان به این سوال که آیا با توجه به توافق‌نامه تهران، دلیلی برای اعمال تحریم‌های ضد ایرانی وجود دارد، پاسخ منفی داده‌اند.

غنی‌سازی متوقف نمی‌شود

علی‌اصغر سلطانیه، نماینده کشورمان در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم تصمیمات شورای امنیت درباره جمهوری اسلامی ایران را اشتباهی تاریخی خواند و تاکید کرد: ایران در هیچ شرایطی غنی‌سازی اورانیوم را متوقف نمی‌کند.

آیت‌الله احمد جنتی، خطیب جمعه موقت تهران نیز در نمازجمعه دیروز گفت: با صدور بیانیه تهران، توپ در زمین غرب قرار گرفت و با بن‌بستی که برای آنها به وجود آمد، دیگر حرفی برای گفتن ندارند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها