چای کوهی از فواید و خواص فراوانی برخوردار است، همچنین چای کوهی به درمان برخی از بیماری ها کمک شایانی می کند و در درمان آن ها بسیار موثر است.
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از نمناک نوشیدن یک لیوان چای در رفع خستگی روزانه تاثیر فراوانی دارد ، البته اگر این چای یک چای گیاهی باشد نه تنها در رفع خستگی روزانه موثر است بلکه خواص دارویی فراوانی نیز به همراه دارد . یکی از چای های گیاهی که خواص فراوانی دارد چای کوهی است که آرام بخشی مطبوع، نشاط آور و با خاصیت معجزه آسای تقویت کننده ی قوی برای اعصاب و روان به شمار می رود که در ادامه این بخش از جام جم آنلاین بیشتر با خواص این چای آشنا خواهید شد.
پشمینه (کلکنه)گیاهی است که در لرستان، دلفان، کرمانشاه آن را پشمینه یا کلکنه یا کلکینه و به زبان ترکی توکلیجه و به فارسی چای کوهی یا چای چوپان یا گل پشمکی یا لولوپشمکی می نامند.
چای کوهی گیاهی با ساقه رونده است و گلهایی بصورت سنبله های پنبه مانند و آبی مایل به بنفش دارد. این گل ها کمی معطر و دارای بوی مخصوصی هستند و میوه چای کوهی کپسولی شکل است.
این گیاه دارای طبیعت گرم و خشک است که در ایران در دامنه کوه های البرز، کرج، چالوس و مازندران و نقاط غرب ایران به وفور یافت می شود.
چای کوهی در اروپا و آمریکا نیز به نام سنت جونز شهرت دارد و برای درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد و از روغن آن در انگلستان به عنوان دارویی برای درمان زخم استفاده می شود.
مهمترین ماده شیمیایی چای کوهی هاپیرین Hyperin و ماده قرمز رنگی بنام هایپریسین Hypericin است. چای کوهی دارای تانن و اسید نیکوتین نیز هست.
از نظر طب قدیم چای کوهی دارای طبع گرم و خشک است و برای درمان بیماری های ناشی از مزاج سرد و رطوبت زیاد مفید می باشد. در طب سنتی مصرف چای کوهی برای افراد سرد مزاج توصیه شده و فواید متعددی نیز برای آن قائل هستند اما مصرف چای کوهی را به افراد گرم مزاج توصیه نمی نمایند.
در وسط برگ های چای کوهی ماده قرمز رنگِ هایپریسین وجود دارد که برای از بین بردن سوختگی ها مفید است. همچنین از سالیان قبل برای درمانزخم ها از چای کوهی بعنوان دارویی موثر استفاده می شود. همچنین پودر چای کوهی و قرار دادن آن بر جای نیش حشرات هم تا حدودی درد آن را کاهش می دهد و هم قادر است آثار بجای مانده از آن را رفع نماید.
چای کوهی سبب از بین رفتن ویروسها می شود و روی ویروس بیماری AIDS اثر می گذارد. مصرف چای کوهی در بیماران مبتلا به ایدز سبب تقویت سیستم دفاعی بدن آنها وکم شدن بیماری می گردد.
چای کوهی، برای درمان افسردگی مفید است و مکانیزم اثر ضد افسردگی آن از طریق مهار آنزیمی می باشد.این دارو برای درمان افسردگی اثربخش است و حالات افسردگی را رفع وبیخوابی را درمان می نماید.
مصرف چای کوهی در رفع و درمان بسیاری از مشکلات کم خوابی و بد خوابی مؤثر است پس اگر به کم خوابی و یا خواب نامنظم دچارید چای کوهی مصرف کنید.
با اینکه وجود پلاک آمیلوئید در مغز، علت اصلی ابتلا به آلزایمر نیست اما وجود این پلاک در مغز نشان دهندهٔ وجود بیماری آلزایمر می باشد و پیشرفت هرچه بیشتر آلزایمر سبب افزایش مقدار این پلاک در مغزمی گردد. طبق تحقیقات بر روی نمونه های حیوانی عصارهٔ چای کوهی می تواند از تشکیل آمیلوئید در سر پیشگیری کند. همچنین این گیاه توانست حافظه موش های آزمایشگاهی را بهبود بخشد و ظرفیت یادگیری را در آنها افزایش دهد.
مصرف چای کوهی اشتها آور است و برای افرادی که در سالمندی به بی اشتهایی و کم اشتهایی دچار هستند به منظور اشتها آوری توصیه می گردد. همچنین مصرف چای کوهی برای کودکانی که دچار ضعف بدنی هستند به دلیل خاصیت اشتها آوری آن توصیه می گردد.
چای کوهی خاصیت رطوبت گیری ویژه ای برای بدن دارد بنابراین برای تمام بیماریهایی که به رطوبت مربوط می شوند مفید می است.
چای کوهی از گیاهان اشتها آور است بنابراین چنانچه در نمناک می خوانید مصرف آن منجر به پرخوری و افزایش اشتها و چاق شدن می شود و برای افرادی که از لاغری زیاد رنج می برند مفید است اما برای افراد دارای اضافه وزن توصیه نمی شود.
چای کوهی گیاهی طبیعی و بدون عارضه برای پاکسازی و ضد عفونی کردن سیستم مجاری ادراری است.
چای کوهی مدر ملایم است و در تنظیم اعمال گوارشی و تقویت کبد به ویژه کمک به هضم غذا کاربرد دارد. این گیاه در درمان بیماری های معده و روده با منشاء روانی و بیماری های اسهال توأم با تحریکات عصبی، نقش موثر و آرامش بخشی دارد. این گیاه با تنظیم و بهبود گوارش موجب سلامت معده و کاهش درد آن می شود.
مصرف چای کوهی هنگام سرماخوردگی به دلیل خاصیت خلط آوری آن سبب باز شدن راه بینی و گلو می شود.
چای کوهی مفرح ، نشاط انگیز و شادی آور بوده و مصرف این گیاه خستگی ذهنی را برطرف می سازد وبه علت انرژی زایی و نشاط انگیزی می تواند برای رفع خستگی و بی حوصلگی در افراد افسرده مورد استفاده قرار گیرد.مصرف روزانه سه نوبت آن در مدت زمان سه هفته از استرس و اضطراب به میزان قابل توجهی می کاهد.
چای کوهی ازجمله گیاهان داوریی مفید برای درمان کزاز است.
چه یکی از گیاهان دارویی بسیار مفید را که در تسکین درد دنبالچه در طب سنتی و مدرن مفید است ، چای کوهی می باشد.
مصرف این گیاه به علت دارا بودن خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی می تواند نقش مفیدی در بروز انواع سرطان ها ایفا نماید. دو ترکیب پامی فرین ایی و متوکسی ساکورانتین می تواند جلوی رشد سلول های سرطانی دهانه رحم را تا 50 درصد بگیرد. اسانس چای کوهی روی سرطان سینه، رودهٔ بزرگ و ملانومای انسان موثر است و می تواند تا حد زیادی جلوی تکثیر سلول های سرطانی را بگیرد.
چای کوهی گیاه قاعده آور است و می تواند کنترل و تنظیم چرخه قاعدگی و میزان خونریزی در دوره قاعدگی زنان بپردازد.
چای کوهی سبب از بین رفتن کرم های مضر موجود در معده و روده و بهبود فعالیت سیبستم گوارش می شود.
مصرف چای کوهی سبب رفع خستگی و کوفتگی، درد گردن، پشت می شود و برای کارمندان و دانشجویان مفید است.
مصرف چای کوهی می تواند در درمان انواع اسهال ها بویژه اسهال خونی موثر باشد.
مصرف چای کوهی از بروز خونریزی مغزی جلوگیری و سبب کاهش عوارض خونریزی مغزی می گردد.
این گیاه به علت خاصیت آرامبخشی، معطر بودن و ضد التهابی برای درمان میگرن و سر درد های شدید موثر است.
چای کوهی دارای خاصیت ضد درد است و برای درمان دردهای مفصلی ، رماتیسمی ، دردهای عضلانی، آرتریت و سیاتیک توصیه می شود.
مصرف چای کوهی توسط افرادی که به کم خونی دچارند تا حدودی سبب رفع کم خونی آنها می شود.
مصرف روزانه یک یا دو لیوان چای کوهی برای مردانی که از ضعف قوای جنسی رنج می برند مفید است و سبب تقویت قوای جنسی آنها می شود.
مصرف چای کوهی به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و مقاومت بدن در برابر بیماری ها می شود.
زنان باردار و شیرده به دلیل عوارض چای کوهی نباید آن را مصرف کنند.
مصرف چای کوهی در بارداری سبب سقط جنین می شود.
• درمان کننده بیماری مننژیت است.
• برای درمان فلج به کار می رود.
• سیاه سرفه را از بین می برد.
• درد پشت و گردن و خشکی گردن را درمان می کند.
• چای کوهی در درمان سرماخوردگی معجزه می کند.
• برای درمان تب و اثر نیش سمی حشرات به کار می رود.
در یک لیوان آب جوش یک قاشق مربا خوری پر از چای کوهی ریخته و با قاشق خوب به هم بزنید سپس یک نعلبکی را به مدت 20 دقیقه روی آن قرار دهید تا دم بکشد و بعد آن را صاف کرده و با کمی عسل میل کنید.
برای تهیه جوشانده این گیاه :در دو فنجان آب جوش یک قاشق چایخوری برگ و گل خشک گیاه را بریزید و به قدری بجوشانید تا یک فنجان باقی بماند.
• زنان بارداربه دلیل سقط جنین مجاز به خوردن آن نیستند.
• کسانی که قرص ضد بارداری، داروهای آسم و ضد سرماخوردگی و داروهای حساسیت مصرف می کنند نباید چای کوهی بنوشند.
• مصرف زیاد چای کوهی به دلیل خون آلود شدن ادرار برای افراد گرم مزاج ضرر دارد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد