
به گزارش جامجم، در این مراسم که در استودیوی 8 ساختمان شهدای رادیو برگزار میشد، غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، دکتر حمید شاهآبادی معاون صدای رسانه ملی، علیرضا سلیمانی رئیس فرهنگستان هنر، محمدجعفر محمدزاده مدیر رادیو ایران، محمدرضا زمردیان معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، دکتر مهدی نویدادهم دبیرکل شورای عالی وزارت آموزش و پرورش، سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش و شفیقا... شرق، سفیر فرهنگی تاجیکستان استادان و هنرمندان زبان فارسی حضور داشتند. معاون صدای رسانه ملی گفت: نقش صداوسیما در پاسداشت زبان فارسی نقش بیبدیلی است و امروز رادیو ایران یک نمونه دقیق میتواند برای این کار باشد، چراکه رادیو ایران رسانه طراز در زبان و ادبیات فارسی است. او اضافه کرد: واژههای مصوب فرهنگستان، واژههای پیشنهادی شنوندگان رادیو ایران است و ما به این موضوع افتخار میکنیم. شاهآبادی با اشاره به اینکه برای نگهبانی از زبان فارسی عزم ملی در کشور احتیاج است گفت: فقدان مدیریت فضای مجازی در این حوزه این چشمه را آلوده میکند. فضای مجازی ارکان زبان فارسی را هدف قرار داده و آسیبزاست. وی افزود: آموزشهای مختلفی باید در منابع درسی و دانشگاهی ارائه شود چراکه متاسفانه کاربرد زبان بیگانه نوعی افتخار محسوب میشود و رسانه وظیفه دارد فرهنگسازی کند.
جایزه پاسداشت زبان فارسی را باید به علی نصیریان بدهیم
غلامعلی حدادعادل با اشاره به تاکید رهبری در دیدار با شاعران ایران که شامگاه دوشنبه اتفاق افتاد، گفت: ایشان از صداوسیما گلهمند بودند و ما باید این موضوع را جدی بگیریم. البته این برای اولین بار نیست که ایشان تذکر میدهند؛ بارها به شورای عالی انقلاب گفتند که باید از زبان فارسی نگهبانی کنیم.
او ادامه داد: ما محیطزیست طبیعی و فرهنگی داریم. اولی محیط طبیعی ایران را تشکیل میدهد که شامل دریاچهها، کوهها، رودها و گیاهان است. آسیبهایی که به محیطزیست طبیعی وارد میشود در کوتاهمدت قابل جبران نیست. مثلا به اتفاقی که برای دریاچه ارومیه افتاد توجه کنید. حال زبان فارسی که زیست بوم فرهنگی ماست اگر آسیب ببیند جبران آن خیلی سختتر خواهد بود.
وی ادامه داد: صداوسیما آیینه زبان فارسی است. اگر در آن به زبان فارسی بیمبالاتی شود این اتفاق در جامعه تسری پیدا میکند. مثلا استفاده از واژههای بیگانه به جای فارسی مانند جواز استفاده بیحساب از واژههای بیگانه است. در ده سال گذشته یکی از برنامههای ما در فرهنگستان ارتباط با صداوسیما است. به آنها گفتیم ما در حفظ زبان فارسی شریک شما هستیم. ما در بنیاد سعدی هم در این زمینه تلاش میکنیم که به جذب علاقهمندان زبان فارسی حتی در میان غیر ایرانیها بپردازیم.
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با اشاره به سیر تطور زبان فارسی در عصر حاضر گفت: امروز هر کسی نویسنده و خبرنگار است، بنابراین کنترل بر فضای انتشارات ممکن نیست. به جای آن باید به رشد و ترویج زبان بپردازیم. صداوسیما در این زمینه نقش مهمی میتواند داشته باشد.
حدادعادل نیز از پیشنهاد جایزه به اثر برگزیده در پاسداشت زبان فارسی که توسط مدیر رادیو ایران مطرح شده بود، استقبال کرد و گفت: پیشتر تجاربی در این زمینه داشتیم. این پیشنهاد هم خوب است، ولی بهدلیل خصوصیات موجود در اهل هنر باید به یکسری ظرافتها توجه کرد. مثلا من ۵۰ سال است که کارهای هنری آقای علی نصیریان را پیگیری میکنم و تا به حال عبارت غلط از ایشان نشنیدهام. پیشنهاد میکنم جایزه مورد نظر به فرد اعطا شود. فردی که بهترین بیان را در آثار یک سال اخیر در زبان فارسی داشته است.حداد عادل افزود: حتی خود صداوسیما میتواند این جایزه را از برنامههای خودش آغاز کند و هر سال در جشنوارههای صداوسیما یک جایزه را به بهترین اثر از نظر رعایت اصول زبان فارسی اختصاص دهد.
رادیو ایران پایگاه زبان فارسی
محمدجعفر محمدزاده، مدیر رادیو ایران میزبان این مراسم، در آغاز برنامه درباره اهمیت تلاش در زمینه نگهبانی و حفظ زبان فارسی گفت: من و همکارانم در رادیو ایران، این شبکه رادیویی را پایگاه زبان فارسی میدانیم. این رادیو کوشیده با سه راهبرد در عرصه نگهبانی زبان پیشتاز باشد. اول ایجاد گفتمان فرهنگ و زبان فارسی و تسری آن به همه برنامهها، دوم پخش گفتارها و تذکارها به زبان فارسی و بهرهگیری از متون ارزشمند زبان فارسی و سوم کمک به معرفی زبان فارسی به عنوان زبان معیار در کشور. در رادیو ایران همچنین با پخش و حتی تولید موسیقی فاخر ایرانی برای پاسداشت زبان فارسی تلاش کردیم.
مدیر رادیو ایران از فراخوان شاعران ایرانی با محوریت زبان فارسی نام برد که یکی دیگر از برنامههای این رادیو با هدف ارجگذاری به زبان و ادبیات فارسی است.
محمدزاده همچنین از چند برنامه دیگر رادیو از جمله پویش آیین سخن در این زمینه نام برد و افزود: طراحی و اجرای قسمتهای ویژه «آیین سخن» در برنامه روزانه «کافه هنر»، تولید یکصد بخش مستقل با حضور کارشناسان متخصص با موضوع زبان فارسی، راهاندازی برنامه «پارسی گویان» در حوزه زبان فارسی در داخل و خارج کشور، فعالیت در فضای مجازی، تولید 20 قطعه موسیقی اعم از تیتراژ برنامه، موسیقی آئینی و محلی و بازخوانی اشعار گذشته از مهمترین اقدامات رادیو ایران از اردیبهشت سال گذشته تا به امروز بوده است.
در آیین سخن پاسداشت زبان فارسی از کتاب ۱۲ جلدی دانشنامه زبان فارسی به کوشش اسماعیل سعادت که به همت فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی فرهنگ سخن منتشر شده است، رونمایی و از هشت قطعه موسیقی با کلام درباره ایران پردهبرداری شد. برخی از این قطعات به همت رادیو ایران بازآفرینی و بازسازی شده که بهزودی تقدیم مخاطبان ایرانی میشود.
مریم نشیبا نیز دراین مراسم که با هدف پاسداشت زبان و ادب فارسی برگزار میشد، حضور داشت و از پوستر خود در جمع مهمانان ویژه مراسم رونمایی کرد.
نشیبا در آغاز سخن خود از تجربه معلمیاش یاد کرد و چنین گفت: من خانم معلم بودم و تاج الهی به سر دارم پس به قدر کافی از افتخار لبریزم. مردم هرجا مرا میبینند به این معلم بینهایت محبت میکنند و من از آنها ممنونم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر همایون میگویدحقیقت امام فراتر از چیزی است که در انتظارش هستیم
رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد