به گزارش نووستی، توافقنامه همکاری های فنی-نظامی گرجستان و اوکراین در سال 2005 بلافاصله بعد از آنکه ویکتور یوشنکو دوست میخاییل ساآکاشویلی به ریاست جمهوری اوکراین رسید، امضا شد.
پاییز سال 2005 ادوارد کوکویته برای اولین بار به طور علنی اعلام کرد که اوکراین به گرجستان تانک های "تی-72" ، هلیکوپترهای "می-8"، زره پوش، موشک و دیگر اقلام تسلیحاتی صادر می کند.
در اواسط ماه مه سال جاری مقاله ای در سایت وزارت دفاع اوکراین مبنی بر کمک های نظامی کشورهای خارجی به گرجستان منتشر شد که در آن مشروحا به تعداد و نوع تسلیحات و کمک های نظامی که گویا اوکراین در اختیار گرجستان قرارداده اشاره شده است اما داده های روسیه با اطلاعاتی که کی یف در گزارشات سالانه خود به سازمان ملل متحد ارائه داده، تفاوت دارد.
به عنوان مثال بنا به اطلاعات این گزارش در سال 2005 گرجستان 16 تانک از اوکراین دریافت کرده حال آنکه بر اساس گزارشات روسیه تعداد آنها 31 دستگاه بوده است.
منبع خبری «نزاویسیمایا گازیتا» ادعا می کند که اطلاعاتی که کی یف به سازمان ملل متحد ارائه می دهد کامل نیست. به عنوان مثال بنا به اطلاعات وزارت دفاع روسیه، اوکراین در بهار سال جاری قصد فروش 25 زره پوش "ب ت ار-80"، 20 خودرو زرهی "ب ام پ-2"، 6 مجموعه پدافند موشکی "بوک"، 50 مجموعه موشکی "ایگلا-1" و400 فروند موشک و اقلام دیگر را به گرجستان داشته است.
در این میان یوری یخانوروف وزیر دفاع اوکراین در چارچوب سفر ماه ژوئن خود به تفلیس این مسئله را کتمان نکرد. وی گفت: امسال صدور تسلیحات مورد توجه گرجستان به خوبی انجام می شود. وی تاکید کرد که کی یف و تفلیس بر الحاق به ناتو تکیه دارند.
یوشنکو و ساآکاشویلی با قصد حاد کردن این اوضاع از پیمان آتلانتیک شمالی می خواهند که هر چه سریعتر این مساله را حل کند چرا که به اعتقاد کارشناسان اوکراینی مساله امنیت ملی در میان است. آنها تاکید دارند که روسیه نقش دشمن فرضی اما نام برده نشده را ایفا می کند.
در بهار یوشنکو نیز در باره تهدید تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین به خاطر اعلامیه های غیر رسمی ولادیمیر پوتین که در برخی از رسانه های گروهی منتشر شده بود، به غرب هشدار داد. روزنامه "2000" اوکراین چنین نتیجه گیری می کند: "در بازی بزرگی که آمریکا و روسیه در قفقاز (منطقه دریای خزر) انجام می دهند، واشنگتن تلاش می کند که توسط گرجستان، اوکراین، آذربایجان و مولداوی نفوذ روسیه را کاهش دهد."
در ماه ژوئن یوری یخانوروف نیز توضیح داد اوکراین و گرجستان در باره تشکیل یگان پاسدار صلح به توافق رسیده اند. در رسانه های گروهی اوکراین از این موضوع به عنوان "جنگ آینده اوکراین و روسیه در قفقاز" نام برده می شود به همین خاطر مردم عادی از این ایده استقبال نمی کنند.
میخاییل پاگریبینسکی مدیر مرکز تحقیقات سیاسی کی یف معتقد است که اوکراین برای آنکه در منطقه برای روسیه مشکل ایجاد کند به گرجستان سلاح صادر می نماید.
وی با اشاره به سخنان مسوولین مبنی بر عدم ممنوعیت بین المللی در خصوص چنین صادراتی خاطر نشان ساخت: "اما یک عرف بین المللی جلوگیری از صدور سلاح به مناطقی که در معرض خطر بالقوه مناقشات نظامی هستند، وجود دارد... به نظر می رسد حکومت اوکراین معتقد است هر چه سلاح در گرجستان بیشتر شود ،مشکلات روسیه بیشتر شده و موقعیت برای حکومت اوکراین بهتر خواهد شد".
گره ترجمه
در تپش این هفته، ماجرای فریب و تعرض در پوشش عرفانهای دروغین و رمالی را بررسی کردیم