علماء و تغذیه {بخش دوم}:

اهمیت توجه به غذا در اسلام

راهکارهایی برای کاهش دورریز خوراکی‌ها به مناسبت روز جهانی غذا

برکت خدا را ارج نهیم

قدیمی‌ها غذا و نان را برکت می‌دانستند و برایش ارج و قرب ویژه‌ای قائل بودند، به همین علت بود که سعی می‌کردند این برکت خدا را حیف و میل نکنند و دور نریزند. خانواده‌های پرجمعیتی که هر چند روز یک بار دور هم جمع می‌شدند و سفره‌هایی ساده اما پر برکت و باصفا پهن می‌کردند. بزرگ‌ترها بالای سفره می‌نشستند و اغلب اوقات مسئولیت کشیدن و تقسیم غذا با آنها بود. آبگوشت، ‌آبدوغ خیار یا پلو و خورشت.‌ فرقی نمی‌کرد غذا چه باشد.
کد خبر: ۱۴۲۶۱۸۴
نویسنده مریم زاهدی - خبرنگار چاردیواری
غذا فقط حاشیه‌ای بود بر متن دورهمی‌هایی که تا دل‌تان بخواهد صفا و یکرنگی داشت. آنچه از سر سفره می‌ماند هم هیچ وقت دور ریخته نمی‌شد بلکه یا لقمه فردای مدرسه بچه‌ها بود یا شام فردا. امروز اما سبک زندگی‌ها عوض شده. مهمانی‌ها و دورهمی‌ها کمرنگ اما پرحاشیه و پرهزینه شده و صاحبخانه برای یک مهمانی ساده هم باید چندین و چند مدل غذا درست کند و کلی تجملات بچیند. همین ماجرا هم موجب شده تا دورریز غذاها زیاد شود. بیش از اندازه خرید می‌کنیم و به‌راحتی غذاهای مانده را دور می‌ریزیم. این در حالی است که با چنین رویکردی هم به خودمان ضرر می‌زنیم و پول‌های‌مان را هدر می‌دهیم و هم به اقتصاد کشور! آن هم در شرایطی که بسیاری از افراد نیازمند همین غذایی هستند که ما به‌سادگی درو می‌ریزیم اما برای کاهش دور ریز خوراکی‌ها و یک زندگی منطقی‌تر، راهکارهایی وجود دارد که با هم مرور می‌کنیم. 
 
به اندازه خرید کنید
خیلی وقت‌ها بیشتر ازمیزان نیازمان خرید می‌کنیم و همین مسأله هم موجب می‌شود تا بخشی ازموادخوراکی که خریده‌ایم فاسد ودورریختنی شود. حراج‌خوردن موادغذایی، ‌خرید از فروشندگان دوره‌گردی که مواد خوراکی را ارزان ولی در حجم زیاد به ما می‌فروشند و مسائلی از این قبیل می‌تواند دلیل این کار باشد. در حالی‌که اگر به اندازه نیاز خرید کنیم دور ریز مواد غذایی‌مان کمتر شده و در نهایت از نظر اقتصادی هم به نفع ماست.
 
تولید محصولات خانگی جانبی!   
خیلی وقت‌ها می‌توان از مواد خوراکی باقیمانده در یخچال خوراکی‌های جانبی تهیه کرد. مثلا اگر چند روی است شیری که خریده‌اید در یخچال مانده، می‌توانید قبل از فاسد شدن آن‌را به ماست تبدیل کنید. یا برخی میوه‌هایی که در ته یخچال مانده‌اند را می‌توان به میوه خشک یا لواشک، ‌کمپوت و مربا تبدیل کرد تا هم در خوراکی‌ها تنوع داشته باشیم و هم مدت زمان بیشتری بتوان از آنها نگهداری کرد. 
 
توجه به روش نگهداری 
راهکارهایی وجود دارد که می‌تواند عمر مواد غذایی اعم از نان، سبزیجات و مواد دیگر را بالا ببرد. به‌عنوان مثال سیب‌زمینی، سیر و پیاز هرگز نباید در دمای یخچال نگهداری شود. روش صحیح نگهداری از این مواد، نگهداری آنها در دمای محیط است. یا این‌که جدا کردن مواد غذایی که گاز اتیلن تولید می‌کنند از مواد دیگر یک راه عالی برای کاهش فساد مواد غذایی است.
 
تاریخ مصرف مواد غذایی را چک کنید 
همیشه قبل از آشپزی وقتی می‌خواهید موادغذایی را انتخاب کنید تاریخ روی آنها را بررسی و به عنوان مثال اگر دو بسته ماکارونی دارید، حتما از آن‌که تاریخ پایانش نزدیک‌تر است، استفاده کنید. همین مسأله را درباره کنسروها و حبوبات هم رعایت کنید.
 
یک روز در هفته مهمان یخچال باشید 
گاهی وقت‌ها در یخچال خانه با چند ظرف از باقیمانده غذاهایی که در روزهای گذشته درست کرده‌اید، مواجه می‌شوید. ظرف‌هایی که هم جاگیر است و هم آزار دهنده! پس چه خوب است هرچند روز یک بار آشپزخانه را تعطیل کنید و مهمان یخچال باشید. تازه با این روش فهرست متنوعی از غذا در سفره خواهید داشت!
 
منجمد کردن  
خیلی وقت‌ها می‌توان سبزیجات یا غذای اضافه مانده را برای یک روز پرکاری که حوصله آشپزی نداریم، منجمد کرد و کنار گذاشت. منجمد کردن اغلب اوقات به ارزش غذایی خوراکی‌ها آسیبی نمی‌زند و می‌توان با این کار مدت زمان بیشتری مواد خوراکی را نگهداری کرد.
 
ترتیب قفسه مواد غذایی   
یخچال و همین‌طور قفسه‌های نگهداری مواد غذایی را طوری بچینید که مواد قدیمی‌تر دم دست باشد و مواد تازه خریداری شده را در قسمت‌های پشتی قرار دهید. با این روش همیشه حواس‌تان به خوراکی‌های قدیمی‌تر هست و پیش از آن‌که تاریخ مصرف‌شان منقضی شود آن را مصرف خواهید کرد.
 
کمک به نیازمندان    
می‌توان مانند قدیمی‌ها از غذاهایی که برای مهمانان تهیه کرده‌ایم ظرفی هم به همسایه سالمند یا باردار بدهیم یا باقیمانده غذاهایی که دست نخورده و سالم است را در ظروف یک‌بار مصرف ریخته و در خیابان به کودکان کار یا افراد نیازمند بدهیم تا با این روش کار خیری هم انجام داده باشیم.
 
تهیه فهرست خرید
وقتی می‌خواهید به خرید بروید یک فهرست تهیه کنید و اقلام مورد نیازتان را در آن بنویسید. به این صورت وقتی به فروشگاه می‌روید دیگر سراغ کالاهایی که به آنها نیازی ندارید، نمی‌روید و این مسأله باعث می‌شود تا هم در هزینه‌های‌تان صرفه جویی شود و هم دورریزتان کاهش یابد.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها