نسل فردای کاغذهای الکترونیکی امروز تولید شده‌اند

تصور کنید روزنامه‌ای را که هر روز با دستان خود ورق می‌زدید و صرفا از دیدن عکس رنگی مرتبط با خبر آن لذت می‌برید به یک باره متحول شود: روزنامه الکترونیکی که نه تنها عکس‌های مختلف رنگی بلکه ویدئو نیز در خود دارد! این روزنامه فقط یک روزنامه ساده نیست بلکه قابلیت‌های دیگری نیز دارد که هیجان نهفته در آن را در زیر می‌خوانید.
کد خبر: ۳۲۶۷۵۳

باید قبول کرد که صفحات LCD صنعت کاغذ سنتی را به تدریج از دور خارج می‌کند. بشر قرن‌های طولانی است که بر روی کاغذ می‌نویسد اما بتدریج باید به استفاده از جایگزین‌هایی عادت کند که هر روز به لطف ابداعی تازه از جذابیت بیشتری برخوردار می‌شوند. در دنیای رو به رشد صفحات LCD و e-readerها «مری لو ژسن» کاملا نام آشناست. او برای بسیاری از کشورهای در حال توسعه جهان انبوهی از رایانه‌های ارزان قیمت و هولوگرام‌های غول پیکر طراحی و ساخته است و ابداعی تازه ارائه کرده است که بدون شک به عنوان گل سرسبد نمایشگاه بین‌المللی Consumer Electronics Show در لاس‌وگاس بوده است. او هم اکنون بر روی صفحه LCD فکر می‌کند که راه را برای ارائه نسل بعدی سیستم‌های چند کاره فوق مدرن و قابل حمل باز می‌کند: e-reader (مطالعه‌گر الکترونیکی) که جایگزین رایانه‌های قابل حمل می‌شود!

Pixel Qi نام شرکت خانم ژسن در سیلیکن ولی آمریکاست که وی برای فناوری نوینی که در آن تولید می‌شود آینده روشنی را برای آن متصور شده است. 3QI نام این صفحه چند کاره LCD است و اکنون که مطالعه این گزارش را آغاز کرده‌اید حدود میلیون‌ها نسخه از آن در حال تولید شدن است.

این صفحه LCD ترکیبی از دو نمایشگر است: یک نمایشگر رنگی ساده دیگری نسخه سیاه و سفید با قدرت تفکیک بالا. اما عملکرد این صفحات چگونه است؟ بخشی از هر پیکسل این مجموعه همچون پیکسل‌ها موجود در صفحات معمولی عمل می‌کند. بدین ترتیب که نور پشتی (A) از میان لایه‌ای از کریستال‌های مایع می‌تابد(B). این کریستال‌ها میزان نور عبوری را کنترل می‌کنند که این سطح کنترل به این بستگی دارد که در حین در معرض میدان الکتریکی قرار گرفتن، جهت‌شان چگونه تغییر پیدا می‌کند. نوری که در این مرحله تولید می‌شود از فیلترهای قرمز، سبز و آبی رنگ عبور می‌کند (C) این فیلترها مسوول ترکیب رنگ‌ها و خلق رنگهای مورد نیاز در صفحه LCD موجود در دستان کاربر هستند.

این نمایشگر جدید در مقایسه با سایر نمایشگرهای موجود در بازار که البته کارآیی به مراتب کمتری نیز دارند انرژی کمتری مصرف می‌کند. نکته جالب توجه درخصوص این فناوری نوین به امکان انتخاب دو وضعیت آن است. کاربر می‌تواند براساس نیاز خود از حالت نمایشگر رنگی و یا مطالعه گر الکترونیکی سیاه و سفید آن استفاده کند. این فناوری نوین در نمایشگاه Consumer Electronics Show سر و صدای زیادی به راه انداخت و مخاطبان زیادی را نیز به خود جلب کرد. این صفحه تفاوت‌های شاخصی با تلاش‌ها و فناوری‌های قبلی دارد. صفحات LCD فعلی تصاویر روشن و براقی ارائه می‌کنند اما مشکل بزرگ به مصرف بالای انرژی در آنها باز می‌گردد. در حالی که دنیا با بحران انرژی مشکلات زیادی دارد توسعه این فناوری نوین می‌توان مرهمی هر چند کوچک بر زخم ناشی از این مشکلات تلقی شود. البته این تنها تفاوت اصلی میان این صفحات و فناوری‌های رایج نیست. تصاویری که در صفحات LCD فعلی نمایش داده می‌شوند در زیر نور مستقیم خورشید دیده نمی‌شوند و یا حداقل برای دیدن آنها باید فشار زیادی به چشم‌ها وارد کرد. اما 3QI مطالعه گر الکترونیکی است که ضمن مصرف انرژی بسیار کم تصاویری را نشان می‌دهد که در نور محیطی و حتی در زیر نور خورشید به راحتی قابل مشاهده هستند.

نمایشگر جدید در مقایسه با سایر نمایشگرهای موجود در بازار انرژی کمتری مصرف می‌کند

صفحات چند‌کاره در سه حالت مختلف کار می‌کند: وضعیت LCD تمام رنگی، وضعیت کاغذ الکترونیکی انعکاسی و قابل رؤیت در نور خورشید که سطح مصرف انرژی آن نیز بسیار کم است و در نهایت وضعیت transflective که موجب می‌شود صفحه LCD در زیر نور خورشید قابل رؤیت باشد. در حال حاضر شرکت Pixel Qi برنامه تولید صفحات را در ابعاد 10 اینچی آغاز کرده است. در مرحله اول قرار است از این فناوری نوین در نوت‌بوک‌‌ها استفاده شود. این درحالی است که سال گذشته و از سوی یک شرکت شناخته شده الکترونیک‌سازی پیش‌بینی شد در ماه‌های پیش‌روی درحدود 35‌میلیون نوت بوک در دنیا به فروش برسد که با ورود فناوری جدید صفحات این پیش‌بینی نه تنها به واقعیت تبدیل شده بلکه ممکن است بیش از آن نیز در بازارهای جهانی به فروش برسد.

تصویری که در این صفحات دیده می‌شود ترکیبی از میلیون‌ها تک پیکسل است. هر پیکسل به سه پیکسل فرعی تقسیم می‌شود: قرمز، سبز و آبی. اعمال کنترل بر شدت نور در هر یک از این پیکسل‌های فرعی در نهایت به تولید تصویر رنگی کمک می‌کند. محققانی که این فناوری نوین را ارائه کرده‌اند این مژده را به خریداران خود می‌دهند که از این پس برای دیدن تصاویر در صفحات ‌عادی قابل حمل نیازی نیست به تاریکی رفته و یا روی صفحه نمایشگر خود را از خورشید برگردانند. در این صفحات مشکل با استفاده از آینه‌ای حل شده است که کمی پیشتر درباره آن توضیحاتی داده شد. به کارگیری لایه‌ای مخصوص که در حقیقت یک آینده نسبی است این مشکل بزرگ و آزاردهنده را حل کرده است. اما چرا آینه نسبی؟ نسبی از این جهت چون این لایه بخشی از نور را منعکس کرده و بخش دیگری از آن را از خود عبور می‌دهد.

یکی دیگر از نقاط قوت این فناوری نوین شارژ باتری آن است. محققان Pixel Qi محصولی ارائه کرده‌اند که با یک بار شارژ تا 2 روز قابل استفاده است. نکته جالب این است که نوت بوک‌های رایج هر چند ساعت یک بار باید مجددا شارژ شوند تا قابلیت استفاده را داشته باشند. از این‌رو این صفحات برای استفاده از مسافرت‌های طولانی مدت و حتی نقاطی که تا چند روز امکان دسترسی به برق در آنها وجود ندارد همراهی ایده‌آل به شمار می‌آید. البته این طول عمر در مقایسه با برخی از فناوری‌های جدید و البته گران قیمت چندان قابل ذکر نیست. به عنوان مثال دستگاه جدید E Ink که عملکرد مشابهی با 3QI دارد تا هفته‌ها قابل استفاده با تنها یک بار شارژ کردن است. البته این دستگاه و فناوری‌های مشابه در مقایسه با این صفحه قیمت بسیار بالاتر دارند و به همین دلیل تمایل بسیار کمی در استفاده از آنها دیده می‌شود.

از زمانی که این صفحه ارائه شده است گروه‌ها و افراد زیادی تمایل خود نسبت به استفاده از آن را نشان داده‌اند اما هیچ‌کدام به اندازه ناشران کتب، روزنامه و مجلات هیجان‌زده نشده‌اند. این ابداع ارزان قیمت و کم مصرف جدید این امکان را فراهم می‌کند تا به عنوان مثال صفحه ورزش روزنامه را نه‌تنها به صورت الکترنیکی دید و ورق زد بلکه با مشاهده ویدئوی بارگذاری شده در آن کاملا در جریان اخبار قرار گرفت. 3QI را می‌توان به عنوان تازه‌ترین دستاورد دانش نوین بشری در دنیای کاغذ الکترونیک به‌شمار آورد اما از هم‌اکنون شمارش معکوس برای خداحافظی تدریجی با آن در سال‌های آتی و حیات نسل بعدی این فناوری آغاز شده است!

فاطمه پورمزرعه

منابع: popular science
New yourtimes

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها