نگاه ویژه

حمایت از زبان فارسی، فراتر از مرزها

روابط فرهنگی ایران و افغانستان به دلیل همزبانی و تاریخ مشترک شایسته توجه ویژه است. در آستانه دولت دوازدهم یادآوری نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گسترش همکاری‌های فرهنگی با کشورهای همجوار اهمیت بیشتری می‌یابد. حقیقت این است که دستگاه فرهنگی دولت از دو جهت می‌تواند و بلکه شایسته است که به افغانستان نگاهی جدی داشته باشد؛ یکی این‌که ما دو کشور هم‌زبان و هم‌فرهنگ هستیم و در این روزگار که خوشبختانه افغانستان هم در حالت ثبات به سر می‌برد، می‌شود مناسبات فرهنگی دو کشور بیش از اینها باشد. زبان و ادب فارسی در داخل افغانستان حامی جدی دولتی یا غیردولتی ندارد تا کار جدی و قابل قبولی در این زمینه صورت گیرد. از همین‌رو دادوستد فرهنگی با ایران می‌تواند تا حدود زیادی برای فرهنگ و ادب فارسی افغانستان نیز موثر باشد.
کد خبر: ۱۰۵۳۷۳۰

اما جنبه دیگر که باز اهمیت بسیاری دارد، حضور جمع وسیعی از مهاجران افغانستان مقیم ایران است که درواقع بخشی از جامعه هدف کار فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را تشکیل می‌دهند. به دلایل متعدد، این جامعه بسیار مستعد و پرظرفیت، از ابزارهای رشد فرهنگی محروم بوده و عمدتا همه فعالیت‌های فرهنگی بر دوش نهادهای نیمه‌رسمی و مردمی آن در میان مهاجران بوده است. ما می‌توانیم از دستگاه‌های فرهنگی ایران انتظار داشته باشیم به این جامعه نیز همانند جامعه ادبی ایران بنگرد و حمایت‌هایی را که مقدور است در این زمینه انجام دهد.

البته گفتنی است که در سال‌های اخیر مناسبات فرهنگی دو کشور از گذشته بهتر شده و نهادهای فرهنگی ایران، بویژه بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان برای افغانستان کارهای جدی و درخوری کرده‌اند، از جمله حضور افغانستان در جشنواره‌های جلال‌ آل‌احمد و جشنواره شعر فجر.

امیدواریم این فعالیت‌ها به حوزه کتاب و مطبوعات، سینما و انجمن‌ها و محافل ادبی نیز کشیده شود، به گونه‌ای که مهاجران افغانستان مقیم ایران بتوانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را وزارت حامی خودشان ببینند و در سایه این حمایت‌ها به هنر و ادبیات کشور خود خدمت کنند که چنین خدمتی قبل از هر چیز خدمت به زبان فارسی است.

محمدکاظم کاظمی

شاعر و نویسنده افغان

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها