تنش در روابط اسرائیل و اتحادیه ‌اروپا

روابط بین اسرائیل و اتحادیه‌اروپا از زمانی که بنیامین نتانیاهو به عنوان نخست‌وزیر و آویگدور لیبرمن به عنوان وزیر امور خارجه‌ اسرائیل انتخاب شده‌اند بسیار به سردی گراییده است. طی ماه‌های گذشته به زحمت روزی وجود داشته که در آن اتحادیه‌اروپا و نمایندگان اسرائیل رو در روی یکدیگر قرار نگیرند. برای مثال هفته گذشته خاویر سولانا، رئیس سیاست خارجی اتحادیه‌اروپا با اظهاراتش درباره تشکیل کشور فلسطین، خشم مقامات اسرائیلی را بر انگیخت به گونه‌ای که یکی از مقامات بیت‌المقدس، اظهارات سولانا را اطلاع رسانی‌ اشتباه خواند.
کد خبر: ۲۶۶۷۶۰
 اظهارات سولانا مبنی بر آن بود که شورای امنیت سازمان ملل در صورتی که اسرائیل و فلسطین در موعد مقرر بر سر توافقنامه صلح به توافق نرسند، به طور یک جانبه تشکیل یک کشور مستقل فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت. بعد از اظهارات سولانا، لیبرمن بلافاصله در بیانیه‌ای بند‌های برنامه صلح را یادآور شد که مبنی بر آن تنها وقتی که فلسطین و اسرائیل در مورد مسائل و سوالات اساسی به توافق رسیدند، یک کشور مستقل فلسطینی به رسمیت شناخته خواهد شد.

اخیرا سفیر اسرائیل در بلژیک به اظهارات دو تن از نمایندگان اتحادیه اروپا انتقاد کرده بود. یکی از این نمایندگان گفته بود که تامین مالی شهرک‌سازی‌های اسرائیل از سوی مالیات دهندگان اروپایی صورت می‌گیرد. یکی دیگر از نمایندگان این اتحادیه نیز اظهار داشته بود که به دلیل آسیب دیدن اقتصاد مناطق فلسطینی‌نشین، ساکنان این نواحی محتاج کمک‌های اتحادیه اروپا و همچنین مالیات دهندگان اروپایی هستند.

البته امکان نزاع‌های دیگری نیز وجود دارد. اتحادیه اروپا به عنوان دومین بازار محصولات اسرائیلی قرار است طی هفته‌های آتی در برابر دیوان عالی اروپا این مساله را روشن کند که آیا کالاهایی که در کرانه باختری رود اردن که تحت اشغال اسرائیل است تولید می‌شوند، گمرک به آنها تعلق می‌گیرد یا نه.

این در حالی است که این کالا‌ها در کرانه باختری رود اردن تولید شده که به نظر بسیاری از کشور‌های عضو اتحادیه اروپا جزو مناطق اصلی اسرائیل نیست. سردی روابط اتحادیه اروپا و اسرائیل را در شرایط فعلی به لیبرمن نیز نسبت داده‌اند.

نیکولا سارکوزی، رئیس‌جمهور فرانسه اخیرا از نتانیاهو درخواست کرده بود لیبرمن را اخراج کند و فرد دیگری چون تزیپی لیونی، وزیر امور خارجه سابق را جایگزین وی کند تا از این طریق شاید بتوان بار دیگر به بهبود روند صلح امیدوار شد.

علاوه بر این محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز خواستار عزل لیبرمن شده بود. در این مورد نیز وزارت امور خارجه اسرائیل با واکنشی صریح، اظهارات فوق را مداخله در استقلال اسرائیل خوانده بود. لیبرمن نیز به طور مشخص با اظهاراتی چون «سولانا به پایان دوره تصدی‌گری خود نزدیک است» و «سولانا با این گونه اظهارات سعی در جلب توجه دارد، در برابر اظهارات سولانا موضع گیری کرده بود.

جبهه‌ جدید لیبرمن در برابر کشورهای عرب و اتحادیه اروپا، سردی روابط دو جانبه‌ این اتحادیه و اسرائیل را در پی داشته است. البته چگونگی ادامه‌ روابط دو جانبه چیزی است که در آینده روشن‌تر خواهد شد.

منبع: زوددویچه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها