قابلیت های فراموش شده استان خوزستان

از آنجا که استان خوزستان بیشتر به عنوان استانی نفتخیز شناخته شده ظرفیت‌های زیاد دیگر این استان نظیر بخش‌های صنعت، گردشگری، شیلات، کشاورزی و صنایع تبدیلی که قابلیت سرمایه‌گذاری دارد ناشناخته مانده است. در واقع سرمایه گذاری دولتی در خوزستان نتوانسته تاثیر مثبتی در چرخه اقتصاد مردم این استان بگذارد در اغلب استان‌های کشور به دلیل سرمایه‌گذاری در بخش خصوصی و گذار از اقتصاد دولتی به خصوصی، علاوه بر رونق اقتصادی، عمران شهری و روستایی، فرصت‌های شغلی فراوانی نیز ایجاد شده است ولی صنعت نفت برای خوزستانی‌ها چندان چیزی به ارمغان نیاورده است بنابراین مسوولان استانی درصددند با بالفعل ساختن صنعت‌های معطل مانده دیگر از طریق تشویق و اعطای تسهیلات به سرمایه‌گذاران و رفع موانع جذب سرمایه‌گذار، رونق اقتصادی در استان ایجاد کنند.
کد خبر: ۳۲۱۶۸۸

مسوولان استانی معتقدند در حال حاضر نرخ حضور بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در خوزستان تنها 10 درصد است و 90 درصد فعالیت‌های اقتصادی این استان دولتی است. بیشتر حجم کارهای استان در صنعت نفت است که باعث شده پتانسیل‌های فوق‌العاده بالای خوزستان در بخش کشاورزی، خدمات و گردشگری نادیده بماند که این امر در نهایت به ارتقای نرخ بیکاری استان منجر شده است.حال دیگر تمامی برنامه‌ریزان معتقدند که ورود بخش خصوصی به اقتصاد استان باعث می‌شود چرخ اقتصادی استان بیشتر بچرخد و شهرها به واسطه حضور بخش خصوصی آباد خواهند شد.

هر چند به علت حاکم بودن فضای جنگ بر استان خوزستان در سالهای گذشته بسیاری از سرمایه‌گذاران از این استان فاصله گرفته‌اند ولی این به معنای عدم اشتیاق آنها یا نبود فرصت‌های سرمایه‌گذاری در استان نیست.

شاید برگزاری نخستین همایش معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری استان خوزستان بتواند ثابت کند که امنیت مطلوبی برای حضور و سرمایه‌گذاری آنها در استان خوزستان حاکم است و آنها می‌توانند در بخش‌های فوق‌العاده اقتصادی استان خوزستان سرمایه‌گذاری سوددهی داشته باشند در سالهای اخیر با وجود ظرفیت‌های فراوان سرمایه‌گذاری در استان، داشتن شرایط مناسب آب، هوا، خاک، ‌انرژی، هم‌مرز بودن و تجاری بودن آن بخش خصوصی بویژه بخش داخلی به دلایل مختلف برای سرمایه گذاری ورود نکرده است.

یکی از این دلایل، نوع نگاه مدیران دستگاه‌های اجرایی به سرمایه‌گذار بوده که نسبت به استان‌های دیگر بسیار متفاوت است و یک سرمایه‌گذار بویژه سرمایه‌گذار داخلی، هنگام ورود دامنگیر بروکراسی اداری می‌شود، به گونه‌ای که رغبت ایجاد شده برای آوردن سرمایه خود در استان را از دست داده و در بسیاری مواقع ترجیح می‌دهد طرح سرمایه‌گذاری خود را به استان دیگر انتقال دهد. برای اثبات این مدعا، همین بس که رئیس سازمان میراث فرهنگی سابق خوزستان بارها خبر از فرار 91 سرمایه‌گذار بخش خصوصی در صنعت گردشگری از این استان داده بود.حال، عالی‌ترین نماینده دولت وعده حمایت و اعطای تسهیلات ویژه به فعالان این بخش را داده تا سرمایه‌های خود را به استان بیاورند.

اطلاع رسانی نا مناسب

سید جعفر حجازی استاندار خوزستان می‌گوید: در استان خوزستان هیچ مشکلی برای واگذاری انشعاب گاز، آب و برق و واگذاری زمین به سرمایه‌گذاران برای احداث واحدهای تولیدی و صنعتی وجود ندارد.

یکی دیگر از نقاط ضعف خوزستان در عدم موفقیت جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی، عدم اطلاع‌رسانی شفاف و بموقع و فرهنگ‌سازی نکردن در خصوص فرصت‌های سرمایه‌گذاری بالقوه استان از سوی متولیان امر بوده است؛ به گونه‌ای که برخی مسئولان می گویند یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس که اقتصاد قوی در خاورمیانه یا شاید جهان دارد و از شباهت‌های مختلفی با استان برخوردار است، تا چندی پیش خوزستان را تنها به عنوان استانی نفتی می‌شناخت و اطلاعاتی از صنایع دیگر این خطه نداشت. با این حال، برخی دیگر از کشورهای خارجی نیز بتازگی برای حضور در فعالیت‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری در طرح‌های استان اشتیاقی به مراتب بیش از سرمایه‌گذاران داخلی نشان می دهند ؛ چرا که استان خوزستان در تمامی زمینه‌ها دارای پتانسیل بالایی است که اخیرا پرده از آنها برداشته شده است.

مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری خوزستان اگرچه: طولانی بودن بروکراسی اداری برخی ادارات استان را باعث بی‌رغبتی سرمایه‌گذاران بخش خصوصی می داند و می گوید: شرایط بازمانده از دفاع مقدس باعث مهاجرت نخبگان سرمایه‌ و افراد توانمند استان شده و قدرت اقتصادی استان را تحت تاثیر قرار داده است اما، تاکید دارد که اکنون با همکاری دولت شرایط برای سرمایه گذاری در خوزستان فراهم است.

حسینی‌فر در پاسخ به این پرسش که حمایت‌های دولت از ورود سرمایه‌گذاران بخش خصوصی بویژه داخلی چه می تواند باشد، به برگزاری همایش معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در 26 فروردین سال‌جاری (روز پنجشنبه) اشاره می کند و می گوید: آماده‌سازی 117 طرح سرمایه‌گذاری در این همایش گام اول برای حمایت از فعالان این بخش است. در این همایش سرمایه‌گذاران داخلی که امکان مالی ندارند اما توان بالقوه برای اجرای طرح‌ها دارند را با سرمایه‌گذاران خارجی جهت شراکت در طرح‌های سرمایه‌گذاری استان آشنا خواهیم کرد.

رونق سرمایه‌گذاری از طریق جنگ مزیت‌ها

نماینده مردم شهرستان اهواز در مجلس شورای اسلامی نیز در این میان رونق سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در استان را تنها از طریق ارائه تسهیلات و دادن مزیت‌ها عنوان می‌کند و می‌افزاید: در صورت برقراری جنگ مزیت‌ها در بین استان‌ها، رونق سرمایه‌گذاری خصوصی در استان ایجاد خواهد شد.

سیدشریف حسینی می‌گوید: سرمایه‌گذار خصوصی به دنبال ثبات سرمایه، امنیت سرمایه‌گذاری و سوددهی بالاست که در این حالت سرمایه‌گذار به دنبال بهترین مکان و موقعیت سرمایه‌گذاری در بین استان‌ها می‌باشد.

وی می‌افزاید: خوزستان نیز با توجه به این که از لحاظ شاخص‌های آب و هوایی نسبت به سایر استان‌ها پایین‌تر است، باید از نظر اعطای امتیاز سرمایه‌گذاری نسبت به دیگر استان‌ها بالاتر باشد.حسینی، تحویل زمین به صورت قسطی یا حتی رایگان را یکی از امتیازهای مناسب برای ترغیب سرمایه‌گذار در استان با توجه به شرایط نامساوی تسهیلات سرمایه‌گذاری با استان‌ها ی دیگر پیشنهاد می کند .

سمیه غافلی / جام جم اهواز

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها