ثبت بیش از 26 هزار مبتلا به سالک در کشور

گروه سلامت‌: رئیس اداره زئونوز(بیماری‌های مشترک بین انسان و دام) مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت، زباله‌ها و نخاله‌های ساختمانی انباشته شده، لانه جوندگان، طویله‌ها، اصطبل‌ها، زیرزمین منازل، پشت کمدها و خانه‌های قدیمی را محل مناسبی برای تکثیر و رشد پشه خاکی (ناقل سالک) برشمرد و افزود: مخزن سالک روستایی، موش صحرایی و مخزن سالک شهری انسان آلوده است. دکتر محمدرضا شیرزادی در گفتگو با ایسنا، با این توضیح که پشه خاکی پس از گزش موش صحرایی یا انسان آلوده با خونخواری مجدد انسان، بیماری را منتقل می‌کند، اظهار کرد: این پشه در هنگام روز غیرفعال است و فعالیت آنها در اوایل شب و غروب آفتاب افزایش می‌یابد. از این رو افراد ساکن در مناطق و کانون‌های آلوده باید حین خروج در شب از لباس‌های پوشیده با آستین بلند، یقه بسته و دورکننده حشرات استفاده کنند.
کد خبر: ۲۶۴۴۲۸

وی با تاکید براستفاده از پشه‌بندهای آغشته به حشره‌کش‌ها در هنگام خواب شبانه گفت:70 درصد موارد سالک در ایران روستایی است که به طور اساسی در استان‌های اصفهان، کرمان، فارس، خوزستان، ایلام، هرمزگان، خراسان شمالی و جنوبی و سمنان هستند.

رئیس اداره زئونوز (بیماری‌های مشترک بین انسان و دام) مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت با بیان این‌که موارد سالک در استان‌های شمال و شمال غرب کشور نظیر کردستان، همدان، مازندران، گیلان و آذربایجان غالبا انتقالی است نه محلی، افزود: سالک شهری هم در شهرهای بزرگی چون مشهد مقدس، نیشابور، سبزوار، سمنان، قم، تهران،‌ شیراز، اصفهان، کرمان، بم و یزد دیده می‌شود که مخزن بیماری، فرد مبتلاست.

شیرزادی با اشاره به تغییرات اقلیمی و جوی کره زمین و مساعد شدن شرایط برای رشد و تکثیر پشه خاکی در سراسر دنیا گفت: با این وجود تغییرات قابل ملاحظه‌ای به لحاظ افزایش شیوع سالک در کشور رخ نداده و همواره تغییرات میزان بروز سالک در کشور تابع منحنی سینوسی بوده است.

وی افزود: بر این اساس آخرین شمار مبتلایان سالک در سال 87، 26هزار و 824 مورد بوده که اکثرا در استان‌های کرمان، خراسان رضوی، ایلام و فارس بوده‌اند و در سال 86، 26 هزار و 493 مورد و در سال 85 هم 24 هزار مورد سالک در کشور گزارش شده است.

رئیس اداره بیماری‌های مشترک بین انسان و دام مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت با تاکید بر ضرورت آموزش همگانی برای افزایش میزان آگاهی مردم گفت: انباشته شدن زباله‌ها و نخاله‌های ساختمانی شرایط را برای رشد و تکثیر پشه‌های خاکی فراهم می‌کند.

دکتر شیرزادی، جونده‌کشی و سمپاشی را از برنامه‌های وزارت بهداشت برای پیشگیری از بروز سالک در کشور برشمرد و افزود: در شهرستان بم از کانون‌های آلودگی، بیماریابی و آموزش فعال خانه به خانه انجام شد؛ این در حالی بود که با درمان و پانسمان محل زخم سالک هم امکان دسترسی مجدد پشه خاکی به محل زخم به صفر رسانده شد.

وی ادامه داد: در مناطق روستایی اصفهان هم برای کنترل سالک روستایی در 4 شهرستان مقادیر قابل توجهی از موش‌های صحرایی که در نزدیکی منازل مسکونی سکونت داشتند با کمک بسیج و دیگر ارگان‌ها معدوم شدند و بدین ترتیب شمار مبتلایان سالک در اصفهان به نصف کاهش یافت.

رئیس اداره زئونوز(بیماری‌های مشترک بین انسان و دام) مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت، به مسافران تابستانی عازم مناطق و کانون‌های آلوده سالک هستند، توصیه کرد که در هنگام غروب آفتاب از لباس‌های پوشیده ( آستین بلند و یقه بسته) و دور کننده حشرات و پشه‌بندهای آغشته به حشره‌کش استفاده کنند.

دکتر شیرزادی، درمان سالک را درمان هم‌زمان کرایوتراپی و تزریق آمپول گلوکاتین برشمرد و به ایسنا گفت: هم اکنون مدت‌هاست که روی تهیه واکسن سالک کار می‌شود.

وی، سالک را بیماری انگلی تک سلولی و بومی کشورمان دانست و با تاکید بر ضرورت همکاری ارگان‌های مختلف برای جمع آوری به موقع زباله‌ها و نخاله‌های ساختمانی و بهسازی محیط در پایان یادآور شد: هر زخم یا ضایعه پوستی که بهبودی آن بیش از 10 روز به طول انجامد نیازمند درمان و مراجعه به پزشک است

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها