
مهیاوه یک نوع غذای آبکی تیره رنگ و شور و تند است که آن را از یک نوع ماهی ریز به نام موتو، متو یا حشینه (مومغ، ساردین) درست می کنند و با نان یا همراه غذاهای دیگر به مصرف می رسانند و بسیار مقوی و اشتها آور است.
مواد لازم جهت تهیه مهیاوه:
ماهی ساردین : نیم کیلو
خردل: نیم کیلو
رازیانه: 250 گرم
نمک: یک و یک چهارم پیمانه
آب: به مقدار لازم
طرز تهیه مهیاوه:
ماهی ساردین را کاملا شسته تا شن هایی که به ماهی چسبیده اند از آن جدا شوند. یک ظرف سفالین را با آب پر کرده نمک را در آب ریخته و حل می کنیم. سپس ماهی شسته شده را در آن ریخته و به عبارتی ماهی را در محلول آب و نمک می خوابانیم. آب باید حدود 10 سانت روی ماهی را فرا بگیرد. روی ظرف را با پارچه تمیزی می پوشانیم و دور آن را با یک کش می بندیم و سپس در ظرف را می گذاریم و به مدت حداقل 20 و حداکثر 30 روز ظرف را در مکانی آفتاب گیر می گذاریم. البته این مدت زمان بسته به گرمی یا سردی هوا متفاوت است و هر چه هوا سردتر باشد مدت زمان مورد نظر افزایش می یابد.
بعد از اتمام مدت مورد نظر محتویات ظرف را در یک آبکش که ظرفی دیگر زیر آن قرار داده ایم، می ریزیم (توجه داشته باشید که آب ماهی حاصله نباید دور ریخته شود) و ماهی را با دو دست ورزمی دهیم تا کاملا له شود و آب اضافی آن کاملا خارج شود. تفاله ماهی بر جای می ماند که آن را دور می ریزیم.
آب ماهی آبکش شده را با خردل که از قبل تفت دادیم و آسیاب کرده ایم و اکنون به صورت پودر در آمده مخلوط می کنیم، هم می زنیم. مواد مخلوط شده را در ظرف سفالین می ریزیم و دور آن را با پارچه و کش می بندیم و در مکانی آفتاب گیر می گذاریم تا مهیاوه کاملا برسد. البته باز هم بسته به سردی و گرمی هوا مدت رسیدن و آماده شدن مهوه متفاوت است اما به طور معمول در یک هوای گرم 10 تا 15 روز کافی است و بعد از این مدت مهیاوه آماده مصرف است. بعد از رسیدن مهوه هم باید در روز دو بار آن را با قاشق به هم زد.
نکات مورد توجه و مهم در تهیه مهیاوه:
1- همراه با خرد ل تفت داده گاهی سایر ادویه ها نظیر: رازیانه، تخم گشنیز هم آسیاب شده و به آب ماهی اضافه می شود. گاهی هم پوست نارنج خشک شده به ماده فوق اضافه می شود (پوست نارنج را نباید آسیاب کرد). البته ادویه افزوده به مهیاوه در برخی مناطق زیره و فلفل سیاه و کنجد نیز می باشد.
2- مزه مهوه ای که در سفال تهیه می شود بسیار بهتر از مهوه ای است که در سایر ظروف درست شده است (از درست کردن مهوه در ظروف پلاستیکی خودداری شود).
3- نمک در تهیه مهیاوه بسیار مهم است و اگر مقدار آن کم باشد مهیاوه دچار کرم زدگی شده و فاسد می شود.
4- بهتر است که مهیاوه را در فصل گرم سال (تابستان) تهیه کرد.
5- گاهی بعضی از افراد معتقدند که مهوه بوی بدی دارد. در خصوص این موضوع باید عرض کنیم که مهیاوه به مواظبت زیادی نیاز دارد تا آماده شود و زمانی که مراقبت به دلیل سهل انگاری کافی نباشد مهیاوه فاسد شده و بوی بسیار بدی از آن استنشاق می شود وگرنه در حالت عادی مهوه بسیار خوش بو و بوی خردل و ماهی در آن مشخص خواهد بود.
7- مهوه دارای فسفر و کلسیم و چربی زیادی است که همگی از ماهی به دست آمده است. خوردن مهوه که دارای خردل هم است از ابتلا به برخی از بیماری ها نیز جلوگیری می کند.
طرز مصرف مهیاوه:
مهوه را داخل ظرفی با روغن تفت مختصری می دهند و به عنوان صبحانه با نان مصرف می شود. البته اگر به این صبحانه مقداری لیمو تازه یا آب لیمو هم اضافه شود خوشمزه تر خواهد شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
خانمگل جام ملتهای آسیا در گفتوگو با «جامجم»:
در گفتوگوی جامجم با ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه دولت سیزدهم مطرح شد