هراس عربستان از روابط رو به گسترش تهران - مسکو

عربستان سعودی که جمهوری اسلامی ایران را رقیب منطقه‌ای خود می‌داند در ادامه سیاست‌های شکست‌خورده خود تلاش دارد میان ایران و روسیه، فاصله بیندازد.
کد خبر: ۱۰۲۳۷۵۰

تهران و مسکو در سال‌های اخیر در مسیر گسترش روابط حرکت می‌کنند و این روابط در ماه‌های اخیر بویژه در موضوع سوریه به سطح بالایی رسیده و ایران و روسیه به متحدان استراتژیک روسیه تبدیل شده‌اند.

در چنین شرایطی آل‌سعود که خود را بازنده تحولات منطقه از جمله در سوریه می‌بیند با رایزنی با مقامات روسیه می‌خواهد این کشور را از ایران دور کند.

در همین زمینه عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان که به مسکو رفته بود پس از دیدار با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در نشستی اعلام کرد که برای هماهنگی مواضع ریاض و مسکو، به روسیه آمده است.

وی سپس به نقش ایران و حزب‌الله در سوریه اشاره کرد و گفت: نیروهای سپاه پاسداران ایران و حزب‌الله لبنان نباید در سوریه بمانند. ما نیز تلاش می‌کنیم که دخالت‌های ایران و حزب‌الله را در منطقه محدود و مهار کنیم. حزب‌الله لبنان نباید در هیچ جای جهان فعالیت داشته باشد.

البته مشخص است که مقامات روسیه با چنین مواضعی، موافق نیستند و بارها اعلام کرده‌اند که همراه با جمهوری اسلامی ایران و حزب‌الله لبنان، به دولت بشار اسد در مقابله با تروریست‌ها کمک می‌کنند.

بر همین اساس، لاوروف در نشست خبری مشترک با وزیر خارجه عربستان، پس از اظهارات او علیه تهران و حزب‌الله اظهار کرد: ایران و روسیه هر دو به دعوت نظام سوریه در این کشور حضور دارند و مسکو، حزب‌الله لبنان را یک سازمان تروریستی نمی‌داند. ما معتقدیم که تمامی طرف‌های سوری و طرف‌های خارجی تاثیرگذار در حل بحران سوریه باید مشارکت داشته باشند.

همکاری ایران و روسیه ادامه می‌یابد

سردار حسین دهقان، وزیر دفاع کشورمان هم که به روسیه رفته است در کنفرانس بررسی چالش‌های امنیت بین‌المللی و فرصت‌های نظم جدید منطقه‌ای اظهار کرد: باور جمهوری اسلامی ایران بر این است که جبهه شکل گرفته در سوریه توسط روسیه، ایران و دولت قانونی و مشروع سوریه و ملت مقاوم این کشور بر تروریست‌ها غلبه خواهند کرد و ما منطقه و جهانی امن‌تر و باثبات‌تر را در پایان این کارزار خواهیم داشت.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران با عزمی راسخ، با احساس مسئولیتی انسانی و بشردوستانه به حمایت خود از دولت‌های قانونی و مشروع سوریه، عراق و خواست ملت مظلوم یمن و مبارزه قاطع و سرنوشت‌ساز با جریانات تروریستی و تکفیری در تمامی مناطق درگیر ادامه می‌دهد.

دهقان با تاکید بر این‌که ما به همکاری خود با کشور قدرتمند روسیه در مقابله با جریانات تروریستی تا آخر ادامه می‌دهیم، اظهار کرد: در این روند با رصد هوشمندانه و هوشیارانه، اقدامات لازم را در مقابله و خنثی‌سازی طرح‌ها، برنامه‌ها و اقدامات کشورهای حمایت‌کننده از تروریست‌ها در سطوح راهبردی، سیاسی و عملیاتی طراحی و اجرا خواهیم کرد.

وی با بیان این‌که در کشور سوریه، تنها فدراسیون روسیه، ایران و دولت قانونی و ملت سوریه و در عراق نیز ایران همراه ملت و دولت عراق در صحنه درگیری واقعی با تروریست‌ها حاضرند، افزود: اگر تروریسم نظامی در سوریه و عراق نابود نشود، بزودی تمامی حامیان ریز و درشت خود از جمله عربستان، ترکیه، آمریکا و اروپا را تحت وحشیانه‌ترین اقدامات تروریستی قرار خواهند داد.

عربستان به دنبال افزایش حضور آمریکا در منطقه

حسن هانی‌زاده، کارشناس مسائل منطقه در گفت‌و گو با جام‌جم، با اشاره به این‌که آمریکا بدون وجود برخی رژیم‌های غیردموکراتیک در منطقه امکان اجرایی کردن سیاست‌های تفرقه‌آمیز خود را ندارد، گفت: عربستان، ترکیه، قطر، اردن و رژیم صهیونیستی به عنوان عامل اجرایی سیاست‌های آمریکا در منطقه هستند.

وی ادامه داد: عربستان در طول سال‌های گذشته در تشویق آمریکا به نفوذ در منطقه بخصوص در عراق، سوریه و لبنان نقش داشته و هزینه‌های ماجراجویی آمریکا را متحمل شده است، در جریان حمله موشکی آمریکا به پایگاه هوایی سوریه، عربستان یکصد میلیون دلار هزینه ماجراجویی را پرداخت کرده بود.

هانی‌زاده افزود: رژیم صهیونیستی هم به عنوان عامل اجرایی فعالیت‌های سیاسی و نظامی سیاست‌های آمریکا همکاری اطلاعاتی گسترده‌ای با آمریکا، اردن و همین‌طور قطر دارد.

این کارشناس مسائل منطقه، علت همراهی برخی کشورهای منطقه با آمریکا را، عدم تکیه آنها بر ساختارهای داخلی‌شان عنوان کرد و گفت: بدون کمک آمریکا امکان ادامه حیات برای عربستان وجود ندارد. رژیم عربستان از مصونیت بین‌المللی برخوردار است زیرا آمریکا از عربستان که بدترین رژیم در سرکوب مردم کشورش است، حمایت می‌کند.

هانی‌زاده اظهار کرد: عربستان بخشی از هزینه سازمان ملل و شورای حقوق بشر را پرداخت می‌کند تا مصونیت سیاسی را برای خود در جهت اعمال سیاست‌های آمریکا داشته باشد. وی تصریح کرد: برآیند گزارش‌ها نشان می‌دهد عربستان 36 میلیارد دلار طی شش سال در اختیار گروهک‌های تروریستی سوریه قرار داده است.

شکاف در جهان اسلام

همچنین دکتر سعدالله زارعی در گفت‌و‌گو با جام‌جم، با بیان این‌که مهم‌ترین عامل موفقیت توطئه‌های آمریکا در ایجاد شکاف در جهان اسلام دولت‌های وابسته به آمریکا در منطقه است، افزود: اگر چنانچه دولت‌هایی در منطقه نبودند که به آمریکا کمک کنند، امکان موفقیت توطئه‌های آمریکا در منطقه وجود نداشت. وی تصریح کرد: زمانی که آمریکا نقشه‌ای را علیه ایران در منطقه طراحی می‌کند، دولت‌های عربستان و برخی دولت‌های دیگر به گمان این‌که تضعیف ایران باعث ارتقای موقعیت آنها می‌شود با آمریکا همراهی می‌کنند یا زمانی که اتفاقی در منطقه علیه دولت سوریه پیش می‌آید و غربی‌ها تمایل به تغییر حکومت در سوریه داشته باشند، روی بستر اختلافاتی که برخی دولت‌های منطقه با سوریه دارند، حساب می‌کنند.

این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: در صورتی که چنین نیروهایی در منطقه در جهت حمایت از طرح‌های آمریکا حضور نداشتند، امکان موفقیت برای آمریکا وجود نداشت.

زارعی با اشاره به این‌که نوعی سوءتفاهم موجب همراهی برخی دولت‌های منطقه با آمریکا شده است، گفت: این دولت‌ها تصور می‌کنند همراهی با آمریکا موجب ماندگاری آنها می‌شود و از طرف دیگر تضعیف ایران به ارتقای موقعیت منطقه‌ای آنها منجر می‌شود، این در حالی است که وقتی تهدیدی علیه ایران شکل می‌گیرد عملا محیط منطقه از وضعیت سیاسی به وضعیت نظامی تغییر می‌یابد و این تغییر هزینه‌های هنگفت نظامی را برای دولت‌های منطقه در پی خواهد داشت، بنابراین همراهی با تحرکات‌ آمریکا به نفع دولت‌های منطقه نیست.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها